kuchnia regionalna

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, czy ktoś posiada informacje o kuchni regionów: Umbria, Marche i Lacjum? Nie musi to być długie, Wystarczy 5-6 zdań do każdego regionu. Potrzebne mi są te informacje a nie mogę nigdzie znaleźć.
Umbria - prosta kuchnia. Do jej najwazniejszych skladnikow naleza: bardzo dobra miejscowa oliwa, ser, czarne trufle z Norcii i zimne miesa. Wiele glownych dan opiera sie na miesie dzikiego ptactwa.
Lacjum - tamtejsza kuchnia utrzymana jest w stylu wiejskim. Sklada sie z prostych potraw, przyrzadzanych z makaronu i pierozkow. Istotnymi skladnikami glownych dan sa jagniecina lub podroby, karczochy i niemal zawsze czosnek. Mozna rowniez sprobowac potraw z ryb i owocow morza, krewetki krolewskie znane jako mazzancolle przewaznie pieczone na grillu. Rzym w pewien sposob utracil swoje lokalne tradycyjne potrawy. Wszedzie dostepne sa dania bardziej powszechne. Dosyc trudno jest znalezc restauracje specjalizujace sie w kuchni rzymskiej.
O
O Marche mam tylko tyle ze: kuchnia wzdluz wybrzeza opiera sie na rybach, podczas gdy w glebi ladu jest ciezsza i potrawy sa lepiej przyprawione.
W Umbrii je sie chleb bez soli, to tam normalne, jesli chcesz chleb z sola, musisz poprosic, bo dla nich "normalny", ten codzienny to bez soli - wynika to podobno z historii, kiedys ktos nalozyl zbyt duze podatki na sol i mieszkancy sie zbuntowali, zaczeli piec bez soli i tak zostalo. Tyle sie dowiedzialam...
Bardzo wam dziękuję! Pozdrawiam!
Nie tylko w Umbrii je się chleb bez soli, to chyba reguła (ale twierdzić nie będę), w każdym razie w Neapolu je się bez soli. W ogóle ten włoski chleb nie umywa się do naszego...takie jest moje zdanie.
W Marche bardzo popularna jest tak zwana piadina czyli placek odobny do pizzy z różnymi "wypełnieniami" (np. mozarella, prosciutto). Generalnie przede wszystkim ryby i owoce morza. Charakterystyczna jest zupa rybna tzw. brodetto oraz "pizza" fornarina (różne są jej nazwy) - pizza biała bez sosu, sera, ale za to z oliwą i rozmarynem (IMO-przepyszna:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia