Leczenie w Polsce(?)

Temat przeniesiony do archwium.
wITAM WSZYSTKICH PO DLUGIEJ NIEOBECNOSCI. Nurtyje mnie sprawa Polakow mieszkajacych na stale we wloszech, ktorzy nie posiadaja obywatelstwa wloskiego ,ale maja tz europejska karte ubezpieczenia zdrowotnego(w wersji wloskiej oczywiscie ).Jadac do Polski jakie swiadczenia uslug zdrowotnych mi przysluguja jesli nie jestem ubezpieczona w Polsce? Ciekawa jestem jak to wyglada w praktyce. Jesli macie cos do powiedzenia na powyzszy temat to piszcie . Milo bedzie wymienic ewentualne doswiadczenia .
tez mnie to interesuje jak do tego podchodza w Polsce.
Tu jest napisane jak dzial ta carta:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+2[tel]STO[tel]DOC+XML+V0//IT

Skoro ja wydaja tez obcokrajowcom w IT to chyba obywatelstwo nie ma znaczenia i w naglych przypadkach ubezpiecznie dziala, bo odpowiedzialnosc finansowa bierze na siebie chyba wloska strona.
Jesli ktos korzystal z tej karty w PL to prosimy o info.
Ja korzystałam z tej karty w Polsce, pracuje we Włoszech, w Polsce już nie jestem ubezpieczona i ostatnio jak byłam to zachorowałam i poszłam do pomocy doraźnej, otrzymałam pomoc bezpłatnie, pani doktor lekko zakręcona wzięła CF zamiast numeru ubezpieczenia, musiałam jej trochę wytłumaczyć co i jak, ale była bardzo miła i nic nie mówiła :-) wszystko przebiegło pomyślnie.
Dostałam również receptę.
a to fajnie, dzieki za odpowiedz

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę