Katowice--->Mediolan /wizzair???

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moze latal Wizzair'em Z kATOWIC DO Bergamo??
Potrzebuje troszke technicznych informacji tzn. jak dlugo sie jedzie na lotnisko z PKP? jakim autobusem i gdzie sie znajduje przystanek. GDyby ktos potrafil udzielic takich informacji bede bardzo wdzieczna!!

A tak w ogole to ktos moze sie podzieli swoim zdobytym dosiwadczeniem jak najlepiej dostac sie i czym do Bergamo. Dodam ze mieszkam w Bydgoszczy . Takze w zasadzie kawalek drogi mam i do katowic i do krakowa i do wroclawia :(:( A chyba innych mozliwosci nie ma, chyba ze ktos wie o czym ja jeszcze nie??:):)

dzieki
Z katowic, z dworca pkp, jezdzi autobus na lotnisko do Pyrzowic. Jesli sie nie myle to jezdzi co godzine (wychodzac z lotniska na ulice 3 maja, schodzisz pierwszymi schodami w dòl na plac autobusowy i zaraz po lewej stronie jest stanowisko tego autobusu co jezdzi na lotnisko), ale przypuszczam ze cos znajdziesz na stronie internetowej katowickiej komunikacji miejskiej. cena jesli sie nie myle to 20 zl w jedna strone.
co do dostania sie do Bergamo to sa autobusy z lotniska na dworzec PKP
http://www.kzkgop.pl/rozklady/start.php?kat=LOT_2[tel]
tu masz stonke z rozkladem jazdy autobusu z Katowic na lotnisko
Deredzioszku, jesli moge cos doradzic... Z Bydgoszczy do Katowic jedzie sie pociagiem ok. 7 i pol godziny (bez przesiadki), natomiast do Wroclawia tylko 5 (rowniez bez przesiadki), a polaczenia sa dogodniejsze. :-)
jasne wiem Dee...tyle tylko ze to moj pierwszy wyjazd a wlasciwie wylot, bilety kupilam juz w pazdzierniku bo byly strasznie tanie (w obie strony z wszytskimi oplatami zaplacilam 160zl) a do wroclawia jezdze po mojego mezczyzne , on wlasnie lata do polski ryanair i do wroclawia jedzie sie na pewno znacznie przyjemniej niz do katowic ! Boje sie tej wycieczki, Katowice nie maja dobrej opini a jeszce do tego noca :( No ale czego sie nie robi dla milosci..podobno nawet gory sie przenosi :):)...Chyba nie usiedze tych 7h w pociagu :):) z podeekscytowania, jeszcze jakichs hemoroidow dostane. :):)

+ dziekuje za instrukcje
20zloty słodki Jezu...mam andzieje ze to pomylka sie wkradla i mialo byc 2 zlote:):)
zuza a czy to jest jedyna mozliwosc ( pomijajac taxi) bo ja bede ok 13 w KTW GŁówne a o 15.40 mam samolot czyli musialabym byc ok 14.20 tak licze, a autobus jest o 14 z pkp i bedzoe ok 14.50 na lotnisku, tak wszytsko mocno na styk :(
To jest z lotniska Orio al Serio (czyli Bergamo) do Bergamo
http://www.sacbo.it/Editorial/newsCategoryViewProcess.jsp?editorialID=2165¤tMenu=2189
to jest Katowice - Pyrzyce
http://www.shuttlebus.awos.com.pl/

Google nie gryzie :)
wiem ze nie gryzie i uzywam :) z reguly, ale chodzilo mi o bardziej techniczne info w styli jakie podala zuza w ktora strone sie udac w kierunku przystanku itp. chodzi mi tylko o katowice Z lotniska Bergamo mam transport wiec o to sie nie martwie
To byl żart. Tzn mówiłam serio, ale chciałam żeby zabrzmiało sympatycznie a nie gburowato :)

Rzeczywiście źle doczytałam o transporcie do Bergamo, zrozumiałam że chodziło o to czym się dostać z lotniska do miasta, no ale nieważne. Jak nie przyjedzie po ciebie twój narzeczony to będziesz wiedziała co i jak :) Żartuję oczywiście :)

