Cesenatico-czy ktoś tam był?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich;)Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje na temat tego miasteczka. Wybieram się do Cesenatico w tym miesiącu na krótkie wakacje dlatego zdecydowałam się zapytać tu na forum. Pomyślałam, że może ktoś z Was tam mieszka lub miał okazje tam być? Czy jest to spokojna miejscowość, czy raczej miasto tętniące życiem, co warto zobaczyć? Czy dzieje się tam coś ciekawego w lipcu i gdzie warto pojść? Chciałabym też przy okazji zwiedzić np Rzym, Wenecje i zastanawiam się jak jest z połączeniem. Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje;)
Ciao,
Cesenatico to typowe turystyczne miasteczko nad Adriatykiem. W sezonie jest pelne turystow, lecz nie oferuje takiej rozrywki jak np. Rimini. Ma male sympatyczne centrum z ladnym kanalem i zabytkowymi lodkami. Jest tu pare dobrych restauracji, osobiscie nie bylam nigdy w zadnej dyskotece. Ma szerokie piaszczyste plaze pokryte parasolami i lezakami. Wlosi sa tradycjonalistami, jest tu wiele rodzin, ktore przyjezdzaja do Cesenatico od lat (20, 30, 40...). Z Cesenatico polecam wybrac sie do Ravenny - piekne miasto, gdzie mozna obejrzec mozaiki bizantyjskie w paru kosciolach. Polecam rowniez male miasteczko Sant'Arcangelo di Romagna. Bellissimo. (ristorante - Sangiovesa! zaprojektowana przez Feliniego). Do Wenecji i Rzymu jest daleko i dojazd, np. pociagiem wiaze sie z wieloma przesiadkami: Cesenatico - Cesena - Bologna - Rzym/Wenecja.
pozdrawiam
n
Ja mieszkam w Cesenatico....
Moim zdaniem to miasto w sezonie tetni zyciem, podzielone jest kanalem ( ktòrego twòrca jest Leonardo da Vinci) na 2 czesci - Ponente i Levante.
W czesci Levante jest pelno sklepòw, pubòe, knajpek i resteuracji....zròb sobie spacerek po 20 viale Carducci....sama zobaczysz, warto tez przejsc sie wzdluz kanalu , do konca ...malowniczo. Pelno jest tez dyskotek..dobrze sie rozejrzyj, takze na plazy w kazdym bagno organizuja dyskoteki.
Wybierz sie do San Marino - 40 km, odwiedz Italie w miniaturze- jadac na Rimini, delfinarium w Rimini.Poza tym z Cesenatico do Wenecji mozna doplynac statkiem...a nawet wodolotem do Chorwacji...A i odwiedz koniecznie mercato czyli targ , ktòry w Cesenatico jest w piatek od wczesnych godzin rannych do 13.Okolice stadionu....
No jest co robic..nie martw sie
Jest tez maly targ w Ponente w srody wieczorem. Mnostwo koncertow wieczorem na molo i nad ranem w roznych miejscach. A przede wszystkim slonce i przyjemny odpoczynek. Jezeli chodzi o podroze do Wenecji czy Rzymu (lub inne strony Wloch)pytaj sie o bezposrednie autobusy. Jest ich pelno i sa czasami o wiele tansze od pociagow.
Dziękuje Wam bardzo za informacje;) nie sądziłam,że ktoś mi odpisze. Naprawdę mi pomogłyście..teraz tym bardziej nie mogę się doczekać tego wyjazdu, słońca, wody, upragninego wypoczynku no i przede wszystkim to będzie moja pierwsza wizyta w słonecznej Italii. Cieszę się, że w miasteczku dzieje się coś ciekawego i jest gdzie pojść..na.pewno skorzystam z Waszych rad. Jadę tam razem z ojcem,on oczywiście nie ma nic przeciwko leżakowaniu na plaży,ja jednak wolę aktywny wypoczynek.Dlatego zależało mi na tych informacjach. Mam nadzieję, że tam na miejscu poznam kogoś z kim będę mogła pozwiedzać miasto a jeśli nie to może uda mi się wyciągnąć ojczulka. Zastanawiam się tylko, czy będę mogła tam porozumieć się w języku angielskim, jak sądzicie? Bo mój włoski pozostawia wiele do życzenia.Z drugiej strony będę miała dobrą okazję,żeby się trochę podszkolić. Muszę pomyśleć jeszcze jak zorganizować te wycieczki do Rawenny itd., żeby się nie pogubić, ale na pewno wymyślę coś na miejscu;)Jeszcze raz wielkie dzięki Dziewczyny!!rnPozdrawiam serdecznie gabi
Hejka ja chcialaby,m sie dowiedziec to samo;) czyli informacje na temat miasteczka Cerenova ;)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe