Wizzair bagaz

Temat przeniesiony do archwium.
Lece ta linia z Rzymu do Warszawy. Prosze mi powiedziec czy sprawdzaja dokladnie wymiary bagazu podrecznego 55x40x20. Moga byc niewielkie odstepstwa (ok 2-3 cm wiecej) od tej normy, czy sa bardzo skrupulatni?Mam w domu walizeczke plus minus wymagane wymiary i nie chcialabym kupowac nastepnej.
tak, sprawdzaja, musisz wlozyc bagaz w taki stelaz, obok niego stoi pracownik, ktory sprawdza i wage i wielkosc... Jesli za duzy / za ciezki to odpadasz (musisz kupic bagaz rejestrowany za 60 euro)
Tak jak mówi gosiaBG, sprawdzają bardzo dokładnie, wiele osób było tym zaskoczonych i musiało niestety dopłacać...
Ale teraz bagaż rejestrowany ma dopuszczalną wagę aż do 32 kg, więc można zabrać sporo i tak :)

Od kilku lat systematycznie i czesto, korzystam z lini Wizzair(wygoda polaczenia i bardzo niskie ceny biletow)i nigdy nie mialam sprawdzanych wymiarow bagazu podrecznego.Oczywiscie spotkalam sie z jego wazeniem,ale nie dotyczylo mnie. Jednak staram sie ,aby moja walizeczka, jej zawartosc i ciezar, spelniala warunki przewozu bagazu (chociaz wymiary nie sa idealne (wazne!:tylko 1szt.) .Przyznam szczerze,ze wiele osob ryzykuje i przesadzaja...wielokrotnie sama bym ich nie wpuscila na poklad!Oczywiscie,od pewnego czasu kontrole sa zaostrzane i lepiej byc przygotowanym na nie(aby uniknac stresu na lotnisku),co potwierdzaja powyzsze wpisy gosi i biancaneve.
....linii....
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Tak, mnie tak ostatnio zaskoczyli w Katowicach... ustawili goscia przed wejsciem w strefe bezclowa z waga i stelazem do bagazow... A mialam 10,55 kg podrecznego! Ale zaakceptowal... moze za ladny usmiech ;)
TO prawda, trzeba byc uwaznym... Bo doplata 60 euro
A co do zaskoczenia takimi regulami... Kiedys lecialam do Wloch tez z Katowic i juz przy wejsciu do samolotu przede mna stal Wloch, ktory mial 3 bagaze i nie chcial ich przepakowac... :P Przez to zrobili awanture, samolot sie opoznil...
Zdecydowalam sie jednak wykupic bagaz rejestrowy bo bez szczoteczki do zebow nie pojade :)
Dzieki za odpowiedzi.
Przeciez szczoteczke do zebow mozna zabrac do podrecznego! Paste do zebow tez :) No ale jak wolisz. Pozdrawiam :)
Z ta szczoteczka to byl zart. Ten bagaz podreczny jest tak maly ( dla mnie) , ze mialam watpliwosci czy zmiesci sie szczoteczka do zebow. pozdrawiam:)
kiedy leciałam wizzair'em do polski też ważyli i sprawdzali dokładnie :) teraz stwierdziłam, że alitalia(do warszawy oczywiście) jest bardziej opłacalna, bo w swoją cenę mają wszystko wliczone, z wagą bagażu też nawet ujdze :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka