zasiłek dla ojca??

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa otrzymania zasiłku po urodzeniu dziecka. Czy np. ojciec może otrzymać? Jakie dokumenty są potrzebne? Chciałam dodać że ojciec jest włochem ale ja urodziłam w polsce. Czy w związku z tym ojciec mógł otrzymać jakiekolwiek pieniądze?

Bardzo proszę o odpowiedź.
ojcu dziecka przysluguje zarowno urlop w takim wymiarze jak matce, oraz takie same swiadczenia w przypadku :

-smierci matki, ciezkiej choroby, porzucenia dziecka albo w przypadku gdy opieka nad dzieckiem jest przyznana wylacznie ojcu.

art.28 z przepisu ponizej
http://www.handylex.org/stato/d260301.shtml#a28
Ponawiam prośbę : Czy ktoś orientuje się jak wygląda taka sytuacja?
Bardzo prosze o jakiekolwiek informacje .
estera moze brac rodzinne ale pod wzgledem ze ty i dziecko jestescie zameldowani we wloszech
I Ty i maz mozecie sprawdzic sobie wszystkie swiadczenia na stronach INPS: www.inps.it (zaleznie od dochodu mozna dostawac zasilek rodzinny - Assegni per il Nucleo Familiare - maksymalna wysokosc to 190 euro miesiecznie) oraz na stronach Waszego Urzedu Miasta (Comune) - wiele z nich cos tam oferuje.
nie jestem zameldowana ani nie mieszkam we Włoszech, urodziłam w Polsce, z ojcem dziecka sie rozstałam, wystapiłam o alimenty a teraz po prostu chciałabym sie dowiedzieć czy on (ojciec-włoch) mógł otrzymać jakieś pieniądze za to że urodziło mu się dziecko.
Mogl ewentualnie pobrac "bonus bebè" w wysokosci 1000 euro, jaki rzad przyznal rodzinom, ktorym w r. 2005 lub 2006 urodzilo sie dziecko, a ktorych roczny dochod nie przekraczal 50 000 euro. Rodziny dostawaly list z ktoregos ministerstwa mowiacy o mozliwosci pobrania zasilku pod warunkiem okazania wyszczegolnionych tam dokumentow. Nie wszyscy dostali na czas listy. Dekret ten obecnie, zdaje sie, zostal zablokowany (ma byc zniesiony). Czyli mogl cos dostac, ale nie musial.
Wszelkie inne zasilki, np. niektorych urzedow miast, przeznaczone byly dla matek (i oblozone roznymi warunkami, jakie matki mialy spelnic).
Oczywiscie, akt urodzenia dziecka musialby wczesniej byc zarejestrowany we Wloszech. Jesli Twoje dziecko nie figuruje we Wloszech (czyli akt nie zostal zarejestrowany), to ojciec nic nie mogl otrzymac. Oczywiscie, zakladam tu, ze dziecko zostalo uznane przez ojca.
tak dziecko zostało uznane przez ojca, nosi jego nazwisko, wziął także akt urodzenia, więc całkiem możliwe że coś otrzymał od państwa włoskiego? tak właśnie myślałam...
piszesz o 2005 i 2006, a moje dziecko urodziło sie w 2004r. chociaz pewnie to nie ma znaczenia.
"Bonus bebé" zostal wprowadzony w 2004, ale nie wiem, jakie wtedy byly warunki jego otrzymania (czy np. przyslugiwal tylko na drugie dziecko) - musisz sama poszukac, bo ja juz nie mam czasu (otworz wloski google - www.google.it i wpisz bonus bebé 2004). pozdr.
i tak bardzo ci dziekuje za poswiecenie czasu. pozdrawiam
A może ktoś z was wie coś na temat alimentów a dokładniej układu nowojorskiego dot. sciągania alimentow od obcokrajowców? Wszystkie informacje będą przydatne
A dlaczego tak ci zależy żeby ojciec dziecka dostał ichniejsze becikowe,skoro i tak się rozstaliście?Masz nadzieję,że ci je przyśle?Wątpliwe.A w sprawie alimentów zadzwoń do Ambasady Włoskiej i się dowiesz czy Polska ma podpisany układ z Włochami w sprawie ściągania alimentów.Bo gdybyś mieszkała we Włoszech to musiałby płacić i tobie i dziecku.Ale nie znam całej procedury.W Ambasadzie powinnaś dostać informacje.
wcale nie zależy mi żeby cokolwiek otrzymał, wręcz przeciwnie. ale z tego co już zauważyłam to całkiem możliwe że coś dostał. I wcale nie mam ani też nie miałam nadziei że mi coś przyśle.
Polska ma podpisany układ tzw. konwencje nowojorską z Włochami, już złożyłam wniosek, ale teraz czekam i myślałam że ktoś może wie więcej na ten temat i mógłby mi coś doradzić, podpowiedzieć
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia