Waniliowe oponki
Przygotowanie: 1 godzina
Kaloryczność: 120 kcal/porcja
Składniki na 20 porcji
• szklanka mleka
• 1/2 kostki (10 dag) masła
• szczypta soli
• 2 łyżki cukru
• 15 dag mąki
• torebka cukru waniliowego
• 4 jajka
• łyżka margaryny
• smalec do smażenia
• 4 łyżki cukru pudru do posypania
Etapy przygotowania
1. Mleko, masło, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy stopić w rondlu, zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, energicznie mieszając, aż składniki się połączą.
2. Masę przełożyć do miski, wciąż mieszając wbijać kolejno jajka, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 20 cm, posmarować je margaryną. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką i na kwadraty z papieru wycisnąć pierścienie.
4. Smalec rozgrzać w głebokiej patelni lub w rondlu. Po kolei odwracać kawałki papieru, ostrożnie zsuwając pierścienie ciasta do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć szumówką, osączyć na papierze kuchennym. Przed podaniem grubo posypać cukrem pudrem.
5. Rozgrzany smalec jest wystarczająco gorący, jeśli na zanurzonym w nim drewnianym patyczku lub na trzonku drewnianej łyżki utworzą się pęcherzyki powietrza.