Polskie prawo jazdy

Temat przeniesiony do archwium.
Hey ludziska! Mam maly problemik! Otorz poszukuje informacji na temet waznosci polskiego prawa jazdy na terenie Wloch. Moje prawko ma juz 6 lat, a wtedy nie bylismy jeszcze w Unii (wiec brakuje na nim "europejskiech gwiazdek" hehehe) Moze nawet pojawil sie juz ten temat wiec bede wdzieczna za namiary. Pozdrawiam.
Polskie prawo jazdy jest wazne we Wloszech.
Najzupelniej potwierdzam. Mozna tez isc dla swietego spokoju do Starostwa, lub tam, gdzie polskie prawko zostalo wydane i poprosic o wydanie tzn. MIEDZYNARODOWEGO PRAWA JAZDY. Jest ono wazne ...hmmm.. chyba dwa lata od daty wydania.

Ale w krajach UE sa uznawalne narodowe prawa jazdy (W TYM POLSKIE).
Dzieki za odzew!!! Mialam co do tego pewne watpliwosci, bo na policji skierowali mnie do szkoly jazdy, gdzie padla odpowiedz: Tak wymienimy polskie prawo jazdy na wloskie ale w tym celu nalezy udac sie do lekarza (=zaplacic zaplacic za wizyte), dostarczyc 3 zdjecia, bycmoze trzeba bedzie przetlumaczyc dokument (prawko), oplacic znaczki skarbowe... Hmm, w sumie ok.120 euro."

Dodam, ze na policji powiedzieli, ze nalezy polskie prawko wymienic na wloskie.

Raz jeszcze dzieki! Pozdrawiam dziewczynki!!
No tak, i interes się kręci... :)
Polskie Prawo jazdy jest wazne we Wloszech z tym ze przez pierwszy rok pobytu. Nastepnie nalezy je wymienic na wloskie. Mozna to zrobic na dwa sposoby. Pierwszy poprzez wloska szkole jazdy i wtedy to kosztuje jakies 120 euro, albo bezposrednio nalezy zglosic sie do Ufficio Provinciale della Motorizzazione (Ministero dei Trasporti). Pobiera sie odpowiedni formularz + przelewy do zaplaty ok. 30 Euro. Nalezy zglosic sie stosownego lekarza(wyznaczonego przez Asl) gdzie oplacajac ok 20 Euro otrzymuje sie zaswiadczenie.I to wszystko. Ja czekalam ok 3 tygodni na wymiane.
pozdrowienia
cetina
Nie zgadzam sie.:) W przypadku obywateli UE zostal zniesiony obowiazek wymiany krajowego prawa jazdy na wloskie, wiec mozemy swobodnie poslugiwac sie polskim prawkiem. Oczywiscie mozna wystapic o wymiane badz uznanie polskiego prawa jazdy, ale nie ma takiego obowiazku (patrz: Rozpporzadzenie Min. Infrastruktury n° 31 z dn. 29 maja 1999 r.). Ponizej wklejam dwa przykladowe teksty na ten temat (po wlosku):

1)
"1.1 - CITTADINI DI STATI DELLA U.E.

Il cittadino comunitario può guidare in Italia con la patente di guida rilasciata dallo stato di appartenenza.
Se il cittadino comunitario stabilisce la propria residenza in Italia può scegliere una delle seguenti opzioni:

a) convertire la patente di guida rilasciata dallo stato di appartenenza nell’equipollente italiana, ma deve farlo entro 1 anno dall’acquisizione della residenza in Italia;
b) conservare la patente originaria facendola riconoscere in Italia, ma potrà farlo solo entro 90 giorni dall’acquisizione della residenza in Italia.
c) conservare la patente originaria senza procedere ad alcun riconoscimento. [LINK: CIRCOLARE MINISTERO INFRASTRUTTURE N 31 del 29.05.1999] In seguito a quanto disposto dalla circolare del Ministero dei trasporti ed infrastrutture n. 31 del 29.05.1999, tuttavia, va detto che le ipotesi sub a) e b) devono intendersi oramai superate, assunto che il cittadino comunitario può in ogni caso circolare sul territorio italiano con la propria patente nazionale, senza possibilità di subire alcuna sanzione, come più avanti si avrà modo di specificare in seguito."

2)
"I titolari di una patente di guida rilasciata da uno Stato dell'Unione Europea possono guidare sul territorio italiano veicoli per i quali è valida la loro patente, senza obbligo di conversione dopo un anno dall'acquisizione di residenza in Italia.
Per le patenti rilasciate da Stati dell’Unione Europea è consigliabile richiedere, in alternativa, la conversione oppure il riconoscimento di validità (ad esempio per facilitare le procedure di rinnovo o duplicato patente)."

Pozdrawiam,
Dee
Mój mąż pracuje jako kierowca i posługuje się polskim prawem jazdy.Uzanawane jest na 100%
Witam! Cetina takie informacje uzyskalam na Polizia Stradale i w szkole jazdy, ale jak wiadomo "Polak potrafi" znalezc sposob by nie placic wiec zaczelam szukac i pytac. W kazdym razie dzieki.

Deelaylah, ja znalazlam strone Konsulatu generalnego RP w Mediolanie gdzie podaja:

"Informacje dla Kierowców Prawo jazdy
Kierowcy pojazdów mechanicznych mog¹ prowadziæ samochody na terenie W³och na podstawie polskiego prawa jazdy i polskiego œwiadectwa kwalifikacji. Od 1 maja 2004 roku, przy sta³ym pobycie przekraczaj¹cym okres 1 roku nie jest ju¿ wymagana wymiana prawa jazdy na w³oskie. Osoby posiadaj¹ce polskie prawo jazdy mog¹ jednak na w³asne ¿yczenie dokonaæ wymiany dokumentu na w³oski. Bli¿szych informacji udzielaj¹ prowincjalne Urzêdy Komunikacji (Ufficio Provinciale Motorizzazione Civile)."

....ale tam nie moge sie cos dodzwonic :( Dlatego wielki cmok za informacje.

Alise2 i dla Ciebie buzka :*
...a mnie to nikt nie cmoka w podziekowaniu za informacje... ;-)
No jak to nie !!!! Popatrz na przedostatnia linijke!!! No ale i Ty sobie zasluzylas wiec jeszcze raz leci wieeeelki CMOK :*

Saluti per tutte le ragazze! :-) Milego dzionka.
Aaaa, to dla mnie byl??;-)
hej, ja tez mam to "bezgwiazdkowe" prawko i moj amore ma watpliwosci czy moge jezdzic skuterem ... tym np 50 lub 125, poniewaz na obrazkach z tylu prawka jest zaznaczony tylko samochodzik a skuterek nie... ale mi sie wydaje ze skoro to prawko B to moge, tylko od 150 jest potrzebne inne, prawda?
Hmm... Jest maly problem (a moze nie?)... Roznica pomiedzy polskim a wloskkim prawkiem B polega na tym, ze wloskie pozwala na prowadzenie motocykli o pojemnosci powyzej 50 m3, natomiast polskie nie upowaznia do prowadzenia motocykli w ogole (trzeba miec A lub A1)... Porownaj w ponizszych linkach:

http://www.patente.it/info/patente.htm
http://akademiajazdy.pl/k_kategorie.html
A jakbym wykazala sie sprytem i zmienila polskie na wloskie? to bede mogla nimi jezdzic czy musze zdawac jakies egzamy??
taaaaa.... porownalam i rzeczywiscie.... hmmm no to mamy maly problemik, ale jakby sie dalo tak zamienic... to moze przejdzie?
Mozna sprobowac.:)
hmmm... ja nawet nie sprawdzilam i jezdze 100-ka... wyszlam z zalozenia ze te kategoria sa takie same...
nie wiem skąd masz te wiadomości ale ja wiem ze w polsce na dowod mozna jezdzic na skuterach i motorowerach do pojemnosci 50, powyzej trzeba dopiero robic A lub A1 :) rnrnnie trzeba miec tez B zeby jezdzic na skuterach o malej pojemnosci :)rnrnwiem bo sama jezdze na motorach :)
Powyzsze informacje uzyskalam ze strony www.akademiajazdy.pl, domktorej link wkleilam. Nie wiem, czym mozna sie poruszac w Polsce "na dowod", nie uzywam motocykli.:-) Natomiast mowa jest tu o jezdzie skuterami we Wloszech, czego na pewno nie mozna robic na polski dowod...
Dzieki za buzke,pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę