Dzięki, Milli :)
Ponieważ już wróciłam i trasę z Forlì do Bolonii przebyłam "osobiście" ;) , podaję kilka informacji, które mogą się przydać innym przylatującym do Forlì.
Faktycznie, autobusów prywatnych ani innych bezpośrednio do Bolonii nie znalazłam.
Jednak plusem jest to, że bus z lotniska na dworzec w Forlì (bilet kosztuje 3,5 euro) jest dopasowany do przylotów - lotnisko jest małe i nie ma wielu przylatujących, godziny odjazdów busa podane na stronie mogą się więc nieco różnić, są dostosowywane do przylotu samolotów. I tak np. mój samolot był przed czasem, bus już czekał i odjechał w sumie od razu, jak wszyscy wsiedli, a było jeszcze jakieś 20 minut do czasu odjazdu z rozkładu na stronie. Aaa - przy pasie odbioru bagażu są też powieszone jakieś inne rozkłady, nieaktualne, więc nie sugerujcie się nimi.
Stacja w Forlì w godzinach wieczornych jest zupełnie pusta, kasy i informacja zamknięte, poczekalnia niestety też, na szczęście są automaty do zakupu biletów, jeśli ktoś nie zna włoskiego można też kliknąć angielski :)
Dodatkowa informacja, której nie podają na stronie lotniska - na lotnisko dojeżdża też autobus miejski nr 2, przystanek w pobliżu stacji kolejowej, można dojść na piechotę, jeśli jest ładna pogoda i macie mało bagażu, albo dojechać innym autobusem dwa przystanki (plac, na który trzeba dojść lub dojechać i na którym jest przystanek autobusu nr 2 widać z dworca). Bilet kosztuje 1 euro (a jeśli kupiony w autobusie u kierowcy 2) i jest ważny godzinę, więc nawet z przesiadką bez problemu można zdążyć (ja jechałam w niedzielę i podróż na lotnisko przez puste miasto trwała może 15 minut). Jest to wersja ekonomiczna dojazdu z i na lotnisko, musicie tylko sprawdzić rozkłady jazdy, bo, zwłaszcza w niedziele i dni świąteczne, "dwójka" jeździ rzadko. Gdybyście zdecydowali się na to rozwiązanie, polecam zapytać o szczegóły w barze na stacji w Forlì, obok kas biletowych, bardzo miła dziewczyna udziela tam wszystkich informacji, sprzedaje bilety na autobusy miejskie i wskazuje przystanek.
A - są też taksówki, stała cena na trasie lotnisko-dworzec to 11 euro za maksymalnie 4 osoby, co jest też napisane na postoju przed dworcem i sądzę przestrzegane przez taksówkarzy, więc jeśli nie ma już innej opcji, można brać taksówkę bez obaw, że zapłacicie fortunę...
Pozdrawiam i udanej podróży :)