likier

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś może polecić mi włoski likier, dobrej jakości, który można kupić w Polsce?
wloskich likierow jest duzo ale w It..jak chcialam kupic to co polubilam w It w Warszawie to zaczely sie schody..konkretnie znam te: Ramazotti ,Averna, Cynar,Sambuca, Amaretto di Saronno,Limoncello
Na czyimś weselu piłam dobry likier brzoskwiniowy, gęsty...

Może ktoś jeszcze poda swoje propozycje;)
Amaretto di Saronno nie przypadł mi do gustu:/
..ja to dolewam do kawy..1 lyzeczke
Frangelico smak orzechowy Sambuco anyzkowy,Galiano sa 2 pomaranczowy i migdalowy.Maraschino wisniowy...zdecyduj jaki smak lubisz
ja chyba nie lubię po prostu likierów z gorzkawą nutą;)
Jest taki likier brzoskwiniowy PeachTree, wiem, ze daje sie go do sex on the beach, biala butelka, z pomaranczowa szyjka.
..zaczynamy w swym zyciu pierwsza przygode z likierami,co??? http://pl.wikipedia.org/wiki/Likier Powiem ze najbardziej to lubie Baileys i wloskie Bombardino i Sambuco dopiero potem.Nr .1 to dla mnie BAILEYS
podobno smak zmienia sie tak jak i osobowosc ..cyklicznie, co 9 lat :D To co dzis ci ''nie wchodzi " bedzie cie zachwycac w innym cyklu zyciowym....ahahaha
ja raz calego Sylwestra przesiadzialam z butla Baileys'a i bylo spoko...umysl klarowny/rozmowy w angielskim/ ..nie powiem o nogach zeby sie mnie sluchaly :D
to co pisze gajowy to nie wloski likier ,chyba z ,Holandi?
ale troche slaby jest ma tylko 20 volt
To ja juz wole Limoncello :D
Jest taki jeden.... co mi sie po nocach sni... lato 2006... "Cosa Nera" on niby jest o smaku lukrecji, ktorej nieznosze, ale naprawde- rewelacja ! ( Jesli chodzi o polskie realia to nie mam pojecia ) A moze sporbuj jakis likier lub krem zrobic sama ?
nooo..limoncello bedzie najltwiejsze
to co pisze gajowy to bylo odnosnie :

Cytat: Kayyyah
Na czyimś weselu piłam dobry likier brzoskwiniowy, gęsty... )
Limoncello – wysokoprocentowy likier cytrynowy, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Można go zrobić w domu, goście będą oczarowani! Domowe limoncello

Jeśli już nabraliście apetytu na skosztowanie tego rarytasu to ruszajcie do sklepu i do roboty!

Przepis

12 cytryn o ładnych skórkach

1 l spirytusu

1 kg cukru

1 l wody

duży słój

Wykonanie:

12 dobrze umytych cytryn obieramy cienko ze skóry i zalewamy 1 litrem spirytusu. Duży słój z alkoholem odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka tygodni. Gdy alkohol wytrawi i odbarwi skórki odcedzamy je ze spirytusu i wyrzucamy. Gotujemy syrop z litra wody i 1 kilograma cukru, studzimy syrop. Następnie łączymy oba składniki, wlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki lub spiżarni do przegryzienia na miesiąc. Są tacy, którzy nie wytrzymują tak długo i degustują likier wcześniej. Ich zdaniem nadaje się do spożycia już po kilku dniach. http://kuchnia-europejska.wieszjak.pl/kuchnia-wloska/203796,Limoncello-cytrynowy-likier-na-spirytusie.html http://www.tipy.pl/artykul_4375,jak-przyrzadzic-limoncello.html
Uwielbiam Amaretto di Saronno, czy wiecie gdzie kupic przez internet?
a ja uwielbiam likier z pistacji :-) jezeli masz w swoim miescie sklep ALMA to napewno znajdziesz :-)
polecam rowniez likier alla gianduia, ale musi byc prawie jak lod, oczywiscie dla tych co lubuja sie w likierach slodkich :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka