Certyfikaty CELI

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym zapytać, co dają takie certyfikaty. Jakieś uprawnienia? Atut przy szukaniu pracy?...Zdawałam już CELI3 i zastanawiam się nad podchodzeniem do wyższych poziomów (4 lub 5)...Czy to prawda że po 5 można uczyć w szkole? Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji. Jedyne czego się dowiaduję, to jaki jest zakres językowy poszczególnych poziomów i o jakich umiejętnościach teoretycznie świadczy zdanie takiego egzaminu...
Zdawał ktoś może CELI 5? Pewnie jest bardzo trudny, ale myślę, że 1,5 roku nauki by wystarczyło (skoro już w jakimś tam zakresie znam język)...
certyfikaty te oprócz tego że potwierdzają znajomość języka w zasadzie niczemu nie służą.. moga się jedynie przydać jako ładny wpis do CV. wprawdzie nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.. ale sam szukałem informacji na temat celi5. prawda jest taka żaden pracodawca nie zatrudni Cię jako nauczyciela języka włoskiego jesli nie masz przygotowania metodycznego tzn. ukończonej filologii. sytuacja na dzisiejszym rynku pracy jest o tyle skomplikowana że niektóre szkoły językowe wymagają juz tytułu mgr danej filologii. nawet licencjat już nie wystarcza. (wiem z doświadczenia.. sam szukałem pracy) zdaza się ze poszukiwane sa osoby do prowadzenia kursów dla jakiś firm lub osób prywatnych. jednak pierwszeństwo maja zawsze studenci filologii.
mam nadzieje ze mimo wszystko nie zniechęciłem Cię i przystąpisz do tego egzaminu. zawsze to jakiś dokument więcej;)
pozdrawiam ciepło
Dzięki za odpowiedź...Chociaż nie brzmi to wszystko zbyt zachęcająco, to jeszcze sprawę przemyślę :) Bo z drugiej strony mam ciągłe wrażenie, że moja znajomość włoskiego nie tylko nie posuwa się do przodu, ale wręcz cofa - i choćby dlatego warto...
Prawdę mówiąc, kiedy pytałam o szkoły, bardziej chodziło mi właśnie o szkoły językowe, w innych wiem, że potrzeba wykształcenia pedagogicznego...czyli ewentualnie szkoły językowe wchodzą w grę? Zatrudniają native speakerów, więc czemu by nie kogoś po kurasach ;P
ciao,

Niestety Celi 5 w Polsce nigdzie nie można zdawać..... :( Maxymalnie można w Polsce zdac tylko 4.... ! Celi 5 mozna najbliżej zdać w Niemczech i być może na Ukrainie lub w Czechach, trzeba by to dokładnie sprawdzić.
Co do uprawnień: jeśli masz ukończoną filologię ( najlepiej romańską) to na dzień dzisiejszy możesz uczyć włoskiego jesli posiadasz Celi 4 lub Cils 3 i wyzej, oczywiście pod warunkiem że masz przeszkolenie pedagogiczne - w takim przypadku możesz uczyć w szkołach ponadgimnazjalnych. No cóż z Celi 3 ( mgr filologii + p. p) możesz uczyc ( na pewnych prawach) tylko w gimnazjum albo podstawówce. Niestety żeby sie zatrudnić do szkół językowych albo na kursy to też raczej za mało.... . Ale z tego co wiem to ludzie posiadający Celi 3 uczą w szkołach językowych, wszystko zalęzy od pracodawcy!!!! Taki dziś jest swiat....! Celi 3 na pewno też daje tez uprawnienia do pilotazu wycieczek zagranicznych z j. włoskim. Jak chcesz jeszcze o coś zapytac to pisz chętnie odpowiem.....
saluti
W takim razie jeśli mam CELI3 i jestem mgr historii(specjalizacja nauczycielska, blok pedagogiczno-metodyczno-dydaktyczny) moge uczyć języka włoskiego mimo, że nie jestem filologiem z wykształcenia?
CELI 5 do tej pory można było zdawać w Tarnowie na PWSZ. I mam nadzieje że się to nie zmieni w przyszłej sesji
ciao,

Niestety, nie możesz uczyć.... :( Musiałabys mieć ukończona jakąkolwiek filologię..... Możesz jedynie popytąć o mozliwość uczenia w szkołach językowych. Bez ukonczenia filologii, nie można oficjialnie uczyc na dzień dzisiejszy z certyfikatem językowym.
ciao,

Masz rację, sprwdziłem Celi 5 można obecnie w Polsce zdawać tylko na PWSZ w Tarnowie, najblizsza sesja pod koniec listopada 2005 :)
Saluti
Ależ możesz - przeczytajcie dokładnie:

http://www.menis.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_175.php
Dzięki italia za dość szcezgółowe wyjaśnienia :) Prawdę mówiąc, jestem bardzo zdziwiona, że z CELI 3 cokolwiek mogę!!! ;) Choćby te wycieczki...Choć kursy na pilotów i potem egzaminy są ponoć bardzo trudne...
Właściwie to więcej pytań nie mam :) Po prostu muszę się zastanowić. Albo jakies kursy i choćby CELI 4...bo na tym co studiuję nie mam raczej szans jednocześnie zaczynać studia filologiczne.
W teorii to może byłoby możliwe, ale w praktyce zatrudniają studentów danej filologii i to jeszcze nie zawsze im wystarcza. A co do CELI 3 to poziom tego egzaminu odpowiada FCE, po którym dawniej można było uczyć w szkole, ale teraz to się już zmieniło. Życzę powodzenia :)
hej. niestety albo na szczescie mylisz sie i to bardzo. Poniewaz jest mozliwosc zdawania w Polsce CELI 5. Napewno mozliwosc taka jest w Tarnowie. osoba kontaktowa tam jest P. Barbara Quirino -Bieńkowska .
WIem to poniewaz pojechalam tam z osoba ktora zadawala CELI 5 jak ja zdawalam Celi 2. juz nie pamietam dokladnie ale jest to jakas wyzsza szkola zawodowa w Tarnowie. czy cos takiego...
pozdrawiam
Czy znazłaby się jakaś uprzejma duszyczka i wspomogła po sąsiedzku (ja z hiszpańskiej stronki)?
Jakie są najważniejsze, czy tam najsłynniejsze ośrodki włoskie wydające certyfikaty językowe? Patrzyłam w necie i tutaj, ale nie znam włoskiego i nic mi pewne nazwy nie mówią :( no i przyznam się jeszcze,że idę trochę na łatwiznę bo mogłabym poszperać, ale mam tyle nauki....
Wiem tylko o L'Università per Stranieri di Perugia
Bardzo ładnie proszę i z góry pięknie dziekuję :)
Z tego co mi wiadomo to najslynniejszymi univerkami dla obcokrajawcow we Wloszech sa:
-Universita per Stranieri di Siena
-Universita per Stranieri di Perugia
Pozdrawiam
A dziękuję bardzo :)
Mało coś, no nic musi starczyć :)
Jeszcze raz dzięki!!
Hmm, ale napisałeś tylko o uniersytetach, a oprócz tego żadne ważniejsze ośrodki językowe się tym nie zajmują? O ile istnieją :P
tutti i livelli dei Celi si possono dare a Tarnow www.pwsztar.edu.pl
ciao!
dove posso fare certificto.abito vicino [email]
Temat przeniesiony do archwium.

»

Szkoły językowe