Pociąg z Mediolanu do Turynu

Temat przeniesiony do archwium.
Prosiłabym o radę i odpowiedzi na kilka pytań :) Jakimi liniami autobusów można dojechac z lotniska w Mediolanie do dworca ? Czy jest to połączenie bezprośrednie ? Ile kosztuje taki bilet autobusowy ? No i jak częsoto jeżdża pociągi z Mediolanu do Turynu i ile kosztuje bilet ? I ostatnie, czy dworzec kolejowy w turynie znajduje się daleko od centrum ? Za pomoc z góry bardzo bardzo dziękuję :)
Przede wszystkim o jakie lotnisko pytasz: Malpensa, Linate a moze Orio al Serio przy Bergamo?
Co do pociagow to mozna sprawdzic na stronie www.trenitalia.it
Pytam o lotnisko przy Bergamo :)
Wiec ja mowie, bo zawsze stamtad latam, i mieszkam w Turynie:)
z milano bergamo bierzesz shuttlebus do milano centrale, jeden bilet to 8euro, 3x2 17,8€ ( oferta linii Autostradale ). Autobus co 30 minut. http://trenitalia.com/ tu znajdziesz pociagi do turynu, w kazdym badz razie jest jeden co godzine.
Sa dwa dworce, Porta Susa i niedaleko Porta Nuova. Jak i z jednego tak i z drugiego jestes w centrum po pieciu, dziesieciu minutach ( centrum to Piazza Castello, Via Roma, Via Po, Piazza Vittorio i Piazza S. Carlo ). Z milano jedz pociagiem Regionale, cena biletu to 7,55€.
ogromnie dziękuję :*
czesc jutro musze przebyc te wlasnie trase i mam jedno pytanie. Chodzi mi mianowicie o kasowanie biletow kolejowych przed poodroza. Poczytalam sobie w necie i glownie ludzie pisza ze trzeba to robic w pociagach pospiesznych, ekspresowych, itd. A co z polaczeniami regionalnymi? Tez trzeba skasowac na dworcu? Nie znam wloskiego i nie chcialabym sobie jutro klopotow narobic prze niewiedze.
Wszystkie bilety kasuje się (w żółtych kasownikach) na peronie przed wejściem do pociągu. To ważne, więc pamiętaj o tym, bo łatwo sie zagapić i będzie problem.
Najbezpieczniej kasować wszystkie bilety. Wtedy na pewno nie będziesz miała kłopotów.
Ja już mam odruch, że kasuję wszystko: regionalne, IC, eurostar...
Pamietam jak pierwszy raz bylam we Wloszech i nie wiedzialam, ze bilety kasuje sie na peronie. Wsiadłam do pociągu, rozgladam sie dyskretnie za kasownikiem, a tu nigdzie go nie ma, wiec spytalam o to kogos. No i się dowiedzialam, ze kasuje się go na peronie;) Jechałam tak, pierwszy raz w zyciu bez skasowanego biletu;)
Mam pytanie jeszcze do 'wtajemniczonych'. Czasem zdarza się ze na peronie, zwlaszcza na tych bardzo malenkich stacjach nie ma kasownika. Co wtedy? Czy na bilecie moge sama napisac datę i godzine odjazdu - w razie kontroli czy bedzie to uznane?
Ja w takim przypadku szłam zawsze do konduktora. Często oni sami wiedzą, że na danej stacji kasownik nie działa, jeśli są to małe stacyjki.
dzieki wszystkim za pomoc Mam nadzieje ze sie nie pogubie i dotre do celu bez szwanku:)
mama jeszcze jedno pytanie moze glupie ale wezcie pod uwage ze nie znam jezyka i pociagiem wloskim bede podrozowac pierwszy raz:) Piszecie o roznych pociagach Eurostar, Intercity, itd Ja chce pojechac regionale Czy na rozkladzie jazdy na dworcu bedzie podany rodzaj pociagu zebym wiedziala ktory mam wybrac?
Pociągi jeżdzą bardzo często między M ilano Centrale a Torino.Nie ma problemu.Jeśli się nie skasuje bileciku na peronie można sameme długopisem na bilecie napisać datę i godzinę wyjazdu.wtedy wszystko jest OK.Pytałem się kiedyś konduktora i to potwierdził.
Tak, w rozkladzie jazdy pociagi regionalne zaznaczone sa symbolem R.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa