KURSY IFTS - KTOŚ JEST W TYM ZORIENTOWANY ??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
chciałem się zorientowac czy ktos robil jakikolwiek kurs IFTS (Istruzione Formazione Tecnica Superiore)?
Kursy te są finansowane przez regiony, wiec sa darmowe.

Po kusach takich uzyskuje się "Certificato di Specializzazione Tecnica Superiore (IV livello europeo)"- nie wiem jeszcze co oznacza IV livello europeo.

Sprawa sprowadza się do tego jak to wpływa na późniejsze mozliwosci znalezienie pracy i nie mam tu na mysli pracy za 1000 czy 1200 e, bo taka mam teraz. Kursy takie trwaja minum rok, po 8h dziennie przez 5 dni w tyg, więc żeby cos tkiego zrobić trzeba zainwestować. Tylko czy warto mając juz wyższe wyksztalecenie zdobyte w Polsce, które bynajmniej tutaj jest niewiele warte.

Czy taki kurs jest dobra droga do znalezienia dobrej pracy conajmniej na poziomie 1500 e ?

Kurs który mam na mysli jest pod tym linkiem:
http://www.formarsi.org/turismo1.htm

Jeśli ktoś posiada informacje na ten temet to prosze się wypowiadać.
W regionie Umbria a dokladniej prov di Perugia organizuje czesto corsi di formazione w tym stylu np per Tecnico superiore, lub Esperto in...

Jak to sie odbija na pozniejszym zatrudnieniu ciezko powiedziec. Jednym sie udaje dostac prace w firmie ktorym odbywali staz a inni musza dalej szukac.
Ja robilam taki kurs ktory dotyczyl kontroli zarzadzania, zrobilam staz i dalej pracy nie mam.
Kursy w moim regionie sa na tyle popularne ze osoba konczaca taki kurs nie stuprocentowej gwarancji na znalezienie pracy lub takiej pracy jaka chce. Na pewno daje doswiadczenie, nowe kwalifikacje ale pamietam ze sami docenci w czasie trwania zajec mowili by nie nastawiac sie ze zaraz po takich kursach bedziemy wszedzie rozchwytywani.
Dzieki, za info. Tak jak myslałem. Zreszta dzwoniłem do nich i oni sami nawet nie wiedzą gdzie ten staż będzie i jaka prace po tym będzie mozna znaleść, także nie śądzę, żebym sie decydował na rok pobytu w Mediolanie jak mieszkam w Rzymie, tylko po to zeby robic jakis kurs który nic pewnego nie daje.
Pozdrawiam
A jakie masz wykszatlcenie, moze ci moge pomoc zarabiac wiecej niz 1500€.
Daj znac
Dawid

»

Kultura i obyczaje