Riso freddo-kto zna przepis?

Temat przeniesiony do archwium.
aiuto! :D jadlam pyszny we florencji przygotowany przez rodzinke u ktorej mieszkalam. byly w nim kawałki ogórka konserwowego, sera, groszek, pieczarki marynowane... ale nie mam pojęcia czy jakies przyprawy, czy jakis sos, i jaki ryż? ktos z was zna przepis na pyszny riso freddo???
witam:)!znam przepis, ale nie pochodzi z florencji.
kroje: ogorki konserwowe (kilka), pieczarki konserwowe, ok.10 zielonych oliwek drylowanych, jedna mozzarelle, kilka pomidorow. do tego wrzucam troche groszku konserwowanego i kukurydzy oraz kilka malych cebulek (konserwowanych). czasami wkrajam jeszcze parowki. wszystko mieszam z wychodzonym ryzem ok.250 gram (najlepiej kup specjalny ryz do salatek zeby sie nie skleil) i dodaje puszke tunczyka (razem z olejem).wszystko mieszam. na koniec, na wierzchu ukladam polowki jajek (6-8) i zrobione. prawda jest taka, ze prawie w kazdym domu ta salatka wyglada inaczej. jesli czegos nie lubisz, po prostu nie wrzucaj.
starcza na obiad dla 6 osob.
przypraw nie dodaje. ryz gotuje w osolonej wodzie i na tym koniec. wychodze z zalozenia, ze kazdy moze sobie doprawic na talerzu (np.pieprzem)
grazie mille :):) to co jadlam mialo podobne składniki:) ale jaki ryz uzywasz? zwykly bialy, czy moze farro...?
nie ma za co:)). zawsze uzywam zwyklego bialego ryzu (ale z dopiskiem, ze dobry do salatek, chodzi o to zeby sie nie posklejal).
to zycze smacznego:)
w internecie znajdziesz mnostwo przepisow na insalata di riso. Doprawia sie oliwa, octem no i zalezy od skladnikow, i troche wody jak jest za sucha.
najlepszy ryz parboiled a farro to nie ryz tylko zboze
dzieki,dzieki, ja jestem kuchennym laikiem ;)
Temat przeniesiony do archwium.