Roslinka

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie, ktore wlasciwie nalezy do botaniki, ale ze takiego dzialu jeszcze nie ma wiec..... Moze ktos wie jak nazywa sie dzewo, dosc duze, moze osiagac rozmiary lipy, debu, liscie podobne do akacji, a wlasciwie robini, kwiaty podobne do orzecha, owoc to strak taki jak akacji. Podobno w Polsce mowi sie potocznie "drzewo Judaszowe". Moze dlatego, ze ma naprawde duze ciernie, kolce. Moze ktos wie jak sie to nazywa po polsku, a bylaby jeszcze lepiej po wlosku? Pozdrawiam
Być może chodzi ci o IGLICZNIĘ -

Iglicznia Trójcireniowa (Gleditsia triacanthos);
Rodzina: Motylkowate (Papilionaceae);
pochodzi z zachodniej części Ameryki Północnej;
Wysokość ok. 12m;
Drzewo o prostym pniu i szerokiej koronie;
Kora: ciemnoszara, łuskowata z dużymi rozgałęzionymi cierniami;
Liście: pojedynczo - lub podwójnie pierzaste;
Kwiaty: drobne, zielonkawożółte zebrane w krótkie grona, pojawiają się w czerwcu;
Owoce: strąki długie, płaskie, zwisające, barwy czerwonobrązowej;

O ile wiem to po włosku jest tak jak po łacinie - gleditsia i mówi sie o nim "spino di Giuda"

Saluti!
Nie znam sie kompletnie na drzewkach,ale poszperałam troche w neciku aby ci pomóc.. nie chodzi ci czasem o drzewko o nazwie-Judaszowiec południowy(Cercis siliquastrum) wydaje, mi sie ze wlasnie tego poszukujesz..gdyz jak glosi podanie to własnie na tym drzewie powiesił się Judasz..... jak juz znasz nazwe to spokojnie zobaczysz zdjecia..w neciku..i napisz czy to tio??
Prawie na 100% to jest to. Jak doszlas? Ja po polsku znalazlam Judaszowiec, ale to nie to. Twoj opis pasuje. Ide szukac zdjecia Dzieki
zapomniałam dodać, ze jest nazywany inaczej Judaszowcem wschodnim..heheh poszukaj... i zobaczymy...:) sama jestem ciekawa...
Nie nie to tez znalazlam, ale zupelnie nie pasuje. Dociekliwa chyba trafila: Dzieki ci za pomoc.
faktycznie, zdjecia pasuja do opisiku Dociekliwej..heheh ja sie zasugerowalam nazwa..ale nio coz jak napisalm nie znam sie.. a swoja droga ciekawe to drzewko:)
Tak, Dociekliwa miala racje. Widzialam zdjecie - to jest to. Serdeczne dzieki. Jak widac na Was zawsze mozna liczyc i to nie tylko jesli chodzi o wloski.
Ja tez szukalam po nazwie, ktora dala mi moja znajoma, ale jak widac nasz judaszowiec jest inny niz wloski ( spino znaczy krzak ciernisty a Giuda to Judasz).
Temat przeniesiony do archwium.