Dzisiaj jestem w dobrym humorze, jestem jedną z wielu szczęściarzy którym udało się kupić bilet Ryanaira za 2 centy (tam i z powrotem) :)
ani troszke nie zabrzmialo to gburowato :):)

poza tym zazdroszcze... przeokropnie
tez bym chciala ale poki co to zazdroszzce tym szczesciarza jak Tobie i temu "narzeczonemu" hehe...niestety z drugiej strony ( czytaj z Polski) tak korzytsnie sie to nie przedstawia...a poza tym jak "narzeczony" sie nie zjawi to ja go tam znajde i tak mu nakopie, ze mu to wyjdzie na dobre ...hehe , chociaz nie przewiduje takiej opcji, bo po takiej podrozy wielogodzinnej zeby sie do niego dostac, chybabym przesadzila z agresja !!! :):) a nie chce isc do wiezienia...:)

pozdrawiam...ciesz sie swoim szczesciem i humorkiem tez
Teraz to narzeczony nie ma wyjścia :) Musi przyjechać :)
Przyjemnej podróży :)
a pewnie ze nie ma, jeszcze nie wie ze zostal narzeczonym co prawda, ale poki co, nie powiem mu zeby sie czasem nie przestraszyl i nie uciekl :):)
a jade dopiero za 12 dni ...poki co musze sie psychicznie nastroic na podroz PKP co troche potrwa :)
aaa...czy daleko jest z PkP na PKS, ile to mniej wiecej piechota by bylo, bo wg mapki chyba nie daleko, a rzeczywiscie ile by to zajelo czasu ktos wie???
O, ja ostatnio miałam 2 podróże polskimi pociągami też byłam zniechęcona bo był klimat przedsylwestrowy obawiałam się tłumów - poznałam super ludzi właśnie w zatłoczonym przedziale :) podróż minęła naprawdę super :) Czego i tobie życzę :)
To jest tak: Wysiadasz z pociagu na ktorys tam peron. Schodzisz pierwszymi lepszymi schodami na dol i kierujesz sie w kiedynku wyjscia glownego. Wychodzisz na tzw Estakade. Autobus linii lotnisko odjezdza dokladnie spod Estakady, a nie z dworca PKS. Cena rzeczywiscie jest 20 zl. I nie ma tu pomylki. Mozliwe, ze jest to 16 zl, a 20 jest w dwie strony przy powrocie w tym samym dniu, ale glowy nie dam. Autobus linii lotnisko odjezdza o 14:00 i o 14:50 jest w Pyrzowicach. Odprawa pasazerow z Wizz Air na odlot o 15:40 zaczyna sie od 13:40 i konczy sie o 15:00. Wiec jesli trafi Ci sie jakis korek po drodze, to nie bedzie wesolo, ale mysle ze sie uda. O tej porze jeszcze tak zle nie jest na drogach.
W kazdym razie na lotnisku radzilabym sie wepchnac szybko i krzyczec od razu, ze Ty na styk i chyba juz Cie wolali :)
Nie masz czasem mozliwosci przyjechac do Katowic dzien wczesniej wieczorem, albo rano?

Z dworca PKS natomiast, z tego co wiem odjezdzaja busy. A jak dojsc na dworzec PKS? Juz mowie. Tak jak wczesniej wychodzac z dworca, znajdziesz sie na Estakadzie. Musisz przejsc ja cala, zejsc schodami, skrecic odrobine w prawo skos. Wchodzisz w ulice Stawowa (taka z McDonaldsem i H&M). Idziesz nia do konca, dochodzisz do ul. Mickiewicza. Przechodzisz przez pasy, na przeciwko widac Centrum Handlowe. Szyldy na nim, to Empik, Albert, Rossmann, Wrangler i jeszcze jakies. Dlugie, jednopietrowe, biale i duuuzo ludzi :-))
Kierujesz sie do tego centrum, skrecasz w lewo i idziesz wzdluz witryn sklepowych. Tym sposobem dochodzisz do dworca PKS.

Jesli cos jest niejasne, to sorki :p

Z PKP do PKS na piechote z 30 kg bagazu zajmie to jakies 10 minut.

Powodzenia i baw sie dobrze!
bardzo dziekuje :0 wyczerpujace informacje, niestety nic mi nie pasuje za bardzo. NIe chcialabym byc az tak pozno, a bus z jakiejs firmy przewozowej wspolpracujacej z wizzair odjezdza o 12.50 ja mam byc na pkp ok 12.58 a jak sie jeszcze rroche spozni..wiadomo, nie ma szans. Zostaje albo ryzykowac i przyjechac na koniec odprawy, albo wziasc taxi ale tu sie obawiam, ze taka impreza mnie wyjdzie drugie tyle co zapalcilam za bilet na samolot w obie strony :(:(
Zobacz stronke www.3000000.pl Ta firma robi konkurencje taksowkom. Moze bedzie taniej?
Ratunkuuuuuuuuuu
To znowu ja i w zasadzie prawie taki sam problem. Dobrzy ludzie z katowic wzywam was ku pomocy :)
problem jest taki , ze 4 lipca mam z katowic wylot o 6.10 Niestety nic mi tu nie pasuje mam do wyboru droge do przebycia PKS albo PKP. Niestety autobus jest na miejscu 4.40 a pociag (planowo nie wliczajac spoznien, ucieczki itp) powinien byc o 3.26 no i tu zaczynaja sie schody. Najbardziej pasowalaby mi jazda autobusem bez zbednych 2 przesiadek i obgryzania paluszkow z nerwow czy zdarze na przesiadke ale nie pasuje zaden transport na lotnisko w tym czasie. Sprawdzilam juz prywatnego przewoznika ktory dziala w polaczeniu z WizzAir i odjezdza z PKS o 3.40 nie da rady nijak a ten autobus z dworca PKP odjezdza o 4 . Czy jest inna opcja?? Czy sa takie male busy które "stacjonuja" na PKP i czy one w nocy tez jezdza?? Ratunkuuuuuuuuu
Deredzioszku, trase Katowice - Bergamo troche zdazylam poznac, pociagami z polnocy na poludnie tez sie najezdzilam (jestem z Kaszub, a przez 3 lata mieszkalam w BB), wiec powiem Ci co ja bym zrobila na Twoim miejscu:
1. Nie ryzykowalabym z tym pociagiem nocnym bo nie masz zadnej gwarancji, ze o 3.26 bedzie w Katowicach. Jak sie nie myle to pospiech, a one na dlugich trasach (to pewnie pociag relacji Gdynia- Bielsko-Biala, dobrze mi znany) maja zawsze conajmniej kilkuminutowe opoznienie.
Tak wiec ja na Twoim miejscu poszukalabym taniego noclegu w schronisku w Katowicach w centrum lub jeszcze lepiej w poblizu lotniska, ktore jest oddalone 30 km od Katowic!!
2. Jesli chodzi o te prywatna linie busikow, to pewnie masz na mysli firme Matuszek. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze bardzo sprawnie dzialaja, sa punktualni i godni polecenia. Gdyby pociag byl punktualnie, to spokojnie bys zdazyla na 3.40 - odjazd jest z PKS, nie PKP, to max. 10 minut piechota. Jak wok. Jak chcesz, to powiem Ci pozniej jak tam dojsc:)
3. Z Bergamo do Mediolanu centrum odjezdza duzo autobusow - linie prywatne - najbardziej popularne to Autostradale.Bilet kosztuje ok. 7euro i mozesz go kupic u kierowcy lub na lotnisku.
Jak masz jeszcze jakies pytania, daj znac!:-)
A...teraz doczytalam ze martwisz sie o ten odjazd z PKS...To naprawde bliziutko.Jesli jednak boisz sie, ze nie zdazysz, zadzwon do tej prywatnej linii (rozumiem, ze to Matuszek) i popros, zeby zaznaczyli, ze kierowca ma na Ciebie poczekac 5 minut, bo musisz dojsc z PKP. Niestety, komorki do kierowcy nie beda chcieli Ci podac, ale popros ladnie, to moze kierowca podjedzie po Ciebie pod dworzec? To prywatna linia, sa bardziej elastyczni niz PKS:-)
dziekuje bardzo za odpowiedz może i bym sie jakos dogadala z ta firma (tak to wlasnie Matuszek) a co do pociagu to wlasnie sie denerwuje o te spoznenia najbardziej..moze lepiej pojechac tym wczesniejszym i jakos pokoczowac gdzies na dworcu moze w jakims McDonaldzie. Mysle ze ten "tani" nocleg wyszedlby mnie podobnie jak za taksowke+bilet prywatnego przewoznika. No wlasnie sprawdzilam ze to jest ok 30 km orientuje sie moze ktos ile w nocy za taki kurs taxi trzeba by bylo liczyc?? Ehhh...najwieksze problemy po stronie polskiej. Po wloskiej mam transport z Bergamo z lotniska tam juz sie o nic nie musze martwic:):)
Za taksowke z centrum Katowic na lotnisko to chyba w stuwie sie nie zmiescisz...Na Twoim miejscu tez wolalabym nie ryzykowac i pojechalabym tym wczesniejszym pociagiem...
No tak, a nocny kurs to podwojna stawka, wiec jak nic beda dwie stowki. Polecam Matuszka za 20 zl o 3.40 w takim razie:-) Niestety, koczowanie na dworcu w Katowicach nie nalezy do najprzyjemniejszych, ale jak mus to mus:-)
Czy w ostatnim czasie ktos korzystał z autobusu z dworca PKP na lotnisko w Pyrzowicach? Znalazłam rozkład jazdy autobusów ale nie wiem czy jest aktualny dzwoniłam na infoilinie przewoźnika ale niestety nikt nie odpowiada:( Dodam,że samolot mam w poniedzialek o10.25. Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia