W łoch chce zamieszkać w Polsce.. co potrzebne?

Temat przeniesiony do archwium.
ciao... mój narzeczony ma zamiar przeprowadzić się ze mną do Polski, on jest Włochem, zna polski komunikatywnie, mamy mieszkanie ( w sumie jest ono moje)... no i tak, co dalej? próbowałam szukać jakiś informacji w internecie, ale to wszytsko zdawało mi się takie pogmatwane :/ czy on potrzebuje karty pobytu na czas określony, żeby mógł podjąć pracę tutaj? zakładam że potrzeba mu takż pozwolenie na pracę? ale tak, wyczytałam że karta pobytu jest wydawana po 5 latach przebywanie w Polsce ( nie wiem, moż eźle wyczytałam) czyli co on musi mieć, żeby mógł tutaj legalnie mieszkać i pracować? mam nadzieję, że ktoś się zna na takich tematach tutaj.. pozdrawiam
wystarczy zadzwonic do wloskiej ambasady, wszystko ci wytlumacza. I informacja z pierwszej reki, czyli pewna.
ambasady? ....naaa

Twoj wloch:

1.Zameldowane (prawdziwy czy nie, nie ważne)
2.Z zameldowane, zerox dokumenty, E111, Bancomat/ Konto Bankowy w biuro wojewody
3.Czekać 1-2-3mc i będzie zameldowane.
Doskonale znam temat.W moim przypadku najpierw zameldowałam go w gminie na 3 miesiące ,po tym okresie z tym zameldowaniem oraz umową o pracę (sama go zatrudniłam) udaliśmy się do urzedu wojewódzkiego ds cudzoziemców gdzie po miesiącu dostał prawo do pobytu na 5 lat i znów jakiś kwitek,bez zdjęcia.Po drodze bez problemów wyrobiłam mu NIP a po kolejnym miesiącu PESEL.
Twój włoch wg prawa ma 3 miesiące aby pozostawać w Polsce bez niczego,pobyt powyzej 3 miesiecy musi być albo podjęcie pracy albo edukacja (tak jest chyba w większości państw UE,z pewnością tak jest we włoszech).Aby znalazł pracę a pracodawca go legalnie zatrudnił musi mieć jakiś adres tymczasowy w Polsce.Jeśli to możliwe,niech nie rezygnuje z adresu włoskiego bo tu pojawia się problem z dokumentem tożsamości,polski dokument ze zdjęciem dostanie po 5 latach a jak skończy mu się ważność włoskiego to bez adresu we włoszech nikt mu nowego nie wystawi i takim pięknym sposobem zostanie bez dokumentu tożamości.Przy zatrudnieniu obywatela UE pracodawca nie musi występować o pozwolenie.Wyrobienie NIP i PESEL jest obowiązkiem pracodawcy ale radzę wziąć sprawy w swoje ręce..Przy karcie pobytu na 5 lat przygotujcie dokumenty potwierdzające,że ma ubezpieczenie (np.raport osoby ubezpieczonej od pracodawcy).
Jakieś pytania?
aa..co do konta bankowego,spotkaliśmy się z odmową jego założenia dla obcokrajowca bez PESEL ,jest PESEL jest konto ale nie wiem czy to reguła,może mieliśmy pecha w wyborze banku
mam kilka pytań...
->rozumiem, że w gminie muszę go zameldować na pobyt tymczasowy, tzn. na ile czasu? a pobyt stały dopiero po uzyskaniu karty stałego pobytu? tak?
->czy umowa o pracę, może być umową zlecenie? czy to ma jakieś znaczenie jaki to rodzaj umowy? czy musi być na czas nieokreślony i czy np. można zakończyć ta pracę po uzyskaniu zezwolenia?
->gdzie wyrobić pesel?
z góry dzięki za odpowiedzi
Witam ,w gminie meldujesz go na 3 mce,w ciągu tych 3 mcy (w trakcie których może pozostawać bez pracy bo w końcu tak jest w całej europie) załatwiasz umowę o pracę i dokumenty potwierdzające ubezpieczenie (np. wpłaty zus lub zgłoszenie do zus) umowa o pracę może być na początek na 3mce,taka była w moim przypadku bo nie może nikt ci dać kontraktu na dłużej skoro nie masz karty pobytu. Z tymi kwitami do urzędu wojewódzkiego i po ok.miesiącu wydają kartę pobytu uprawniającą do zameldowania na kolejne 5 lat (znów gmina).O PESEL występujesz w miejscowej gminie.Stosunek pracy można rozwiązać po otrzymaniu karty pobytu ale pytanie czy po tych 5 latach przedłużą mu pobyt skoro nie ma środków utrzymania i co za tym idzie ubezpieczenia.Pozdrawiam
a czy orientujesz się może, czy można dać pracę obcokrajowcowi pracę w gospodarstwie rolnym? :P czy to musi być tylko działalność gospodarcza? bo nic za bardzo nie mogę znaleźć :/
Wydaje mi się,że może być i w gospodarstwie,wtedy zgłaszasz go do ubezpieczenia KRUS nie ZUS.Chyba nie jest istotne gdzie ,ważne,ze ma środki utrzymania i ubezpieczenie.Pamiętaj aby osoba,która zgłasza go jako pracownika dopełniła formalności również ze skarbówką,od osoby zatrudnionej również odprowadza się podatek,niestety nie wiem jak to jest w rolnictwie,najlepiej spytać w miejscowym US.Chodzi o to,że po 5ciu latach,gdy będzie chciał przedłużyć pobyt musi się wykazać zarobkami na podstawie PITów ,nie chodzi o ich wysokość ale o to,że był zatrudniony legalnie.
obcokrajowiem może przebywać w Pl 3 miesiące bez zezwolenia.. ale 3 miesiące w całym roku, czy nieprzerwanie? i czy może np. być tutaj 2 miesiące, wyjechać na tydzień, i znowu być tutaj 2 miesiace?
a i jeszcze coś.. wyczytałam, że potrzebuje on dokumentu podróży aby móc dostać zezwolenie? tzn. paszport? czy tylko na podstawie dowodu osobistego też mogą wydać pozwolenie?
Caineczko dlaczego nazywasz uparcie swego Wlocha obcokrajowcem?..on jest obywatelem Uni Europejskiej..i jest pomiedzy nim a obcokrajowcem spoza Uni roznica. wloch nie potrzebuje paszportu by przyjechac do Polski,moze przyjechac na swoj wloski dowod osobisty .
wiem o tym, że może przyjechać do Pl na swój dowód.. tylko prawo uzyskania karty pobytu w Pl są z tego co się zorientowałam takie same dla wszystkich, nie ważne czy jesteś z UE czy z Hondurasu... i chcę się po prostu upewnić czy w rzeczywistości potrzebuje paszportu aby uzyskać kartę, czy dowód jest wystarczający ^^
http://www.powroty.gov.pl/powrotnik/tag,Cudzoziemiec%20w%20Polsce.html http://www.poland.gov.pl/Pozwolenie,na,prace,7037.html http://ec.europa.eu/youreurope/nav/en/citizens/services/eu-guide/travelling/index_pl.html
a moze twoj Wloch by skontaktowal ze swoja ambasada u nas w Polsce..odpowiedza mu na wszystkie pytania,odpowiedzi nalezy szukac u zrodla wiedzy

Ambasada Republiki Włoskiej
pl. Dąbrowskiego 6, [tel]Warszawa
tel.: (22) 826 34 71
fax: (22) 827 85 07
e-mail: [email]
Caineczko skoro ja jako obywatelka EU jade do Wloch z dowodem osobistym,to nie popelnie bledu mowiac, ze i twoj Wloch jako obywatel EU moze do nas na swoj dowod osobisty przyjechac..poszperaj w google ..a sama znajdziesz odpow.na te pytania co cie gnebią :D
Caineczko skoro ja jako obywatelka EU jade do Wloch z dowodem osobistym,to nie popelnie bledu mowiac, ze i twoj Wloch jako obywatel EU moze do nas na swoj dowod osobisty przyjechac..poszperaj w google ..a sama znajdziesz odpow.na te pytania co cie gnebią :D
Calineczko,są różne dokumenty ubiegania się o kartę pobytu dla obcokrajowców z UE i spoza UE,chyba ktoś Cię źle poinformował.Taki np.Ukrainiec potrzebuje wizy i paszportu.Faktycznie jest mowa o dokumencie podróży ale nikt tego nie sprawdza bo to głupota,nikt mu w dowód nie wstempluje daty wjazdu i wyjazdu.Dla osób z UE to prawo do pobytu bez karty powyżej 3mcy to też"papierowe" prawo bo go nikt nie sprawdzi ile faktycznie spędza czasu w naszym kraju bo i jak ? Ja nie dzwoniłam po ambasadach tylko orientowałam się w moim wojewódzkim biurze ds cudzoziemców.
http://bip.uw.olsztyn.pl/pl/bip/urzad_wojewodzki/zalatwianie_spraw/legalizacja_pobytu_cudzoziemcow/obywatele_ue

Znalazłam to,wszyscy się troszkę pomyliliśmy z nazewnictwem bo "kartę pobytu" otrzymuje się po 5 latach...teraz się ubiegacie o "zaświadczenie o zarejestrowaniu pobytu obywatela UE" .Miłej lektury :-)
Orsa czyżbyś była z Olsztyna?
niestety nie...a żałuję :-) stronę znalazłam olsztyńską bo mój wojewoda leń i nie zrobił nam takiej fajnej stronki z informacją...u nas trzeba stać w kolejkach po info...blee..
a szkoda:(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia