carta d'identita na granicy

Temat przeniesiony do archwium.
nie orientujecie sie czasami czy w krajach nie nalezacych do unii, typu Serbia respektuja na granicy wloska carte d'identita' wazna per espartio?
Do Serbii kiedyś można było wjechać na podstawie dowodu włoskiego + specjalna wiza, ale w tym roku taka możliwość została zniesiona i trzeba mieć paszport. Do Czarnogóry wystarczy dowód, ale jeśli masz zamiar przemieszczać się pomiędzy Czarnogórą, Serbia i Kosowem, musisz mieć paszport.

Generalnie na podstawie dowodu można wjechać do następujących państw (poza UE):

Albania, Bośnia-Hercegowina, Cypr, Chorwacja, Gibraltar, Islandia, Liechtenstein, Luksemburg, Norwegia, Księstwo Monako, Czarnogóra, Szwajcaria i Turcja. W przypadku wycieczek organizowanych również Egipt i Tunezja dopuszczają wjazd na podstawie dowodu, z tym ze do Egiptu należy zabrać zdjęcie "legitymacyjne", konieczne do wizy wydawanej przy wjeździe.

Ostatnio są problemy z wjazdem do niektórych państw na podstawie dowodu "plastikowego", który stracił ważność i został przedłużony za pomocą świstka papieru (rząd przedłużył ważność dowodów z 5 do 10 lat i teraz jest bajzel), a niektóre kraje kwestionują nawet dowody papierowe z ważnością przedłużoną za pomocą pieczątki.
dzieki sliczne
Faktycznie porzadek w dowodach osobistych powinien byc zrobiony. Takie przedluzanie waznosci swistkiem czy pieczatka niejest powazne. Moj dowod na szczescie jest wazny tylko we Wloszech, wiec mam ten problem z glowy.
Pomijając już fakt, ze włoskie papierowe dowody osobiste niezmiernie bawią polowe świata, to uważam, ze podwajanie ważności dokumentu, który już po kilku latach często jest tak zniszczony, ze ledwo da się przeczytać wpisane do niego dane jest poronionym pomysłem. Poza tym o wiele logiczniejsze byłoby zastosowanie tego przepisu tylko w przypadku nowych dowodów, bez konieczności przybijania okropnych pieczątek na starych dokumentach - w momencie utracenia przez nich starej, 5-letniej ważności, wydawałoby się nowy dowód, ważny 10 lat.
e tam, dowody osobiste nie sa jeszcze takie zle, najladniejsze jest prawo jazdy wydane w latach szescdziesiatych i odnawiane, ze znaczkami oplaty skarbowej, ktore juz odlatuja, nieczytelne, a pomijam juz zupelnie nieaktualna fotografie.
cudowna rzecz robia w tutejszej comunie, na dowodach z piecioletnia pieczatka, po terminie waznosci, wbijaja kolejna pieczatke, ktora je przedluza o kolejnych piec lat, po to aby sumujac wyszly te nowe 10 lat.
A czy orientujecie się może czy z włoską Carta Identita mozna jechac do Polski jeśli niema się ważnego paszportu polskiego?
Nie można, włoski dowód osobisty wydawany obcokrajowcom nie uprawnia do przekraczania granicy. Jeśli nie masz polskiego dowodu ani ważnego paszportu, możesz zwrócić się do konsulatu o wydanie paszportu tymczasowego na powrót do kraju.
kochana Deee, wybacz!.. Kristobaldo mozesz jechac, ja,tak uwazam, tu na forum byly wpisy ludzi co bez niczego sobie jezdzili..poszukaj w wyszukiwrce ,byly dyskusje, ja tez sie juz wypowiadalam..skoro widze, ze inni tak zrobili..to jedz i ty..ale bardzo WAZNE czym chcesz jechac?..samochodem mozesz, jakims polskim autobusem tez ..al enie samolotem..Z tylu wloskiego dowodu masz napisane NON VALIDA X L"ESPATRIO.Masz? Masz!..wiec po co to rozpowiadac o tym na forum.. cicho sza..i pojechalbys..jedz na dowod polski osobisty/Gzie masz swoj polski dowo? wPolsce to niech ktos dosle poleconym!/ jedz na stary paszport jedz i na ten wloski dowod, wszyscy ci co nie maja rozumku/jak mawial Mis Puchatek/ tak robia inni ryzykuja to i ty poczuj adrenaline..heheh A konsekwencje?..a to prosze cie bardzo sam do wyszukiwareczki i szukaj w googlach albo u nas..bylo opisywane :D
Mozna jesli masz 2 obywatelstwa: polskie i wloskie / masz wtedy dowod taki, jak maja Wlosi /. Jesli tylko polskie, to masz w dowodzie pieczatke, ze nie uprawnia do przekroczenia granicy.
Wnosze, ze bedziesz wjezdzac do Polski nie z panstw grupy Schengen, w ktorym to przypadku nie ma kontroli przy wjezdzie do PL.
W kazdym razie obywatel polski moze wjechac do Polski takze na podstawie niewaznego paszportu. Ale aby wyjechac, ma miec wazny paszport (albo dowod, jesli jedzie tam, gdzie mozna wjechac z dowodem).
swieta prawda
acha musi ktos znac na pamiec twe dane i w razie przypalu szybko wyrecytowac tzn ktos majacy dokumenty musi zaswiadczyc ustnie twa tozsamosco ,wiec daj 2 ludziom sciagi z twymi danymi..by sie na pamiec wyuczyli kim jestes..no tak jak na filmach o tematyce z czasow okupacji niemieckiej..Wybaczcie ,ze tego groteskowego porownnaia uzylam ..:D
W tych sprawach nigdy dosc ostroznosci. Przypomnialo mi sie czlowiek, ktorego widzialam kilka dni temu w tv.
http://www.codacons.it/articoloReg.asp?idInfo=112656&id=18&tipo=umbria
Mial przedluzony legalnie i formalnie wloski dowod osobisty: waznosc dowodu plastikowego przedluzona kartka papieru. Niby wszystko ok, a noc spedzl w tureckim wiezieniu.
"All'origine della disavventura, c'è la carta d'identità elettronica che non ha superato la barriera dei controlli allo scalo turco. Rilasciata cinque anni fa dal comune di Perugia, il documento (che inizialmente era valido 5 anni) a gennaio era stato regolarmente rinnovato dal cittadino. Ma questo non è servito a salvare Mario dalla notte in una cella insieme ad altre 12 persone."
to chyba normalne, ze go do Turcji nie wpuscili, w koncu nie nalezy do Unii.
Nie ma to znaczenia:
Passaporto
Per entrare in Turchia, ai cittadini italiani è sufficiente la carta d’identità. Il passaporto (con almeno 3 mesi di validità) è necessario a coloro che vi si recano per motivi diversi dal turismo e per più di tre mesi, e a coloro che vi si recano con mezzi propri (necessita di passaporto il solo proprietario di auto, moto, camper ecc. in quanto il mezzo viene iscritto nel passaporto medesimo e devono risultare al momento dell'uscita.

Visto
Dal 14 giugno 2007 non è più necessario il visto per i cittadini italiani che si recano in Turchia per un perdiodo inferiore ai 90 giorni. Resta invece per i turchi che vengono in Italia.
Bo mi tak naprawdę to chodzi o córkę która jest tutaj urodzona i skończył się jej paszport a niemam czasu jechac do ambasady do Rzymu bo zawsze się tam tylko wkurzam i tracę czas więc myśłałem że zrobię jej Carta Identita i pojedzie z tą kartą, ale dzisiaj dowiedziałem się że można zrobic jakiś dokument w Questura na podstawie aktu urodzenia dziecka i z tym można przekraczac granice. Czy wiecie cos o takim rozwiązaniu może?
Chodzi chyba o tzw. lascipassare?
http://www.babyinbag.net/it/lasciapassare.html
Tu wyskoczylo, ze podobno sa juz niewazne:
http://www.pianetamamma.it/la-famiglia/documenti-per-portare-bambini-estero.html
Musisz sprawdzic.
Jeśli Twoja córka nie ma obywatelstwa włoskiego, jedynym organem mogącym wydać jej dokument upoważniający do przekroczenia granicy jest - oprócz urzędów polskich oczywiście - konsulat RP. Możesz tak wystąpić o wydanie jej paszportu tymczasowego.

"Lasciapassare per minori di 15 anni", o którym pisze Linn (wydawane przez kwesturę) nie jest już aktualne, gdyż od kilku dni nieletni Włosi muszą mieć osobny paszport. W każdym razie Ciebie to nie dotyczy, jeśli córka nie jest Włoszką.
Niby tak, ale jednoczesnie mowili, ze dzieci wspisane do paszportow / wloskie / do konca waznosci tychze moga tak jezdzic. Jak zwykle we Wloszech, niby tak, ale nie do konca. Kazda informacja jest jednoczesnie jej zaprzeczeniem.
Aby nie tracic czasu w konsulacie, najlepiej pojechac ze skompletowanymi dokumentami i odpowiednimi zdjeciami oraz z ojcem (albo jego poswiadczona zgoda na pismie na wydanie paszportu) i poprosic o paszport tymczasowy i jednoczesnie o normalny. W czasie oczekiwania na druk normalnego mozna uzywac tymczasowego.
Info nt. dokumentow do paszportow dla dzieci sa na stronach konsulatu w Rzymie (i Mediolanie):
http://www.rzym.polemb.net/?document=147

Na paszport wloski w wielu Kwesturach tez trzeba sobie poczekac (w najblizszej mnie np. ok. miesiaca...).
Wloskie paszporty mozna chyba zalatwiac na poczcie. Inna sprawa, ze poczta wloska to odrebny rozdzial. Porobili w tym tygodniu ludzimo debety nawet 60 tys. euro.
Ja wysylalam kiedys dokumenty na nowy paszport poczta do Polski / rodzina mi dokonala wplaty i przyslala formularze /. Mialam jeszcze wazny paszport na dolot do Polski, to fakt.
Obecnie (chyba od czerwca tego roku)trzeba osobiscie stawic sie w Wydziale Paszportow lub Konsulacie. Przy skladaniu wniosku o wydanie paszportu, skanowane sa odciski palcow. Przy odbiorze gotowego dokumentu po raz kolejny skanuja odciski palcow (wskazujacy prawej i lewej reki).W pazdzierniku zalatwialam ta sprawe wiec jestem na biezaco.
Swoja droga ciekawe jest, ze oplata za wyrobienie paszportu w Polsce kosztuje 120 lub 140 PLN (dokladnie nie pamietam) a w Konsulacie ponad 100 euro.
W konsulacie wiecej osob go dopieszcza. :) Zawsze kosztowal drozej.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka