Dofinansowanie do mieszkania

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,Mam pytanie dla osob,ktore orientuja sie w temacie.Moja przyjaciolka wynajmuje legalnie mieszkanie we Wloszech.Ma kontrakt 4+4 etc.Chcialabym sie dowiedziec,czy przysluguje jej jakies dofinansowanie z Comune do mieszkania,ktore wynajmuje(mieszka sama-pracuje z legalnym kontraktem o prace).
Jakas jej znajoma powiedziala jej o dofinansowaniu,a ze ja nie bardzo orientuje sie w temacie dofinansowan nie chce wprowadzac jej w blad dlatego pytam na forum.Z gory dziekuje za odpowiedz.
tak ale najpierw trzeba zlozyc podanie o case ITEA,rodzaj naszego mieszk.komunalnego i jesli jej zarobki nie przekraczaja jakiejs okreslonej kwoty dokladnie nie wiem ,ale jest to ok 750 eu mies.cos kolo tego./podaje ci przyklad/to jesli placi za mieszkanie ok 450 eu to dostanie dofinansowanie od ok 50eu do gora 270 eu ./albo 280 eu jest to kwota nieprzekraczajaca to cyfre/.To zalezy jak ocenia jej mozliwosc utrzymania sie z reszty kwoty co zostaje jej na zycie...slowa klucz to casa ITEA.
Acha,czyli te osoby,ktore wynajmuja mieszkanie na wlasna reke (tzn.nie skladaly podan o mieszkanie komunalne etc.) nie maja szans na otrzymanie dofinansowania?
Hej.
O dofinansowaniu nic nie wiem, ale mozna jakies kwoty odliczac od podatku. Nie jest to dużo ale pare stowek na koniec roku podatkowego to zawsze coś.
niestety dokładnie nie kumam bazy, bo jedynie czytałem artykuł w gazecie jakis czas temu.
Pozdro
Dzieki wielkie za wszystkie info.
tofana ,szanse na dofinansowanie sie ma jesli nie przekroczysz jakiegos limitu zarobkow np ok 720 eu mies i mieszkasz sama i oplacasz powidzmy 400 eu/mies za mieszkanie to tak.Nie mozesz mieszkac z ims.Ale uprzedzam tak sa scisle reguly zelazne ,jak tylko raz odkryja ze zwiekszyly ci sie zarobki to od razu zabieraja dofinansowanie .Niewarto kombinowac.Sa hitorie ,ze ludziom ktorzy otrzymali owe mieszaknia komunalne/matka z 3 dzieci,czy osoba samotna/ bo malo zabierali ,jak tylko sie poprawi sie sytuacja/albo opozniaja sie z oplatami za owe mieszania /sa zabierane dostaja nakaz wyprowdzki w ciagu paru dni.I jescze jedno co mnie zdziwilo jesli osoba.samotna dostaje takie mieszkanko to juz nikt inny nie ma prawa tam zamieszakc.Jesli ktos sie tam wprowadzi bez zgody organu nadajacego prawo do zamnieszkania,to wyrzucaja na ulice oboje w pare dni/bo to oznacza powiekszony dochod na glowe,czyli utrate prawa do zamieszaknia./Niewarto kombinowac.To sa reguly dla naprawde potrzebujacych ludzi.
No wiesz, ona chyba naprawde jest potrzebujaca.Zarabia z tego co wiem cos ok. 400 € (i to nie jest blad w druku).
to chyba golf albo pol etatu,powinni jej dac to dofinansowanie do 280 eu.tylko musi mieszkac sama/gospodarstwo 1 osobowe tak sie to u nas nazywa/ale chyba sa jakies terminy do skladania tych podan wiem ,ze wm inionym roku przyjmowali dopiero od 1 lipca.
Ok.Bardzo Ci dziekuje :)
nie wiem czy sie rozumiemy jesli ona placi za mieszkanie np.400 eu to bedzie placic sama 120 eu ,reszte dofinansuja,a jesli placi za mieszk.100 to jej dofinansuja te 100 eu,to idzie w ten sposob,tylko granica kwoty 280 jest nie przekraczalna.
Tofana wracam do tematu,nie napisalas gdzie mieszka twoja kolezanka,inform.ktore ja podaje dotycza tylko mego regionu wklejam link,ktory to wyjasnia,nie wiem czy iine miasta maja tak samo http://www.ladige.it/news/a_portale_lay_notizia_01.php?id_cat=4&id_news=4726
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa