kilka pytań

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Mam do Was pytanie, zwłaszcza do tych, którzy podróżują samolotem do Italii.

1. Chcę zapłacić za bilet - czy przelewu na konto musi dokonać tylko i wyłącznie właścicel biletu, czy może być to ktoś inny? Chodzi mi m.in. o linie Ryanair, Wizzair

2. Jeśli nie wykupię ubezpieczenia to np. jeśli lot zostanie odwołany to czy pieniądze zostaną zwrócone?
na te pytania szybciej znalazlabys odpowiedz u ZDRODLA czyli w regulaminie na stronie internetowej tych przewoznikow..kazde jedno ubezpiecznie to wyciaganie pieniedzy z kieszeni podatnika..ale jednak to UBEZPIECZENIE..innych przewoznikow nie ma tam gdzie chcesz leciec?
Szukam lotu z Wrocławia do Rzymu na koniec stycznia
gdzie szukasz?..w gogolach?..jakis czas temu wklejalam tu linki zpromocjami biletow lotn..skorzytaj oprocz googli z naszej fioletowej wyszukiwarki..wpisz slowa kluczowe: np. promocja Wroclaw Rzym..czy same slowo..nazwe maista czy: bilety lotnicze..
Powiedzcie mi, jak teraz kupię bliet, to czy jego cena może ulec zmianie, np. przed odlotem? (Chcę lecieć z Ryanair)

Wiem, że to może banalne pytanie, ale ja wcale się na tym nie znam, pierwszy raz mam zamiar kupić bilet. I nie odsyłajcie mnie na stronę przewoźnika czy do wyszukiwarki. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Jak kupisz bilet teraz to co ciebie obchodzi potem zmiana ceny ??? nawet jesli wzrosnie badz jesli spadnie (w co watpie) przed twoim odlotem to ty nie musisz doplacac ani oni nie oddadza tobie roznicy .
kupowanie biletu to jak kupowanie butow , jezeli kupisz buty dzis za 100 zl a jutro zaczna sie wyprzedaze i te same buty beda kosztowaly 50 zl to nikt ci przeciez nie odda pieniedzy prawda ??
skoro chcesz leciec na koniec stycznia to zamiast tu zadawac jak to powiedzialas banalne pytania , to poswiec ten czas na szukanie biletu bo im dluzej zwlekasz to ceny ida w gore . bilety w rayan i wizz trzeba kupowac duzo wczesniej wtedy sa tansze .
Dziękuję Ci za odpowiedź;)
W Ryanair do rzymu są teraz po 35 zl.
I to z darmową odprawą online;)
Powidzcie mi jeszcze... na stronie lotniska we Wro znalazłam coś takiego:

'Wszyscy pasażerowie (włącznie z niemowlętami i podróżującymi na trasach lokalnych) muszą posiadać ważny paszport lub ważny dowód osobisty, a także Kindausweis i Certificato di Nascita (Prawo jazdy NIE jest akceptowanym dokumentem tożsamości) '

czy rzeczywiście oprócz dowodu osobistego konieczny jest np. akt urodzenia?
a po cholere ci akt urodzenia , caterina nie rób se jaj , kupuj bilet , bierz ze soba dowod w dniu wyjazdu albo paszport i lec . nic innego oprocz biletu i dowodu czy paszportu nie jest ci potrzebne!!!
ok, tez tak mi się wydawało, ale czytam to wszystko co jest tam napisane, bo nigdy wczesniej nie latałam samolotem. Dla kogoś kto jest obeznany w temacie to wydaje się oczywiste, ale niekoniecznie jest oczywiste dla kogoś, kto nie zna tematu.
Przelewu na pewno moze dokonac kto inny . Jak miala do mnie przyleciec mama - moj maz on-line kupil i oplacil jej bilet - ona tylko zglosila sie w danym dniu z walizka na lotnisku i poleciala , wiec na bank mozna . Ja tez taka latalam -maz kupowal i placil a kto inny lecial - nie nazywamy sie tak samo i nikt mnie nie pytal kto placil za bilet .
Uwazem to za odpowiedz, ktora moze Catarinie pomoc!.

Rzeczywiscie jezeli sie leci pierwszy raz samemu, doslownie wszystko moze byc problemem.

Catharina: nie jst tak zle:
Przed wylotem sprawdz:

- czy masz pieniadze/PORTFEL/eventualne karty bankowe
- BILET lub potwierdzenie, ze niego zaplacilac, jezeli to robisz online
- paszport, albo dowod osobisty, najlepiel obydwa (zadnych innych nie trzeba)
TO najwazniejsze jezeli chodzi o podroz!!!. Z tym zalecisz gdzie chcesz..
Nie zapomnij kofra.

Jezeli na czas bedziesz na lotnisku, kazdy ci wskaze droge, najlepiej pytac w informacji!! Nic sie o to nie martw..

Nastepne:
Mape Rzymu, zaswiadczenia o twoim kursie, adres gdzie masz mieszkac..finito..
Slowniczki..

Powodzenia..

pytaj dalej, po to chyby sa fora, zeby oprocz glupot udzielac od czasu do czasu wskazowek...tak mi sie wydaje..
jeszcze jedna rada bedac za granica:
..zrob sobie pare 2-3 kopi/ksero dowodu osobistego/paszportu i chodz z tym po miescie/szkole, zostawiajac oryginaly w domu/w Rzymie...
[wpis usunięty]
a propos lotnisk..ale to za 3 miesiace :D/ plus pewnie z podpasek to na tampony sie przerzucicie co? heheheh... http://www.wloski.ang.pl/Skanery_ciala_na_lotniskach_we_Wloszech_38869.html
Powiedzialabym, ze odwrotnie - z tamponow na podpaski. Tampon moze byc rownie dobrze paczuszka z narkotykami i rewizja osobista gotowa:D Teraz juz wiemy, dlaczego Amerykanie pozwolili temu z bomba wejsc na poklad - to byl tylko pretekst aby wprowadzic te skanery na lotniskach.
Delphi -dziękuję za odpowiedzi;) W sumie tak jak mówisz po to są Fora, żeby zadawać pytania i żeby inni na nie odpowiadali.
A co do mojego wyjazdu, to teraz planuję wybrać się do Rzymu tylko na kilka dni, natomiast wracając do kursu włoskiego, to pojadę ewentualnie w czerwcu albo po wakacjach. Narazie sama nie wiem czy w ogóle skorzystam z tego stypendium, które otrzymałam z Instytutu, ale to już inny temat...
i jak..masz juz zalatwiony bilet i noclegi??
Jutro pojadę kupić bilet i wtedy zarezerwuję nocleg w Rzymie. Mam jeszcze jedno pytanie - jak na dany lot odprawa online jest za darmo to czy kupując bilet w kasie lotniska za odprawę się coś płaci czy nie?
Odpowie mi ktoś czy płaci się za odprawę na lotnisku?
Nic się nie płaci:)
na twoim miejscu nie za bardzo ufalabym tam niktorym "daradcom" tego forum. Widzisz jakie smieci sa zostawiane i co jest (w tym wypadku nasze dwie wypowiedzi / ..oooo admin sie obudzil..!!!) kasowane..
Sprobuj kontaktu telefonicznego, z tego co widzialam mozesz sie zdziwic za co musisz jeszcze doplacac..jezeli bedziesz na lotnisku wypytaj do konca informacje..sa zobowiazani do tego...powodzenia.
Tak chyba będzie najlepiej. A swoją drogą... po co ktoś wchodzi tu na Forum i je zaśmieca. Dziwni ludzie. Szkoda, że nie tak często zaglądają tu 'starzy' użytkownicy, np. Dee, Umbryjka, aga-sole. Ich odpiowiedzi były konkretne i wiarygodne, no i Forum było dobrym źródłem informacji na tematy związane z Italią.
..jest wielu, ktorzy anonimowo maja wielka klape, jestem tu od niedawna, moze na wiosne przyjda znow normalni..
delphi,masz racje ,odpowiedzi nalezy szukac u ZRODLA.. na stonkach wlasciwych,a 'popytac' to mozna po sasiadkach..bez 'swiecenia pradu' komputerem..Do mnie np.slabo dociera ,ze sa sa ludzie co samolotami nie latali i pytaja o rzeczy tak oczywiste i proste,ze az smieszne..bo przeciez sa filmy..kino tv..czy ludzie samolotu tez nie widzieli?..moze by tak Terminal/rez.Steven Spielberg ,aktor Tom Hanks:D/ obejrzeli..czy jak ?moze zrobic liste filmow ktora pomoze zglebic im swiat lotnisk? sama jestem osoba co malo pyta..wiecej uzywam oczu..obserwuje..nasladuje innych..a co bedzie jak ona trafi te cholerne kurki w lazience co dzialaja na foto komorke????..ja w jednej usilaowalam namydlone rece umyc i kuzwa n ie wiedzilam co mam zrobic..w chisteczki papieroqw e te rece sobie wytrlam ..jak na zlosc nie bylo nikogo w tej ogromniastej lazience bym 'oczu uzyc'i zamalpowac i nie zblaznic sie pytajac.../bo przeciez Inf twierdzi ,ze ja nie znam jezykow!:D/ Tak juz mam ze sie choleraza chiny ludowe nie zapytam tylko wole zaobserwowac!!! Innym razem bylam taka zaaferowana..wdepenelam do lazienki dla invalidow bo wszystkie inne byly zajete/a ja bardzo potrzebowlam ,lato upal..rozumiecie/ a ta z boczku, oddzielne drzwi to wpadlam tam i do sedesu ruszylam..wrzucajac osobista torebke do umywalki z ta cholerna fotokomorka o ktorej na smierc zapomnialam,bo tak gnalam..a opita wody bylam jak bąk i juz bylam opozniona ...i kuzwaaaaa..woda mi do torebki jak nie chlusnie!!!!!Klelam jak szewc..dobrze, ze to Malpensa i nikt nie rozumial' moich kurew'..buhahhahaha
jak zwykle zartowalam bo to forum a nie kosciol:D
..sette: jestes zmeczona...dobranoc..jutro bedzie lepiej.
Caterinapamietasz swoj post z 2008? http://www.wloski.ang.pl/przyprawa_33886.html i ten ..obecny..mysle ze sobie jaja robisz..nie wierze czy chcesz czy nie czy sie obrazisz czy nie ,ze istnieja tacy ludzie!po pierwsze te pytanie o akt urodzenia to przeginanie pały/a nalezy czytac ze zrozumieniem i lapac czacze ze bylo slowo niemowle i kogo ten akt moze dotyczyc?..jasne ,ze niemowlaka.. jak i te pytanie o 'igielki co wlosi dodaja do zapiekanych ziemnakow'..rece opadaja...Po prostu nie wierze!czy ty mamie w kuchni nigdy nie towarzyszylas przy gotowaniu?..Ile ty masz lat dziecko drogie? 9 czy 11 ? Hehehe..czy babci tez nie towarzyszylas w kuchni..czy babcia nie ma/miala ogrodka z ziolami chocby 1 skrzynki na balkonie??czy nigdy nie bylas w supermarkecie i swiezych ziol nie widzialas w doniczkach ..czy nigdy ci nie przyszlo do glowy zerknac na stronki..czy do ksiazki o ziolach do czego sie stosuje dane ziele???? A MARYCHE to znasz?..i wiesz jak sie uprawia???che palle.. Ej, wy reszta..odsylac do zrodla i basta ..jak linn linn ..podac linka i ciao arrivederci ..pomyslcie tylko ,ze dziecięci Neo /niczym stada mlodych delfinow/watachy wilczkow/ beda tu stadami przyplywac/kłusowac/ bedzie tylko przybywac,wiecej i wiecej..i jak bedzie to forum wygladac????
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia