ferragosto

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich.
Prosze o informacje na temat wloskiego ferragosto, skad sie wzielo?
co to za swieto?jak wlosi je spedzaja? i najwazniejsze, czy jest to powod do skladania zyczen?? w ubieglym roku tego dnia otrzymalam sms z zyczeniami od znajomego. chcialabym odwzajemnic sie 15.08 ale nie che sie osmieszyc. dajcie mi jakies inf. dzieki.
Ja mogę powiedziec tylko tyle: jest to to samo świeto, co w Polsce - l'Assunzione della Beata Vergine (Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny), w Polsce nazywane świętem "Matki Boskiej Zielnej"
Jak jest obchodzone Ferragosto- chyba wiekszosc wlochow wyjezdza za miasto...takie miasta jak Rzym wlasciwie pustoszeja...na plazach o ile dobrze pamietam praktykuje sie cos w stylu naszego smigusa dyngusa...czyli oblewanie sie woda... W miejscowosci w ktorej mieszkalam byla tez procesja wieczorem...rowniez na wodzie, oswietlone barki rybackie i sporo fajerwerkow...To tyle pamietam. A zyczenia...chyba tylko w stylu- Buon ferragosto
serdecznie dziekuje za inf. a zwlaszcza za to, ze nie zawiodlam sie na naszych forumowiczach. fajnie ze dzielicie sie swoimi wiadomosciami.
pozdrawiam.
Ciao!
Zgadzam się wszyscy Włosi uciekają z miast i jadą bawić się nad morze. W typowych kurortach zabawa trwa dzień i noc. Puby, cluby, dyskoteki są czynne i pełne przez całą dobę przez 2-3 dni.Znalezienie wolnego mmiejsca w hotelu graniczy z cudem. Po Ferragosto wakacje dobiegają końca. Wypoczynkowe miejscowości zaczynają pustoszeć.
Warto będąc weWłoszech wybrać taki termin, aby załapać sie na la festa grande.