TV-Polacy we WÅ‚oszech

Temat przeniesiony do archwium.
Mamy wreszcie polonijne wiadomości we Włoszech.
W każdy poniedziałek o 19.30 na SKY.
Nadaje na całe Włochy !

Prowadzący wiadomości proszą wszystkich,
- którzy coś organizują,
- majÄ… jakiÅ› ciekawy temat na program itp.
o kontakt z nimi - Przyjadą z kamerą i Was skręcą :)

InformacjÄ™ / trailer / kontakt
znajdziecie w Inforomie

www.inforoma.info

>> po lewej stronie > Wiadomości TV <

Niedługo medialnie dogonimy rodaków w Anglii ;)
no, chcialabym zobaczyc tych "skreconych" polakow;-)LOL
może tak źle nie będzie ;)
Włoska TV bez tego pokazuje za dużo "skręconych stranierów"
Sam jestem ciekaw jakie wiadomości tam będą.

Dużo zależy inicjatywy Polaków czy będą chcieli być "skręceni" lub coś zasygnalizować.
Myślę że dla wielu może to być też szansa na "wyjście z cienia".
Przedstawienie swoich zainteresowań, hobby, pracy. Rozpowszechnienie informacji itd.
Przecież mieszkają we Włoszech ludzie uzdolnieni z aspiracjami a często wykonujący zawody poniżej swoich kwalfikacji.
Ja np. chciałbym zobaczyć absolwenta po ekonomii lub po prawie pracujacego jako pomocnik na budowie.
Chociaż miesiąc - jak za dobrych starych czasów ; )
inforama ,zgadzam sie z Toba...wszystko zalezy od inicjatywy Polakow...
tu sie zdziwisz:)raz spotkalam Polke(po socjologii na UJ)sprzatajaca wloskie domy,i znam Rosjanke(adwokat po U w Petersburgu)ktora pracuje w barze....mozna to zmienic i ludzie kompetentni,wyksztalceni moga wyjsc z cienia.
Nie zdziwiłem się. Niestety często ludzie wykształceni/wykwalfikowani pracują w zawodach do których nie potrzeba fakultetów. Taka jest niestety rzeczywistość na tzw. emigracji. (nie tylko Włochy). Na poczatku czasami spowodowane jest to brakiem znajomości języka.
Najgorsze, że później często się poddają z różnych przyczyn...
Wiadomo - nie wszyscy są przebojowi lub bezwględni w wspinaniu się na wyższe stopnie tzw. drabiny.
Ciesze się, że ktoś piszę: "można to zmienić"
TrochÄ™ gorzej z nickiem: "no nie wiem"
Trochę więcej optymizmu !
Wszechwiedzący na każdy temat INF.vel Rahma vel Izucza vel RazoSharp itd(znowu zmieniłeś/aś nick),zblazowana Renatka która gardzi ludźmi jeśli nie są telefonistkami w Call Center.Piszcie sobie tu i nie siejcie fermentu na innych tematach.
@#$% - ojojoj - chyba będzie trzeba założyć następną komisję lustracyjną.
Wnioskuje, ze piszesz z Polski (wysłano z...) no i polska czcionka.

Nie najlepszym rozwiązaniem jest atak na innych i w ten sposób postawiona "zachęta" do pisania na jakiś temat.
Za dużo w tym złośliwości - a jeśli mieszkasz w Polsce to śmiem twierdzić, że nie znasz realiów panujących we Włoszech.
Uwierz mi, m.in. przez takie ataki (anonimowe) rodzi się nieufność, brak dialogu i inne cechy
rzutujące na nasze relacje między sobą (Polacy we Włoszech).
Ja sam wczoraj napisałem lekko jadowity długi post w innym temacie (lecz nieatakujący nikogo osobiście)
post raczej miał za zadanie aby co niektórzy (jeśli chciało im się doczytać do końca;)
podeszli do pewnych spraw z innego/nowego(?) stanowiska. A interpretacja - to osobista sprawa...

Co do nowego programu w TV - wiadomości
Wg. mnie można tam dużo, rzeczy pokazać, myśle ze jeżeli ktoś by zasygnalizował jakieś zdarzenie/kontrowersyjny temat forma by programu mogłaby sie dopasować
(to moja opinia, wszystko będzie zależeć od autorów). Program by mógł być w części reporterski, publicystyczny - zachowując oczywiście formę inormacyjną.

Początki zawsze są trudne, ale jeśli kilka osób dołoży coś od siebie to powinno ruszyć z miejsca.
W przyszłości może pokazywać się częściej lub mieć dłuższy czas emisji.
Nie psujmy już na początku idei poprzez zjadliwe posty i osobiste utarczki.
Macie zamiar pokazywać także newsy z Polski czy też formuła programu z założenia ich nie przewiduje ? Jaki jest czas emisji programu na antenie netto ?
Przyznam też, że trudno mi sobie wyobrazić publicystykę w newsach, przy założeniu, że będzie to dymanicznie montowane i będzie dotyczyło bieżących (no..z tygodnia) wydarzeń. Ale może to będzie publicyctyka a la tvn24, z wykorzystaniem tego samego studia, w którym siedzi prezenter (z ograniczoną liczbą osób na wizji)? Opowiedz coś więcej, proszę.
DYNAMICZNIE :)))
Nie znam kulis programu (nie należe do ekipy co skręcają:)-
- ten temat założyłem by rozpowszechnić informację.
Znając "realia Włoch" - mineły by lata i dalej większość by nic nie wiedziała.
Na stronie którą wyzej podałem jest kontakt z autorem.
Myślę, że udzieli szczegółowych informacji.
Jak każdy szanujący się program - będzie mu zależało na opinii widzów.
A więc pisać:)- co kto chciałby zobaczyć w takich wiadomościach - jaka tematyka itp.
Pozwolę sobie dać moją sugestię na początek:
- kto ma satelitę i tak ma wiadomości (niestety):| z Polski
- program powinien wg. mnie podawać info o Polonii Włoskiej
Zresztą nazwa programu mówi sama za siebie.
Spróbuję za jakiś czas napisać konkrety.
Tymczasem proszÄ™ o Wasze propozycje... Pozdrawiam
Program można przecież w przyszłości podzielić na dwie części
- pierwsza suche fakty
- druga reportaż/wywiad itd
Wszystko zależy od ilości newsów / innych materiałów.
Trudno na poczatku nadać jakiemuś projektowi ostateczną formę.
Powtarzam do znudzenia - dużo będzie zależeć od "Polacy we Włoszech" - czyli od nas samych
Informa.Piszesz:"Kto ma satelitę i tak ma wiadomości(niestety):z Polski".
Moje pytanie brzmi:dlaczego"niestety"?
belzebubek - "niestety" zapewne dlatego, że oglądalność będzie mniejsza, widzowie wolą wiadomości "z pierwszej ręki", do tego zawsze dochodzi tęsknota za krajem (kawałek swojego miasta czasem można w tle dostrzec..).
Obawiam się jednak, że koncentrowanie się wyłącznie na tematach "Polaków we Włoszech" stosunkowo szybko wyczerpie formułę programu, bynajmniej nie dlatego, że są one mniej interesujące od innych...Mnie się wydaje, że im więcej tematów i wątków -przy założeniu, że realizacja i montaż będą sprawne (czego nie można powiedzieć o wielu lokalnych kanałach włoskich), tym lepiej dla programu i jego atrakcyjności.
A może zrobić obszerny program o polskich pielęgniarkach we Włoszech?Jest ich tam coraz więcej,pracują w róznych miejscach,pojechały z różnych agencji:polskich i włoskich.Różne są ich losy.Kiedyś Polsat miał zrobić taki program ale z niewyjaśnionych przyczyn nie doszło do emisji.
Doinformowałem się!
Tak jak wyżej napisałem program może zmienić formę na informacyjno/reporterską.
Będzie nastawiony na Polonie we Włoszech - chyba, że zdarzy się coś ważnego w Polsce.
Na dzisiaj zajmuje 30 minut na antenie (satelitarnej:) - i od dwóch miesięcy nadaje na całe Włochy.
Zaskoczyło mnie, że program istnieje od czterech lat w zasięgu regionalnyn - Toskania.
Autorzy proszą wszystkich o kontakt w celach jakie wyżej (w poprzednich postach) wymieniłem.
Jednym z punktów programu będą odpowiedzi na różne pytania zadawane poprzez mail lub telefonicznie w ciągu tygodnia.
Pytania na różne tematy: prawo, opieka zdrowotna, inne.
Program też chce przyciągnąć przed ekran rodziny polsko-włoskie, niektóre informacje będa też po włosku lub z "sottotitoli".
Wszystko jest jeszcze w trakcie ustalania - dużo będzie zależeć od Waszych propozycji.
Proszę mi wierzyć, powodzenie takich inicjatyw jest zależne od zainteresowania/chęci współpracy polonii włoskiej.
- Wiadomości - Polacy we Włoszech nie mogą sobie pozwolić na korespondenta w każdym mieście - jak stacje komercyjne.
Inforoma ze swojej strony zaprasza wszystkich zainteresowanych do współpracy z programem.
belzebubek - dobry pomysł!
Sam jestem ciekaw czy program będzie poruszał drażliwe tematy.
W Polsce było głośno o "obozach pracy" we włoskiej TV nikt prawie się tym nie zajmował. Chciałbym żeby Włosi zobaczyli jak takie rzeczy wyglądają z naszej strony.
Dzięki za informacje. Bardzo chciałabym obejrzeć, ale nie mam u siebie SKY (mam jedynie SKY TG 24), bo mieszkam w Polsce...i choć nie należę do Polonii chętnie dowiedziałabym się jakie tematy interesują moich rodaków we Włoszech. 30 minut to sporo, można zrobić niezły program...życzę powodzenia.
Z tego co wiem (a nie wiem za dużo o tv przez satelitę)- można zobaczyć program też na np. cyfra+ i innych. Wystarczy ustawić odpowiednie frekwencje.
Przypominam, że dzisiaj poniedziałek i o 19.30 program będzie emitowany.
Kto ma SKY lub zna tajniki ustawień dekoderów i ma trochę wolnego czasu może obejrzeć i podzielić się uwagami.
To moze cos o wiadomosciach w TV przed chwila w TG w wiadomosciach mowili o pierwszym morderstwie w tym 2007 roku FOGGIA polak 25 lat miejsce campania zabrano mu dokumenty i kurtke .Bardzo smutna wiadomosc ((((((((((
Mowia ze to zorganizowana mafia Rumonow i Albanczykow.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa