wloskie mniam mniam

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,
mialam smaka zalozyc taki temat,mmm, az mi slinka cieknie na niektore potrawy wloskie :-) Probowalam wlasnie zrobic polskim sposobem pesto, przepis sciagnelam z jakiejs wloskiej strony, skladniki kupione w delikatesach- wiekszosc wloska. Wyszlo...w miare...okazalo sie, ze nasz polski czosnek nie nadaje sie zupelnie do tej potrawy :-( No i z braku pecorino dodalam zwykly bialy ser. Czy macie jakies rady odnosnie gotowania na miejscu specjalow kuchni wloskiej?!
A moze policytujemy sie chociaz co komu najbardziej smakuje i co najlatwiej i najszybciej przyrzadzic?
Pozdrawiam kucharzy/-rki domoroslych i wykwalifikowanych.:-)
moja kumplela robi swietne tiramisu, ale ciągle zapominam wziac od niej przepis i wskazowki jak zrobic zeny bylo jak najbardziej po wlosku z polskich sklepow:)
Bardzo prosto mozna zrobic u nas w Polsce bakłazany w sosie pomidorowym. Kroimy bakłazana w plasterki, panierujemy w jajku i mące, smażymy na oliwie i polewamy sosem pomidorowym. Pychotka:) Mozna jesć na zimno jak i na ciepło. Smacznego
a chcesz przepis? moge poszukac
Hola, ja jestem wlasnie na etapie nauki gotowania wloskich potraw..jejeku nie milamam pojecia,ze wllosi maja taaaaaka obsesje na punkcie gotowania:)Mi osobiscie najbardziej tu smakuje pesto i pomidory z mozzarella...ale jest maaaase innych pyszniutkich i przynajmniej dla mnie niecodziennych przysmakow:)Co do Tiramisu, to dzisiaj zrobilam swoje pierwszew zyciu..moze nie jest takie pyszniutki jak z cukierni nieopodal...ale to zawsze cos:)Podaje przepis, 3 zoltka zmiksowac z 50gramami cukru, nastepnie powoli nadal miksujac dodac serek Mascapone, w osobnej miseczce ubic piane z 2 bialek i rowniez dodac ja do porzedniej masy.Ok..to juz prawie wszystko..teraz na dnie miseczki polozyc biszkopty i polac je kawa z rumem(lacznie potrzebujesz 150ml kawy i 3 lyzki rumu)uzyj polowe,nastepnie masa z bialek i zoltek i serka,nastepnie pokruszone kawalki czekolady i posypac kakao, i kolejna warstwa na tej samej zasadzie...i do lodowki na kilka chwilek..pychaaa..mam nadzieje,ze w miare zrozumiale podalam przepis..niestety nie jestm najepsza kucharka..ale staram sie jak moge..awsze to cos nowego
Czesc, A moze ktos z Was zna sposob robienia risotto z mrozonych malz?Probowalam tej potrawy i bardzo mi posmakowala. Wiem, ze bylo kilka czynnosci, podsmazanie, zeby sie otworzyly, odlewanie sosiku, nie pamietam jednak dokladnie co i jak. Prosze o wskazowki!
Musze przyznac, ze z owocow morza obrzydzilam sobie krewetki, po tym, gdy zachcialo mi sie je gotowac- zapach odpychajacy.Do tej pory czuje go i az mnie wzdryga na sama mysl :-( Czy ktos mial podobne doswiadczenia?

A jesli chodzi o desery to tiramisu jest za slodkie, zdecydowanie wole po obiadku grappa :-)
Pozdrawiam smakowicie ;)
Jezu,a ja się miałam odchudzać a tu trafiłam na taką ociekająca śliną stronkę. Może w ogóle będziemy podawać sobie nieskomplikowane ale smaczne potrawy?Co wy na to?Ja jestem antygastronomiczna.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia