przeziorczosc karku

Temat przeniesiony do archwium.
Jak to bedzie po Wlosku
Czy tosamo co morfologica(nie wiem czy dobrze napisalam)
Chodzi ci chyba o przezierność karku -NT (Nuchal translucency) a po wlosku to translucenza nucale.
slicznie dziekuje
Morfologica to chyba odpowiednik polskiego usg polowkowego i robi sie we Wloszech do 26tyg a przeziernosc (traslucenza nucale) bada sie w ramach usg genetycznego do 13tyg.
ECOGRAFIA morfologicaa nie samo morfologica (bo co by to miało znaczyć?).Przeziernośc karkowa jest widoczna pomiędzy 10-14 tyg ciązy a nie jak napisano wyżej do 13 (???)
Wiem, ze to ecografia morfologica ale potocznie wszyscy mowia morfologica i to nie tylko niedouczone kolezanki ale tez lekarze i wszyscy wiedza o co chodzi. A z przeziernoscia rzeczywiscie masz racje bo bada sie do 13+6 czyli praktycznie do 14 tyg.
Tak ale jeśli ktoś ,kto jest laikiem pyta się o dany termin ,którego nie zna ,to należy podać jego pełną nazwę a nie stosować (jak ja to nazywam )"slang lekarski".I tak też zrobiłam.A jak on pózniej będzie "zniekształcany' dla wygody w mowie potocznej to już inna sprawa.
Hej, ja tez jestem laikiem, wprawdzie bardzo niedawno mialam z tymi zabiegami do czynienia ale tylko jako pacjentka. Dobrze zrobilas podajac pelna nazwe :) ja o tym nie pomyslalam, bo autorka tematu wyraznie zapytala o "morfologica" w kontekscie usg, wiec jasne bylo dla mnie, ze juz sie z tym terminem zetknela i to na pewno w tej skroconej wersji.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia