ubezpeiczenie zdrowotne

Temat przeniesiony do archwium.
podpowiedzcie mi jak się ubezpieczyć we włochesz. wiem, że istnieje europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego, co zapewne równa się z tym ,że bez problemu mogę pójśc do lekarza we włoszech, czy szpitala tak? czy to jedyne i najlepsze ubezpieczenie przed wyjazdem do włoch z polski?
a gdzie/ w czym mogę się ubezpieczyć zdrowotnie już po przyjeżdzie do włoch, jesli wyjadę bez EKUZ? jakie warunki musze spełnić ( te najważniejsze)?
Myślę, że powinieneś wrzucić twoje pytanie do wyszukiwarki bo podobne pytanie już było.
Zależy jakie jest to twoje ubezpieczenie? Bo z tego co wiem KRUZowskie trwa cały czas pod warunkiem że odprowadzasz w polsce składki.
Emerytalne i rentowe też bo nabywasz je na całe życie a turystyczne na pewien okres czasu. Jakie ty masz to ubezpieczenie?
Podstawowe pytanie brzmi: w jakim celu i na jak długo zamierzasz wyjechać do Włoch?
tak tak, wrzuć to do wyszukiwarki.
gdybym znalazła satysfakcjionujące mnie wpisy napewno moje pytanie nie znalazło by się tutaj.

wyjazd na stałe. w końcu pewnie sprawy 'papierkowe' tam się poukładaja na tyle, że bez problemu będę mogła sięubezpieczyć, ale mimo wszystko nie chcę być teraz bez ubezpieczenia.
Sprawa wygląda tak, ze EKUZ zapewnia ci tylko opiekę zdrowotna w nagłych wypadkach, a nie pokrywa np. operacji programowych czy wizyty u lekarza z powodu bólu gardła. Dlatego warto wykupić ubezpieczenie zagraniczne w jakiejkolwiek ubezpieczalni polskiej na kilka miesięcy - nie kosztuje strasznie długo, a przynajmniej będziesz miała pewność, ze w razie czego zwrócą ci wydane na leczenie pieniądze.
dziękuję za odp, ale.... =)

... czy jakakowiek ubezpieczelnia polska daje ubezpieczenie na wizyty z powodu 'bólu gardla' za granicą?
podobnie do EKUZ funkcjonuje też euro
Euro
A ja mam odwrotne pytanie. Mam ubezpieczenie we Włoszech (prowadzę własną działalność), ale nie mam ubezpieczenia w Polsce. Gdybym chciała iść w Polsce do lekarza, to mogę czy nie?
Na podstawie TEAM (tessera sanitaria) przyjmą cie w Polsce do lekarza czy do szpitala, nie powinno być problemu.
Tu jest wszystko opisane w przystępny sposób:

http://www.mms-consulting.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=67
Dzięki za informacje:) Teraz będę spokojniejsza.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka