Czytaj jak najwiecej ksiazek. Jesli poszperasz w naszym archiwum, to znajdziesz adresy do bibliotek on line, czy do innych stron, gdzie sa ksiazki po wlosku. Wprawdzie piszesz, ze juz duzo rozumiesz, ale czytanie pozwala na "wnikniecie" w umysl pewnych konstrukcji, sposobow wyrazania sie itp. Ja czytalam od samego poczatku, nawet slabiutko znajac jezyk i nie rozumiejac polowy z tego, co czytalam. Staralam sie zrozumiec o co chodzi z kontekstu i ewentualnie zaznaczalam nieznane slowka, zeby potem je sprawdzic w slowniku. Dalo mi to bardzo duzo.
Sluchanie radia albo ogladanie Tv faktycznie duzo daje, bo sie osluchujesz ze sposobem mowienia, nawet jesli nie masz innej mozliwosci kontaktu z jezykiem.
Najwazniejszy jest kontakt z zywym jezykiem. Masz internet, jesli masz mozliwosc korzystania z jakiegos komunikatora, to proponuje poszukac osob, z ktorymi mozesz pisac (np.Msn Mesanger, GG) albo mowic (np. Skype) on line.
Ja znalazlam sobie takich wirtualnych przyjaciol, z ktorymi pisalam na Msn i to byl ogromny krok do przodu. Przy czym zawsze prosilam, zeby mnie poprawiano, bo to jedyny sposob na nauczenie sie poprawnego jezyka. Wiem, ze czasem to trudne w pogawedkach, zeby ktos cie poprawial, ale jesli nawet na twoje 3 zrobione bledy poprawia ci jeden, to i tak juz sie czegos nauczysz :)