Limoncello – wysokoprocentowy likier cytrynowy, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Można go zrobić w domu, goście będą oczarowani! Domowe limoncello
Jeśli już nabraliście apetytu na skosztowanie tego rarytasu to ruszajcie do sklepu i do roboty!
Przepis
12 cytryn o ładnych skórkach
1 l spirytusu
1 kg cukru
1 l wody
duży słój
Wykonanie:
12 dobrze umytych cytryn obieramy cienko ze skóry i zalewamy 1 litrem spirytusu. Duży słój z alkoholem odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka tygodni. Gdy alkohol wytrawi i odbarwi skórki odcedzamy je ze spirytusu i wyrzucamy. Gotujemy syrop z litra wody i 1 kilograma cukru, studzimy syrop. Następnie łączymy oba składniki, wlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki lub spiżarni do przegryzienia na miesiąc. Są tacy, którzy nie wytrzymują tak długo i degustują likier wcześniej. Ich zdaniem nadaje się do spożycia już po kilku dniach. http://kuchnia-europejska.wieszjak.pl/kuchnia-wloska/203796,Limoncello-cytrynowy-likier-na-spirytusie.html http://www.tipy.pl/artykul_4375,jak-przyrzadzic-limoncello.html