Rzym

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Kto mi poleci jakies fajne miejsca w Rzymie ?????
Forum Romanum, Plac świętego Piotra i Pawła, Fontanna di Trevi ..no ale domyślam się, że nie chodziło o takie miejsca, bo zabytki to zapewne znasz :P
znam, ale to i tak niezle, bo staram sie zrobic sobie przed wyjazdem liste roznych ciekawych miejsc. tych znanych i tych mniej znanych przecietnemu turyscie :) Jak jeszcze cos Ci chodzi po glowce, to pisz.
No to ja jeszcze byłam-na hiszpańskich schodach...i pod zamkiem Michała Anioła, ale tego jakoś specjalnie nie polecam..., takie no...zabytki, może za młoda jestem :P Tamte wyżej zdecydowanie bardziej mi utkwiły w pamięci :)
Stadio Olimpico!!!!
Aa, to fakt...Koloseum również jest imponujące :) ja nie byłam w środku, teraz żałuje, że zmęczenie aż tak mnie przytłoczyło i przyciemniło umysł :P
Ja niestety w Rzymie jeszcze nigdy nie byłam :( Ale na pewno chciałabym zobaczyć kapliczkę "Quo vadis"... Może więc i ona znajdzie się na Twojej liście :)
Nie masz czego az tak bardzo zalowac...w srodku wcale nie jest az takie interesujace...chyba nie warte tuch 10 euro , lepiej je wydac na zwiedzenie od srodka jakiegos muzeum.
Nie wiem czy to pierwszy wyjazd do Rzymu , czy juz kolejny? Sa oczywiscie miejsca , ktore koniecznie trzeba zobaczyc ale warto jest tez jak ma sie czas polazic po tych mniej znanych. Np parki piekne i zielone...Villa Borghese i tu koniecznie wejsc do Galeria Borghese szczegolnie jak jest sie milosniekiem rzezby Berniniego...
Warto pojsc na bazar - Porta Portese . Pochodzic po Trastevere czy pojsc na wzgorze Ganicolo...
Jest w Rzymie wiele miejsc wartch zobaczenia...napisz moze co cie pasjonuje i jak dlugo bedziesz w Rzymie latwiej bedzie cos doradzic.
jade na 2 tygodnie, w Rzymie juz bylam 3 razy, wiec te bardziej znane zabytki widzialam nie raz, co wcale nie znaczy ze i tym razem ich nie zobacze. Ale chcialabym tez zobaczyc cos czego jeszcze nie widzialam. Polec mi cos
Ja osobiscie lubie sobie pochodzic bez jakiegos plany i bez pospiechy i poganiania pooddychac atmosfera miasta...jak juz pisalam fajnie pospacerowac po Trastevere ale jak jest goraco to rowniez w jakims parku...jest ich sporo. Jesli jestes milosniczka sztuki to warto zajrzec to kilku galeri...ale to wszystko zalezy od tego co ciebie interesuje. Jesli jestes milosniczka starozytnosci...to moze termy Karakalli...albo Katakumby...bo Forym Romanum pewnie znasz juz dobrze...a jesli wystarczy ci czau moze wypad za miasto np. Ostia zwiedzic czesc starozytna ( to starozytny port Rzymu...fajne miasteczko)a pozniej na plaze...
Nie wiem co juz widzialas wiec trudno doradzic.
no wlasnie , powiedz mi czy Ostia jest daleko? i jak z polaczeniem
jesli chodzi o parki to bylam w kilku i faktycznie atmosfera jest wspaniala, Villa Borghese i villa dorii pamphili, sa urocze, korci mnie tez ogrod botaniczny ale ostatnio maialm problemy z dojazdem tam, podobnie jak na via Appia Antica. jesli chodzi o galerie to bylam w przeuroczej galerii w palzzo spada z urocza prospettiva Borrominiego. Tak na dobra sprawe niby znam to miasto, ale go nie znam i chcialabym poznac jak najlepiej. slyszalam tez ze na awentynie sa wspaniale ogrody pomaranczowe, ale ich jeszcze nie mialam okazji zobaczyc.
jak macie jeszcze jakies pomysly to piszcie
powiedz mi jeszcze cos o Gianicolo? cos niecos slyszalam, ale jakos malo o tym wzgorzu
hmm kapliczka Quo vadis... to chyba niedaleko via Appia Antica, wiec raczej zajrze z przyjemnascia do niej :)
stadio olompico.... o tym jeszcze ni emyslalam, ale warto, a powiesz mi cos wiecej o okolicach?
a czy ktos zna wzgorze Awentyn i jego okolice?
Dojazd do Osti jest dosc prosty, metro i kolejka..obowiazuje ten sam bilet wiec jest tanio...Do osti antycznej trzeba wysiasc wczesniej chyba stacja Ostia Anticha...ja nigdy nie jezdzilam tam kolejka wiec dokladnie nie pamietam . Mozna zwiedzic maly zameczek i oczywiscie czesc starozytna. Na plaze jedziesz chyba do konca.
Ale widze, ze znasz juz Rzym dobrze skoro dotarlas nawet do Galeria Spada...tam zazwyczaj docieraja konoserzy :) Jest jeszce duzy park villa Ada ale chyba mniej ciekawy.
Tak do konca to chyba trudno poznac to miasto bo jest ogromne wiec jescze wiele przed toba.
Jeden z moich znajomych zanim zabierze sie za zwiedzanie czego kolwiek przygotowuje sie z przewodnikow i robi to bardzo dokladnie. Ale ja wole bardziej spontanicznie...nawet jesli czegos nie zobacze to bede miala powod zeby tam jescze wrocic.
Moge ci jeszcze polecic fajna restauracyjke?
AVENTINO - wzgórze usiane parkami i ogrodami pełnymi skarbów. W parku Savello oczarowują oranżeria i wspaniała panorama miasta. Tuż obok bazylika Santa Sabina (V w.), a dalej piazza dei Cavalieri di Malta (plac Maltański), który jest architektonicznym dziełem G. B. Piranesiego. To tutaj przez dziurkę od klucza zamkniętej na głucho bramy niczym za pomocą czarów widać kopułę bazyliki św. Piotra. /Rzym-National Geographic/ :)
pewnie, lakne wszelkich nowych informacji, jak ryba wody. czekam z niecierpliwoscia. a jakie jest Twoje ulubione miejsce w Rzymie?
a jeszcze gianicolo i stadio olimpico??
do galeria spada dotarlam, bo ta prospettiva nie dawala mi spokoju. ale polecam kazdemu, warto to zobaczyc a jeszcze mialam szczescie i akurat trafilam jak przewdnik opowiadal o tym, cos niezapomnianego :)
To prawda Prospettiva jest zachwycjaca...ale przez wiele lat byla niedostepna dla zwiedzajacych a chyba to najciekawsza rzecz w tej malej galerii. Ja chyba spedizlam w niej zbyt duzo czasu i pewnie szybko do niej nie wroce :) Dobrze jest trafic na visite guidate bo mozna sie duzo wiecje dowiedziec, waro popytac kiedy taka sie bedzie odbywala w interesujacym cie miejscu oprowadzaja historycy sztuki o duzej wiedzy.
Co do Ganicolo...bylam tam bardzo dawno...polecila mi to pewna starsza pani , ktora z zachwytem opowiadala jakie to piekne miejsce..i ze jej...wtedy przyszly maz zabral ja tam podczas jej pierwszego pobytu w Rzymie...jakies 50 lat wczesniej...i pozniej juz tam nie byla...ja troszke podobnie bylam tam kilkanascie lat temu ale pamietam , ze warto tam sie wybrac ze wzgledu na wspaniale widoki Rzymu.
Ja nie mam jakiegos ulubionego miejsca w Rzymie, chyba nie lubie z natury duzych miast. A co do restauracyjki malutka i czesto trezba poczekac na miejsce...przyjemna atmosfera i niezle jedzenie 20 m od Piazza San Giovanni idac via Merulana ( w strone Santa Maria Maggiore) via Aleardo Aleardi 4-6-8, "I buoni amici" .
a ja polecam wg mnie najładnieszy widok na Rzym. Jest to miejsce przy ambasadzie Hiszpańskiej po drugiej stronie Tybru. Wyszliśmy z za zakrętu i dech nam zaparło... polecam :)
Cos w tym chyba jest, bo galeria, jak galeria, podobalo mi sie, ale prospetiva... nie moglam sie jej oprzec, podobnie jak dlugo nie moglam trafic do kosciola chyba san Ignesio aby zobaczyc kopule, ktorej nie ma. Ale udalo sie i bylam przeszczesliwa. to naprawde robi niesamowite wrazenie...
Leeea czy Ty mieszkalas/mieszkasz w Rzymie?
Passeggiata di Gianicolo - promenada na wzgórzu Janikulum to ciąg zdumiewających widoków miasta. Na środku piazza Garibaldi króluje konny pomnik bohatera idei zjednoczenia Włoch. Opodal na pochyłości stoku osiadła renesansowa Villa Lante, dalej stoi wieża Manfredi w kształcie latarni morskiej, ofiarowana przez Włochów z Argentyny w 1911 r. Nocą omiata miasto trójkolorową wiązką barw narodowych.
Aha! Opis pochodzi oczywiście z "Rzym" National Geographic :)
Chcialam Wam wszystkim serdecznie podziekowac za wspaniale miejsca, ktore mi polecaliscie. Wrocilam wlasnie z Rzymu, co prawda nie udalo mi sie zobaczyc wszystkiego co chcialam, ale i tak widzialam sporo. Reszte zostawiam na kolejny raz. Mam nadzieje, ze i wtedy bede mogla liczyc na Wasza pomoc. Jeszcze raz serdecznie dziekuje.
Buziaczki dla wszystkich. Aska
wejdz na Awentyn, a tam wejdz do ogrodu pomarańczowego Savellich ( cudowny widok na miasto), a idąc troszkę dalej obok Uniwersytetu "Anselmianum" jest brama , a w niej dziurka od klucza, a to co zobaczysz przez ta dziurke po zmroku to bedzie to jeden z najpiękniejszych widoków
Co do Rzymu to mam wazne pytanie !!! Wiem ze ten temat gdzies byl, ale nie moge go znalezc :/ Chcialabym sie dowiedziec jak wyglada nauka jezyka w Rzymie, bo wiem ze sa jakies kursy prawie za free ... a jak tam pojade to BARDZO bedzie mi to potrzebne ... mozna ootrzymac jakies info ???
o kursach bezplatnych nic nie wiem, ale jak bedziesz maiala juz jakies namiary, to daj znac.
Ja do tej pory jezdzilam do szkoly Torre di Babele i jestem przeszczesliwa. kurs 2 tyg kosztuje 340euro, a mieszkanie w pokoju 2 osobowym, ktore zalatwia szkola 175euro. a temat ten pojawil sie w nauce jezyka chyba, pod tematem szkoly w Rzymie czy jakos tak :)
a moje ulubione miejsce w Rzymie to p-zza Navona-nie wiem czemu ale tam jest jakas inna atmosfera-jakby wejsc na rynek w malym miasteczku i te kafejki po bokach i fontanna na poczatku-cudo!!!!zawsze ktos gra na jakims instrumencie w lecie. A jak w zimie to nie wiem. Poza tym nie wiem czy to chodzi wlasnie o stadio olimpico- znajduje sie po drugiej stronie Tevere i w okol tego stadionu stoja rzezby pieknych mezczyzn , przedstawiajacych rozne dyscypliny sportowe..Wygladaja jak posagi greckie-no nie moglam sie napatrzec. Piekni i nadzy...no nie tak do konca niestety...Naprawde warto zobaczyc-idzie sie w strone Watykanu.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka