temperatura zimowa

Temat przeniesiony do archwium.
Chcialam zapytac osoby, ktore przebywaja lub przebywaly zimowa pora na poludniu wloch (np bari) o podzielenie sie ze mna informacja na temat pogody. Jade na erasmusa do Bari, no a wiadomo ze trzeba troche rzeczy wziac, logiczne jest tez chyba ze nie chce brac rzeczy, ktore mi sie potem nie przydadza... Nie mam zielonego pojecia jakie sa zimy na poludniu Wloch, dlatego bardzo prosze o udzielenie mi jakiejs wskazowki. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam serdecznie :)
..skoro jestes studentka to jakis rodzaj inteligencji posiadasz..i prawdopodobnie znasz troche wloski...wrzuc sobie w google fraze:temperature medie a Bari,albo temperature invernale a Bari.. i juz masz..niewielka filozofia a ile samodzielnosci!Sama radocha korzystanie z wyszu....o nie radocha to z samodzielnosci i samowystarczalnosci.. na marginesie moj'servis zlota taca':http://www.meteoindiretta.it/bari.php..milego dzionka..:D..P.S.http://www.wloski.ang.pl/Nowi_forowicze_32236.html
wykazujesz sie takim samym stopniem kultury, jak w innych watkach widze :) nic tylko obrazanie. Skoro mnei nie znasz to nie wypowiadaj sie co do stopnia inteligencji, myslalam ze ta strona jest tu po to zeby sobie pomagac, poza tym co innego jest to co pisza na stronach internetowych o pogodach, a co innego to jest temperatura odczuwalna.
i poza tym to... dziekuje za podanie stronki :) pomimo nerwow jakie powoduja w Tobie nowi forowicze to i tak sei stata molto gentile :) [absolutnie nie doszukuj sie tutaj ironii!!!], dzieki :)
To chyba trzeci raz kiedy zgadzam sie z Gaio. :)) Zwykle mamy poglady diametralnie rozne. Osoba, ktora bedzie we Wloszech studiowac, bedzie miala o wiele wieksze problemy niz znalezienie pogody w Bari / co zajmuje 1 minute /.
Ja nie widze problemu, zeby odpowiedziec na Twoje pytanie, bo tez uwazam, ze po to jest ta strona...

W zeszlym roku bylam zima na Poludniu i nastawilam sie na wzgledne cieplo- a wlasnie przez pogode strasznie sie rozchorowalam i nie moglam dojsc do siebie przez miesiac :/ Bylo jakies 10 stopni, ale wilgoc i bardzo silny wiatr zrobily swoje. Kilka dni przed moim przyjazdem bylo slonecznie, cieplo i bezwietrznie, ale pozniej pogoda sie zmienila.
Moim zdaniem czapka, szalik, rekawiczki i jakas cieplejsza kurtka sie przydadza, nie zostawiaj w Polsce zimowego rynsztunku :)
biancaneve dziekuje bardzo za odpowiedz i wyrozumialosc :)
pozdrawiam serdecznie wszystkich forowiczow :)
troche sie pomylilam z udzielaniem odpowiedzi :) przepraszam :)
nie mieszkam w Bari..chcialam dziewczynie pomoc..skoro nie wpadla na pomysl poszukania samemu to poszukalam ja...zreszta gdybym ja miala taki problem to napewno nie zakladalabym postu na ten temat,nie wpadlo by mi to na mysl..pierwsze co bym zrobila to..wyszukiwarka..nie daje rady...to moge sie zapytac..gdyby to pytanie wpisalo 5 letnie dziecko albo babcia 80 letnia to rozumiem..ale dorosla kobieta ze swiatowymi aspiracjami.....no coz ..samodzielne myslenie nie boli..a rozmowy o pogodzie sa mile..w Angli...jak juz nie ma o czym gadac..neutralny temat..pozdro..
..tylko zastanawia mnie jedna rzecz..jaki wy wszyscy problem macie z googlami czy fioletowa wyszukiwarka...z samodzielnym uzywaniem tych rzeczy???..jaki ...potem sie dziwia ,ze sie mowi o nich DZIECIECIE NEO..i tak bede wszystkim wskazywac wyszukiwarke/google/ i tak postanowilam i basta...i to ja mam racje...samodzielnosc..no chyba ze chce jaks panna do chlopaczka zagadac..to mozna poudawc slabą malutką co to nic nie umie..to mozna sie usmiechnac i glowa pokiwac...a chciala go poderwac..to taka zagrywka..w pierwszej chwili tez pomyslam, ze to jakas zagrywka ..z takim infantylnym pytaniem..?Potem sie przejelam..moze ona musi szybko jechac.. a tam sie ochlodzilo... eee szkoda gadac...i gdzie wy widzicie to obrazanie...?wyszukiwarki nie widzicie, a jakies wydumane rzeczy to widzicie...buuuuuu
a ja juz uzyskalam odpowiedzi w tym temacie i nie zamierzam go poszerzac :)
no ale tak tez logicznie jesli jakis temat kogos denerwuje irytuje, to przeciez tez nie trzeba w ogole na niego odpisywac, ale mozna sprawe tez calkowicie olac :) tak czy siak, zadalam to pytanie poniewaz znaczna wiekszosc uzytkownikow na tym forum uwazam za autorytety, i osoby znajace sie na rzeczy (nie mowie tu o pogodzie :) ) czytajac wypowiedzi do innych postow. I juz mowilam ze chodzilo mi zeby ktos mi na ten temat cos powiedzial bo wie to z autopsji, a nie ze strony itnernetowej :))
Ja do Bari mam co prawda niedaleko, ale moge Ci powiedziec, ze klimat we Wloszech w ostatnich latach zwariowal. Widzialam juz lato w lutym, grad w lipcu, snieg w kwietniu / i to na Wielkanoc /, bardzo zimne czerwce, oczywiscie besniezne Boze Narodzenia, o upalnych majach nie wspomne. Podobnej infromacji mozna udzielic jadacym w ogole do Wloch, nie tylko do Bari. Jaki z tego wniosek: pogoda moze byc rozna.
Szanowne ŚWIATOWE DZIEWCZYNY , akurat też wybieram się do Bari na Erasmusa i bardzo dobrze znam się na wyszukiwarce GOOGLE, jednak to nie zmienia faktu, że zależy mi na praktycznych wskazówkach co do pogody na południu Włoch. Uważam, że temat został słusznie poruszony, bo sama mam sporo wątpliwości jakie ubrania powinnam zabrać. Szkoda tylko ,że zamiast konkretnych odpowiedzi na temat, można jedynie przeczytać wpisy osób, które mogą pochwalić się jedynie znajomością obsługi wyszukiwarki google.

Polecam jakieś inne zajęcia ;) Płacą wam za etat krytyka na forum ???
To swietnie, Gaio, ze chcialas pomoc- skoro nie mieszkasz w Bari, to wystarczylo podac link i juz, nie trzeba przy tym kasliwie komentowac czyjejs inteligencji.

Zgadzam sie, ze posty w stylu "gdzie moge studiowac italianistyke w Polsce, pomocy!" czy "prosze o przeslanie testow na cilsa" powinny byc ignorowane, bo tysiac razy pisalismy, ze testy sa na "chomiku", a informacje o kierunkach na stronach uniwersytetow. Wystarczy wyszukiwarka i troche checi. Ale dlaczego takim nietaktem jest pytanie o pogode, skierowane do miejscowych i do bywajacych w tych okolicach? To chyba jasne, ze lepsze sa informacje z pierwszej reki, niz z serwisu pogodowego, prawda?
Poza tym, sama rozmawiasz o pogodzie w innym watku, to dlaczego w tym nie mozemy?

Naprawde, nie rozumiem, po co te komentarze. Najlepiej zamknijmy forum i zostawmy sama wyszukiwarke, problem sam sie rozwiaze.

Zawsze, gdy potrzebowalam rady, otrzymywalam tu pomoc zyczliwych i doswiadczonych osob, przekonalam sie o tym wielokrotnie. I byloby super, gdyby to forum takie wlasnie pozostalo.
Jesli akurat zdarzy sie, ze dla odmiany ja bede mogla udzielic komus informacji, ktorych szuka, to z checia to zrobie.

Pozdrawiam.
:D
a moze oddzielny dzial pogodowy zalozymy ..bedziemy go uaktualniac ze 3 x dziennie..no bo czmu nie? beda / bo czemu nie ?/ rady i porady czy brac parasol,rekawiczki czy ubrac sie cieplej...bo czmu nie ???..coraz wiecej ludzi wchodzi zapytaniem o pogode na forum. Ustalimy dyzury pogodowe w danym regionie codziennie bedzie inny forowicz odpowiedzialny za aktualne info..zrobimy grafik i podzileimy sie robota ,co wy na to ?..mysle ,ze to niezly pomysl...?zaraz zapytam admina czy zgadza sie na taki dzial pogodowy ..czy poradzi mi jednak ludzi do wyszukiwarki gooogle odsylac..szczegolnie tych po maturze.. bo ci po 8 klasach czy zawodowkach to powinnirzecz jasna liczyc na taryfe ulgowa/wnioskowal raz o to jeden taki obrosniety/ chyba najpierw ksero swiadectwa szkoln. powinni przyslac/emeryci ksero odcinka emerytury/ tu do nas na forum ..i dopiero jak zdecydujemy udzielimy pomocy,co wy na to? :D :D
A konkretnie to o co? Snieg moze spasc raz na rok, raz na dwa lata, albo i rzadziej. Moze tez spasc 4 razy w roku. Im ciensze ubrania, tym nalezy ich wziac wiecej. 2 bikini i jedna ciepla kurtke, a nie odwrotnie. Caly czas mowa o poludniu. Zreszta jest poludnie i poludnie. Co innego Bari, co innego Sycylia.
no przeciez jak komus nie pasuje to nie musi wcale udzielac odpowiedzi na tematy ktore go draznia :D
ale tak katalog odnosnie pogody, podzielony na regiony hm... no to sie ciekawe wydaje :DDD
to ja moge sie zajac rozstawienie wiatromierze w mojej okolicy ;) jak juz tworzyć taki dział to musi być pełna profeska ;)

a w innych watkach pisza, ze wlosi niby tacy nie zaradni, ignoranci i takie tam inne epitety.. ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia