Smietana

Temat przeniesiony do archwium.
Mam do Was pytanie odnosnie smietany :) Pod jaka nazwa figuruje nasza polska smietana? Mam na mysli taka np. 18%? Bo ja niestety nie widzialam takiej w sklepach. Napiszcie czego Wy uzywacie :) Pozdrawiam
zależy do czego chcesz jej użyć. jeśli ma smakowac jak nasza śmietana homogenizowana to ja kupuję jogurt grecki, sprzedawany jest na kilogramy, obok oliwek i pomidorów suszonych. jest lekko kwaskawy i nadaje sie do sałatek, ale absolutnie nie do zup itp...
Przetlumaczyc mozna jako panna acida, ale sie jeszcze z nia nie spotkalam. jesli dobrze pamietam to panna fresca nie byla taka slodka jak panna da cucina. jesli chodzi o salatki to ja zawsze mieszam slodka smietane, jogurt, sok z cytryny i ocet. zupy zabielalam ta slodka:/
A jesli mieszkasz w marche, to w civitanova marche mozesz kupic polska smietane i inne nasze produkty jak np.maslo extra:D kefir przyprawy kielbasy itd
ja kiedys kupilam panna acida w Esselunga tyle tylko, ze byl to produkt francuski..I mysle, ze jest jeszcze do znalezienia..
A moglabys napisac gdzie dokladnie w Civitanova marche mozna kupic polskie produkty? Z gory dziekuje i pozdrawiam (tez z Marche:-)
a jaka smietana jest dobra do 'zabarwienia' zup np.? :)
ja uzywam najzwyklejsza panna da cucina i pomidorowka wychodzi pyszna :-)))
A wiec od glownego placu w civitanova odchodzi CORSO VITTORIO EMANUELE. na tej ulicy znajduje sie duzy supermarket TIGRE (zielony), na tylach Tigry w tym samym budynku mozna znalezc wlasnie ten sklep. Jest prowadzony przez Rosjanki. Trzeba patrzec dokladnie bo mozna przeoczyc (malutki sklepik) na witrynie wisza coscie di prosciutto crudo.
Ogolnie nie nalezy do najtanszych niestety:/ Mozna tez kupic ogorki kiszone i kapustke (polskie lub rosyjskie), mleczko alpejskie ;P ogolnie troche polskich slodyczy, przypraw, jak mowilam wczesniej smietane, maslo, kielbasy (np.krakowska) barszcz czerwony w sloiku z buraczkami (cholernie drogi, ale na swieta po dosypaniu do niego takiego z torebki, wyszedl mi caly gar i bylo przepyszne) zerek topiony i inne.
Kurcze o jedzeniu i gotowaniu moglabym rozmawiac godzinami:P
Renata a gdzie mieszkasz w Marche?
dzieki za wyjasnienie gdzie jest ten sklep, jak bede w poblizu, to na pewno tam wstapie, a mieszkam w Senigalli, pozdrawiam :-)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia