koszmar niemieckich browarów :-(

Temat przeniesiony do archwium.
ostatnio zapanowała na forum moda na kopiuj-wklej, więc i ja wkleję coś co mnie interesuje:

"Die Welt": koszmar niemieckich browarów
(Die Welt, mp/11.11.2007, godz. 10:00)
Warzenie piwa jest coraz droższe, dlatego ceny muszą wzrosnąć – straszy niemieckich konsumentów "Die Welt". Chmiel i jęczmień podrożały w ciągu ostatniego roku dwukrotnie, koszty energii, opakowań i szkła wzrosły przynajmniej o 40 proc. – skarżą się przedstawiciele związku browarników. Bez podwyżek płac nie są również w stanie utrzymać obecnego poziomu zatrudnienia.

- Sytuacja jest poważna, w niektórych browarach chodzi już o być albo nie być – twierdzi Richard Weber, szef Niemieckiego Związku Browarników (Deutsches Brauer Bund). Ciężar kiepskich czasów przerzucą więc na konsumentów – ci muszą się liczyć z tym, że piwo podrożeje w najbliższych pięciu latach nawet o 40 procent – twierdzi "Die Welt".

Zdaniem producentów, winne są nie tylko kiepskie tegoroczne plony. - Państwo ustanawiając przepisy o odnawialnej energii zupełnie nie wzięło pod uwagę działania rynku – skarży się Weber. I teraz mamy sytuację, gdy małe browary i piekarze o surowce walczyć muszą z koncernami energetycznymi – dodaje gorzko.

Wzrost kosztów produkcji dotknął producentów piwa w wyjątkowo niesprzyjającym momencie – zauważa "Die Welt". Konsumpcja piwa w Niemczech od lat bowiem spada – przeciętny Niemiec wypija rocznie 116 litrów piwa, o 16 litrów mniej, niż 10 lat temu. A w tym roku wypije o kolejne dwa litry mniej – prognozuje Związek Browarników.

Rozwiązaniem problemu może być eksport – zauważa Richard Weber. Za granicą możliwe są znacznie wyższe marże. – Nigdzie piwo nie jest tak tanie jak w Niemczech – dodaje. Ale dotychczas niemieckie browary eksportem interesowały się w zbyt małym zakresie – i dogonić obecną na obcych rynkach konkurencję będzie niezwykle trudno. W tej chwili zaledwie 7 procent produkowanego piwa sprzedawane jest za granicę – zauważa "Die Welt".
....to beer or not to beer.....;P
a co tam kopiuj wkej..to pozosatalosci po robieniu szkolnych gazetek, w koncu ktos sie tym musial zajmowac...klej szpilki,tasma.GAZETKOWICZE WSZYSTKICH KRAJOW LACZCIE
wodka w kraju ma zdrozec o 30 procent,bo zboze nie obrodzilo...
stronzo, dzięki za ciekawy tekst
a Niemieckie piwa już i tak takie drogie. Paulaner i Franziskaner w tanich sklepach kosztuja przynajmniej 5 zł za butelkę, więc co będzie po podwyżce? aż strach pomyśleć!
a orientuje sie ktoś ile teraz kosztuje butelka 0,66 Peroni we Włoszech?
Pamiętam, że płaciłem w zeszłym roku niecałego euracza za taką butelkę w tanich sklepach, a jakość tego piwa jest wysoka i bardzo mi smakowało.
Ja się ostatnio rozsmakowałem w czeskim piwie
ja też uwielbiam czeskie piwo. Bardzo dobre i tanie. Mnóstwo rodzajów: lagery, pilsnery, koźlaki, ciemne, słabsze, mocniejsze. Najbardziej lubię Budweisera ale i wieloma innymi nie pogardzę.
Stronzo a znasz inne piwo Włoskie oprócz Peroni
Może jest Ci znane to piwo:
http://www.birramoretti.it/
tak, Birra Moretti też znam i lubię, ale wolę jednak Peroni (nie Nastro Azzurro!)
A ja z czeskich najbardziej lubię Bohemia Regent
przyznam że tej marki nie znam
We Włoszech piłam właśnie to piwo, ale umywa sie do naszego Żywca, nie wspomne o warce strong.
A mi zasmakował Trójniak . Nasz przyszły hit eksportowy
umywa się? tzn. że jest podobne do Żywca? czy raczej nie umywa? chyba to drugie.
Warka Strong jest jak dla mnie o wiele za słodka. Wolę piwa gorzkie - a więc Żywiec jak najbardziej
też lubię miody pitne, ale nie słyszałem żeby nasze miody były na początku jakiejś wielkiej kariery międzynarodowej. Poproszę o linka ;-)
http://www.tvn24.pl/0,1527892,wiadomosc.html
no zastrzeżony to może i będzie, ale jeszcze go trzeba wypromować
No ale Polska nauczyła się promować. Przy braku bazy Hotelowej zajęła wysokie miejsce w rankingu :
Polska w czołówce najbardziej atrakcyjnych krajów świata 04:45 12.11.2007
poniedziałek

Po raz pierwszy, na ósmym miejscu, Polska pojawiła się w rankingu najbardziej atrakcyjnych turystycznie krajów świata - powiadamia "Puls Biznesu".

Country Brand Index (CBI) klasyfikuje marki krajów najbardziej atrakcyjnych turystycznie, biorąc pod uwagę różne kryteria. Rankingi powstają na podstawie ocen i analiz ponad 2,6 tysięcznego gremium podróżników z siedmiu krajów między 21 a 65 rokiem życia. Są wśród nich ludzie często podróżujący turystycznie i służbowo, praktycy i analitycy rynku turystycznego oraz dziennikarze i pisarze. Wymieniają oni swoje typy spontanicznie.

W tegorocznym rankingu najbardziej atrakcyjnych turystycznie krajów świata już po raz drugi z rzędu brylowała Australia. W pierwszej piątce znalazły się jeszcze USA, Wielka Brytania, Francja i Włochy. (PAP)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka