Polacy! Nie jedźcie do Włoch.

Temat przeniesiony do archwium.
W związku z coraz bardziej dotkliwym strajkiem transportowców we Włoszech ambasada RP w Rzymie odradza polskim przewoźnikom wjazdu do tego kraju.

W komunikacie udostępnionym we wtorek PAP ambasada RP informuje, że na terenie całych Włoch trwa zapowiedziany do piątku 14 grudnia strajk pracowników firm przewozowych i kierowców ciężarówek, w wyniku którego całkowitemu paraliżowi uległ ruch kołowy i transport towarów.

Podkreśla się, że poważne trudności odczuwają również kierowcy i przewoźnicy polscy, zablokowani na włoskich drogach i autostradach.

"W związku z krytyczną sytuacją, w jakiej znaleźli się liczni polscy kierowcy, ambasada interweniuje u władz włoskich o udzielenie im bezpośredniej pomocy przez włoską Obronę Cywilną, w tym zwłaszcza o dostarczenie wody i żywności, jak również ochronę przed aktami wandalizmu, wymierzonymi przeciwko ciężarówkom próbującym wydostać się z zablokowanych dróg" -podkreślono w komunikacie naszej placówki.

Przypomina się, że najtrudniejsza sytuacja panuje w południowych Włoszech, a także na północy w okolicach Mediolanu.

W związku z tym ambasada RP przestrzega i zdecydowanie odradza polskim przewoźnikom wjazd na teren Włoch w najbliższym czasie.

(PAP)
jak ktos wywola III wojne swiatowa to napewno beda to Wlosi :D
Bardzo niebezpieczny niedobór paliwa we Włoszech
We Włoszech brakuje paliwa na wielu stacjach benzynowych. To rezultat trwającego od poniedziałku pięciodniowego strajku transportowców. Istnieje niebezpieczeństwo, że paliwa może zabraknąć dla karetek pogotowia, straży pożarnej i policji.

We wszystkich tych służbach ogłoszono w związku z tym stan kryzysowy.

Władze zaapelowały do właścicieli tych stacji benzynowych, na których jeszcze jest paliwo, by zachowali rezerwę około 5[tel]litrów dla pojazdów służb ratunkowych.

Na stacjach benzynowych w całym kraju ustawiły się długie kolejki po paliwo. Zabrakło go już na 60 proc. z nich.
Źródło : PAP
niestety to wszystko prawda....sytuacja juz jest tragiczna,gdyz paliwa NIE MA...
potwierdzam,poczatkowo to mnie smieszylo ale ...bedac w sklepie zobaczylem puste polki...cos mi tam zaswitalo w glowie,dopiero po wieczornym telegiornale uzmyslowilem sobie dramat tej sytuacji..nie dowiaza zywnosci do sklepow...nie uzupelnia brakow na polkach...do soboty.Ogolem zaaalaaamanie!
Dziewczynki i chłopcy, wracajcie do domciu. Tutaj półki uginaja sie od produktów. Kilka sklepów czynne są cała dobę (szczególnie te z alkoholem). W mojej mieścienie stacje benzynowe usytuowane są co 200 metrów. Paliwa ci u nas dostatek. Może nawet na święta śnieg spadnie? :DDDD
Ty 50(i cos tam) sama sobie wracaj do narodu a potem porozmawiamy
to nie bylo ani eleganckie ani grzeczne,przeciez Cinquantatre jest w Polsce...sam o tym wlasnie pisze
Ani grzeczne ani zbyt eleganckie tak jak polki w Polsce nie sa puste !
nie rozumiem twej wypowiedzi,dla mnie bycie pustym,pustakiem znaczy nie miec kasy,byc bez grosza, a ty co masz na mysli ? zwroc uwage, ze ty jestes 77 a ona jest 53 i miej dla niej szacunek p.f.
oj sniezek to by sie przydal, Cinquantatre daj znac jak spadnie. Ja w niedziele jade juz do pl, ale mam obawy z zwiazku z cala ta zadyma z paliwem, mam nadzieje ze z wylotem samolotow nie bedzie numerow. pozdrawiam
Ty marysia70(i cos tam)kija polklas,ze taka sztywna jestes?
Maryska, 53 nie napisala,ze w Polsce polki sa puste...wrecz przeciwnie:P
ps.problemy ze zrozumieniem tekstu czy cus?
Paraliż komunikacyjny we Włoszech.

Na stacjach benzynowych w niemal całych Włoszech skończyło się paliwo, w wielu sklepach nie ma świeżego pieczywa i mleka oraz innych artykułów spożywczych.

Taki jest rezultat trwającego od poniedziałku strajku kierowców tirów i samochodów dostawczych.

Sytuacja pogarsza się z godziny na godzinę, a transportowcy nie ustępują i - mimo apeli o przerwanie protestu, a nawet gróźb kar - zapowiadają, że nie wrócą do pracy przed sobotą.

Dramatyczna sytuacja panuje w Rzymie, gdzie tysiące kierowców poszukują bezskutecznie paliwa na stacjach. Większość z nich jest zamknięta; paliwa zabrakło już we wtorek.

Na strajku bardzo ucierpiał handel w całym kraju; zaczyna brakować nawet artykułów pierwszej potrzeby. Nie pracują też niektóre fabryki, ponieważ nie dostarczono do nich surowców i komponentów do produkcji.

Oblicza się, że strajk przynosi każdego dnia straty w wysokości 200 milionów euro.

Protestujący transportowcy blokują ciężarówkami drogi i autostrady, sparaliżowane są obwodnice wokół wielkich miast.
Źródło : PAP
Marysia, nie chce mi sie z toba gadać. Ani przed, ani po.
;-D
dobra Kasiu ,wyraznie bylo proszone marysie aby spokojnie objasnila..jak ktos milo prosi to gdzie problem ? P.F. stoi jak wol .Tu przychodzi milion ludzi uzywa milardy slow,trudno ogarnac co kto ma na mysli,wybaczcie ale to sa realia
smiac mi sie chce...polki..a nie Polki....to wszytko przez ze tu ludzie pisz jak chca i jeszcze ci posla pare dlugich i krotkich jak sie im zwroci uwage,atak permanentny i to jescze z pomoca innych,agresja zaczyna narastac...No tak wesolo jest!...Marysia 77 wszystko jasne ,nie dosc ze piszesz poprawnie po polsku,co tu sie rzadko zdarza...to ci idzie na korzysc.polki ,polki..:D :D a nie POLKI,ha.ha
kasia z M. tu na forum jest zbyt duzo atakow,nigdy nie wiadomo o co chodzi i kto do czego sie przyczepi,bo mial cos innego na mysli i ma inne poglady, bo mu nie pasi to i tamto i porzednie posty danej osoby mu sie nie podobaja i ogolem duzo osob tu jest na NIE ,tylko do krytykowania... wiec lepiej NIE WYRYWAC SIE PRZED ORKIESTRE nawet ze zrozumieniem tekstu,tylko poczekac na rozwoj sytuacj.Milego dnia,lece juz..
gelato ,o co ci biega???
mialo byc ---półki---

w moim wpisie nie bylo mowy o Polkach,wiec niech Cie glowa nie boli.
Zrobilo sie nie ciekawie w IT :)A poziom na forum porownywalny jak zawsze:)
ufff,widze,ze masz identyczny problem z polskimi znakami...wlasnie zrozumialam o co ci chodzi.
oo,i Cyprianek wrocil
A na chwilke wpadlem :))Ale widze ze nic sie nie zmienilo jesli chodzi o zycliwosc ludzi:))
a po co mialoby sie zmienia?..piekielko to piekielko ..nasze,wlasne..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia