PESEL dla włocha

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś się orientuje jak długo czeka się na przyznanie nr PESEL obcokrajowcowi?ma pobyt na 5 lat (od marca) i umowę o pracę
mój sytuacji

http://www.wloski.ang.pl/Cosa_e_come_ottenerli_36122.html
no dzięki bardzo tylko mój włoski jest taki jak twój fiński
mój fiński jest bardzo dobre :P,
nawet...mozliwy 2-3 tygodnie
no to świetnie,więc jak mozesz napisać coś po polsku to bardzo proszę..
no, pisałem. Czytałem w internecie i Dee i inny użytkownik pisali że PESEL jest gotowy juz od 10 dni poznej twój żądanie. Nie wiem jeszcze jesli to prawda bo mozliwy że kazdy miasto mają swoje czasu....dlatego pisałem od 2 do 3 tygodnie.
gdzie obecnie przebywasz jeśli można spytać?Jak masz jakieś pytania może ja coś pomogę,sama zatrudniam Włocha i trochę papierów mam za sobą.
MascalzoneLatino, lepiej nic nie pisz po polsku . Znów będzie masa błędów
idzie ci bardzo dobrze,może pouczył byś mojego Włocha??
sittsam daj spokój bo się zamknie w sobie ;-)
Mi inchino a Vossia, splendente di tanta luce divina ;)
taaa...
orsa...jesli rozumiałam co pisałem bardzo mi miło. Nie ważne jak jeszcze mój po polsku...nie jestem polski :)
Jeżeli nic rozumiałas...ok, sittsam ma racje :)
tak orsa...bardzo mi miło wiedzieć jak twójego wloch miał pobyt na 5 lat i umowę o pracę :)
Sprawdz polska strone MSW lub skontaktuj sie z Polskim konsulatem oni powinni wiedziec wkoncu placa im za cos.To jest ich praca
tak,jak mi powiedzieli że NIPu nie mogę zrobić bez PESELa tylko NIP ma od 2mcy a za PESELem się muchy nie gonią..
taa ty pisać ja nie rozumieć ;-)
ok, sittsam ma racje :)
Ale numar PESEL jest tylko dla obywateli Polskich z paszportem,to sa twoje dane w systemie cyfrowym jako ewidencja.
Wydaje mi sie ale to jest tylko mi,ze otrzymal lub otrzymie nr. NIP TYMCZASOWY Z WZGLEDU NA PRACE wykonywana w Polsce.
Przedzwon do swojego urzedu miasta w Polsce i zapytaj w swojej sprawie
NIP nie jest tymczasowy,skarbówka powiedziała że PESEL mam dostarczyć później...w urzędzie wojewódzkim (gdzie dostał pozwolenie pobytu na 5 lat) powiedziano że mam wystąpić do wójta gminy o PESEL,zrobiłam to w marcu i ...cisza.Dziś pojawiła się kolejna przeszkoda,wystąpiłam w banku o kartę kredytową dla pracownika (jego właśnie),bez PESEL nie chcą dać.
To juz nie wiem,nie moge juz nic tobie doradzic,sorki
wpadłam tak na chwilkę:)...cześć Dziwak:)
Nie powinnam się zbytnio wtrącać w temat bo nie mam zbyt dużego pojęcia, ale włochom pracującym w Polsce normalnie wyrabia się pesel...tej inf jestem pewna ale dlaczego w Twoim przypadku ta sprawa staneła w miejscu to nie mam zielonego pojęcia...polecam dopytać się co z Twoim wnioskiem który złożyłaś...
Każdy obcokrajowiec w Polsce (niezależnie od karty pobytu: czasowego lub stałego) może sobie wyrobić "PESEL" w Urzędzie Miasta, zgodnie z miejscem zameldowania, w dziale "Ewidencja Ludności", czas oczekiwania około 1 mc
Czesc Aagnese :),ja dokonca nie jestem dobrze zorientowany,jestem z polskich realiòw nieco wyizolowany,co wcale mi sie niepodoba.Taki life :(
...no ja też praktycznie się nie orientuje w ten akurat sprawie ale mój znajomy wiem, że wyrabiał i sam sobie świetnie poradził więc nie było chyba z tym większego problemu. Niestety nie mam już zbyt dużego kontaktu z tą osobą aby dopytać się o szczególy więc bardziej pomóc nie mogę...Italo spadam na nasz wątek-śmietnik...podokuczam Ci chwilkę ;)
Cudzoziemiec może
uzyskać numer PESEL jeżeli jest
1.zameldowany w Polsce na pobyt stały lub

2.pobyt czasowy trwający ponad 3
miesiące.
Tak wynika z art. 31 a ust. 3 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych. Tym samym dla uzyskania numeru PESEL należy w pierwszej kolejności wykonać obowiązek meldunkowy.
Zameldować się na pobyt stały może cudzoziemiec który posiad

1.zezwolenie na osiedlenie sie
2.zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego WE
3.status uchodźcy
4.zgodę na pobyt tolerowany

Taki cudzoziemiec zgłasza dane wymagane do zameldowania oraz okazuje kartę pobytu wydaną w związku z wymienionymi powyżej okolicznościami, albo okazuje decyzje organów wydane w powyższych sprawach.

Zameldowania na pobyt czasowy może dokonać cudzoziemiec, który przebywa w Polsce na podstawie okoliczności wymienionych powyżej, a także cudzoziemiec, który przebywa w Polsce na podstawie wizy
albo zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony oraz osoba starająca się o nadanie statusu uchodźcy. Dokonując zameldowania się na pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące, cudzoziemiec zgłasza wymagane dane do zameldowania oraz przedstawia wizę, a w przypadku gdy wjazd cudzoziemca nastąpił na podstawie umowy przewidującej zniesienie lub ograniczenie obowiązku posiadania wizy - dokument podróży, tymczasowe zaświadczenie tożsamości cudzoziemca, kartę pobytu albo zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony, zezwolenie na osiedlenie się lub zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich bądź decyzję o udzieleniu zgody na pobyt tolerowany lub o nadaniu statusu uchodźcy w Rzeczypospolitej Polskiej.

Cudzoziemiec będący podatnikiem (np. z tytułu uzyskiwania dochodów
) w Polsce jest również zobowiązany do uzyskania numeru NIP. Zgłoszenie identyfikacyjne osób fizycznych zawiera nazwisko, imiona, imiona rodziców, datę i miejsce urodzenia, płeć, nazwisko rodowe, obywatelstwo lub obywatelstwa, adres miejsca zamieszkania, adres miejsca zameldowania na pobyt stały lub czasowy, rodzaj i numer dowodu tożsamości (np. paszportu lub karty pobytu) oraz numer ewidencyjny PESEL.
cholerka,dobrze,że zadzwoniłam do urzędu....kobieta przez ten czas nie pchnęła papieru dalej,zapomniała....no totalny MIŚ,tyle lat od premiery i nadal aktualny!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Solo italiano