ciambelline

Temat przeniesiony do archwium.
ciambelline to wloski przysmak ,jak to powiedziec po polsku moze to nasze oponki i prosze jsli ktos zna przepis ja jadlam z dodatkiem ziemniaka chyba
A napisz coś więcej o tej potrawie
Waniliowe oponki

Przygotowanie: 1 godzina

Kaloryczność: 120 kcal/porcja

Składniki na 20 porcji

• szklanka mleka

• 1/2 kostki (10 dag) masła

• szczypta soli

• 2 łyżki cukru

• 15 dag mąki

• torebka cukru waniliowego

• 4 jajka

• łyżka margaryny

• smalec do smażenia

• 4 łyżki cukru pudru do posypania

Etapy przygotowania

1. Mleko, masło, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy stopić w rondlu, zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, energicznie mieszając, aż składniki się połączą.

2. Masę przełożyć do miski, wciąż mieszając wbijać kolejno jajka, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 20 cm, posmarować je margaryną. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką i na kwadraty z papieru wycisnąć pierścienie.

4. Smalec rozgrzać w głebokiej patelni lub w rondlu. Po kolei odwracać kawałki papieru, ostrożnie zsuwając pierścienie ciasta do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć szumówką, osączyć na papierze kuchennym. Przed podaniem grubo posypać cukrem pudrem.

5. Rozgrzany smalec jest wystarczająco gorący, jeśli na zanurzonym w nim drewnianym patyczku lub na trzonku drewnianej łyżki utworzą się pęcherzyki powietrza.
http://kuchnia.kisa.pl/
Ale mi smaku narobiłaś.mniam mniam,zaraz sobie spiszę.A do papieru się nie poprzykleja?
to przepis z internetu, ja osobiscie robie oponki bezposrednio w tluszczu (jak faworki)
Mam wrażenie,że jadłam coś takiego z dodatkiem twarogu,mówiono na to donaty
bo to wlasnie cos w tym stylu:-) bardzo smaczne
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe