pisarz włoscy

Temat przeniesiony do archwium.
Pisarze włoscy

Szukam pisarzy włoskich których dzieła czytają młodzi ludzie we Włoszech :)
(ps. nie chodzi mi o Petrarca, Dante, Umberto Eco ... i nawet nie o Italo Calvino )

:-) pozdrowiam Martino :)
Mój chłopak (30 lat - czy aby na pewno młody? ;) polecił mi Alessandro Baricco. Udało mi się dostać po polsku "Bez krwi" i "Jedwab". Niestety jego najlepsze (podobno) książki mają nakład wyczerpany.
Polecam ksiazki Beppe Severgnini.W 2004r. zostal wybrany na Europejskiego dziennikarza roku 2004.zobaczcie www.beppesevergnini.com www.latestadegliitaliani.it
Alessandra Montrucchio generalnie kazda nowa pozycje polykam ale IMHO nalepsze to "fuoco,vento,alcol" i "non riattacare", Melania Mazzucco i jej fenomenalna ksiazka "un giorno perfetto", Federico Moccia no coz jest czytany,wydal do tej pory 4 ksiazki w tym dwie o perypetiach Babi, Stepa i spolki (tre metri sopra il cielo etc) ale wydaje mi sie ze inne powiesci sa juz duzo gorsze, no ale ciezko stworzyc cos dobrego skoro wydalo sie wczesniej taki fenomen :-) ,Giulia Carcassii "ma le stelle quante sono" super ksiazka.Ta rzeczywistosc i te same zdarzenia widziane z roznych pktow widzenia. Fajna ksiazka to tez "parlami d'amore" silvio muccino (gral w pierwszej czesci manuale d'amore) i Carli Vangelisty.No ale to pewnie "jednorazowy wyskok" i nie spodziewam sie zeby cos jeszcze razem napisali.
- Alessandro Baricco, (lubilem bardzo jej "Oceano Mare"!)
- Andrea de Carlo, (na przyklad..."due di due" jest super!)
- Stefano Benni (jest jak Daniel Pennac.. surrealistic ironyc lovely writer)
- Stefano Moccia (ale nie lubie bardzo: dla nastoletka... !!!)
- Beppe Severgnini (dzennikarz bardzo obiektyw)
- Fabio Volo (jest nie zle pisarz i aktor)
odkurzam wątek, żeby nie zakładać nowego:)

witam wszystkich Forumowiczów!!!

mam pytanie i prośbę: czy znacie może jakies powieści włoskie, które poświęcone są problematyce rodziny??? w których mowa o dziejach, życiu jakiejś rodziny ? ktore pokazują relacje między dziećmi i rodzicami, między rodzeństwem (ktore np. nienawidzi się) ? ktore przedstawiają obraz okrutnej, wyrodnej matki? chodzi mi o klasyki, jak i też o cos współczesnego.

Dzięki z góry za jakiejkolwiek pomoc:)
Vittorio Messori
różniczkaaaa??? cos Ty taki oszczędny w słowach ostatnio ?? :D
No, ja zawsze byłem oszczędny w słowach. Skoro mają być one, jak ostrze brzytwy, nie mogą się przelewać, jak gluty, w każdą stronę.:)
"Parenti serpenti " rok 1992 (grottesco)

Un film di Mario Monicelli.
ok dzieki za namiary do filmu, ciekawy ciekawy:)

a moze cos z literatury?
hmmm poszperałam trochę o Messorim i niestety, nic nie znalazłam o tematyce rodzinnej...(za słabo szukałam?)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia