bugie di carnevale - przepis

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie
Bardzo proszę was o przepisy na BUGIE DI CARNEVALE , najlepiej po polsku.
Pozdrawiam, esterka
BUGIE DI CARNEVALE

ingredienti:
Farina 300 gr.
Burro 100 gr.
Due uova
Sale
Zucchero 50 gr.
Vino bianco secco 1/2 bicchiere
Olio e sugna (metà e metà)
Zucchero a velo vanigliato.

preparazione:
Lavorate la farina con le uova intere, il burro ammorbidito, un pizzico di sale, lo zucchero e il vino bianco, fino ad ottenere un impasto consistente. Avvolgete l'impasto in un panno lasciatelo riposare avvolto in un panno in un luogo fresco per almeno un'ora. Stendete una sfogia di 2 o 3 millimetri. Tagliate la pasta aforma di losanghe e formate dei nodi. Friggete con abbondante olio e servite con zucchero a velo vanigliato.
esterka czy ty doprawdy faworkow nigdy nie robilas? na Podkarpaciu to jeszcze na to chrust mowia ,no nie Geniu?przepis na favorki tez chcesz?
35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu.
Dam sobie reke odciac ze polski przepis jest lepszy bo z wodka ,a nie z winem.A bugie di carnevale to mozna uslyszec jak sie do byle jakiego Wlocha przedzwoni! :D
Faworki lane

Składniki:
- 5 łyżek mąki
- 2 jajka + mleko
- 1/4 kg smalu lub oleju do smażenia
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy i cukier puder- do posypania

Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, cukru i mleka wyrobić ciasto o konststencji trochę gęściejszej niż na naleśniki. Dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. W niedużym garnku lub frytkownicy rozgrzać tłuszcz. Lać ciasto wąskim strumieniem tworząc spiralki. Zarumienione ciasto przewrócić na druga stronę. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
i co zapachnialo wam...karnawalem? ale by sie zjadlo cieple faworki,bo bugie to raczej nie....lepiej sie trzymac z dala od wloskich bugie...quotidiane o carnevale....:D
Czesc Esterka.
Moje faworki zyskaly uznanie zarowno w Polsce, jak i we Wloszech. Przy czym musze ci powiedziec, ze Wlosi sa do tego stopnia nimi zachwyceni, ze robie je srednio dwa razy w tygodniu dla wszystkich znajomych, bo tak im smakuja.
Skladniki:
4 zoltka
szklanka smietany
czubata szklanka maki
szczypta soli
lyzeczka octu, wodki lub spirytusu (w zaleznosci od tego czym dysponujesz)
oczywiscie olej do smazenia
i cukier puder do posypania

Przypuszczam, ze wiesz jak sie je robi, ale dla wszystkiego ci napisze :) zagniec ciasto na gladka, sprezysta mase (jesli jest zbyt lepkie dodaj maki). rozwalkuj na cienkie placki, ktore nastepnie potnij na waskie paski, kazdy z nich podziel na mniejsze kawalki(dlugosci palca :) ) i natnij srodek, zeby mozna je bylo przewinac. Smaz w rozgrzanym oleju z obu stron, osacz na reczniku papierowym, a jak wystygna posyp cukrem pudrem. Pychotka
odswiezam....smacznego!:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

 »

Życie, praca, nauka