Włoska czcionka!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam taki problem: Zainstalowałem w Windowsie XP pakiet języka włoskiego (jako kolejny język obsługiwany przez komputer), ale chyba brakuje mi włoskiej czcionki, ponieważ, nie mogę tworzyć włoskich liter jak np. "é" za pomocą klawiatury. Jak to naprawić?
Zainstaluj włoski przez panel sterowania, tam kliknij na klawiaturę, i wybierz kolejny język, następnie włóż CD z windowsem i śledź wskazówki.
Ale zrobiłem to i nic.
A gdzie na klawiaturze szukasz tych wloskich znakow?
A nie jest to tak jak z językiem polskim, że jakaś kompinacja klawiszy daje te znaki?
"Jakas kombinacja" daje, powinienies to miec w panelu, wloska klawiatura zazwyczaj ma znaki diaktryczne kolo ENTERA, po lewej.
Nie wiem czy Ci pomoge, ale sprobuje. Ja wlasnie robilam cos odwrotnego - wstawialam polskie litery. Robilam to tak:

Na dole, kolo zegara mam litery IT ( Ty pewnie masz PL), kliknij prawym na to; czwarta komenda od gory to "ustawienia" , kliknij lewym klawiszem i pojawi Ci sie okno; tam masz wypisane jezyki. Chcac dodac wloski, kliknij na "dodaj" po prawej stronie) i otworzy Ci sie spis jezykow, kliknij na "italiano", potem OK. Jak to zrobisz to na pasku tuz obok zegara powinna Ci sie pojawic ikonka z klawiatura. Jesli bedziesz chcial pisac po wlosku musisz kliknac lewym na ta klawiature i potem zaznaczyc "italiano". I juz masz wloskie litery.

Tu masz rysunek klawiatury ( moze znajdziesz wyrazniejszy wpisujac w google: "la tastiera italiana computer" ):

http://www.comunecampagnano.it/gnu/LDZ_HTML/img49.png

A tu masz tlumaczenie ( jakbys mnie nie zrozumial), ktore mnie dano, gdy chcialam wpisac polskie litery ( moze jest dokladniejsze):

https://www.ang.pl/Polskie_litery_38029.html
Wydaje mi się, że po prostu musisz sobie przełączyć z jednego języka na drugi. Jak nie masz ikonki języków w prawym dolnym rogu na pasku stanu. Trzeba było uważać jak instalowałeś włoski, bo w tym oknie się pyta jaką kombinacją klawiszy chcesz przełączać języki. W każym razie najczęściej się ustawia lewy ALT + lewy SHIFT
wszystko zależy od tego, do czego Ci to potrzebne
jeśli się pisze po wł. sporadycznie, to używając polskiej klawiatury i polskiego języka można dodawać akcenty kombinacją:
Ctrl +apostrof (?) ten koło slesza, powyżej Shiftu i np. e, a
lub w drugą stronę Ctrl + apostrof (? przepraszam za to nazewnictwo, pojęcia nie mam czy to dobrze)tym razem ten obok cyfry jeden nad Tabem
przepraszam, jeśli namieszałam
Dzięki Wam bardzo. Już umiem to robić. Dziękuje za schemat klawiatury, to się najbardziej przydało.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia