Chiara Lubich - santa subito!

Temat przeniesiony do archwium.
"Santa subito" (natychmiast święta) - to hasło powtarzane przez wiernych oddających ostatni hołd zmarłej w piątek w wieku 88 lat założycielce międzynarodowego katolickiego ruchu Focolari, Chiarze Lubich.

O pragnieniu wiernych pisze w sobotę dziennik "Il Messaggero".

Trumnę z ciałem Chiary Lubich wystawiono w miejscowości Rocca di Papa niedaleko Rzymu.

Gazeta podkreśla, że przybywający tam z całych Włoch wierni i sympatycy ruchu Focolari, "klęcząc przed Chiarą Lubich chcą, by została natychmiast ogłoszona świętą".

Dziennik przytacza słowa katolickiego polityka, senatora Rocco Buttiglione: "Chiara była uosobieniem miłości".

Chiara Lubich była jedną z czołowych postaci życia społecznego i religijnego na świecie. Uważano ją za najbardziej wpływową kobietę w Kościele katolickim. Głęboką przyjaźnią związana była ze swym rówieśnikiem - Janem Pawłem II.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się we wtorek w bazylice świętego Pawła za Murami w Rzymie. Mszę odprawi watykański sekretarz stanu kardynał Tarcisio Bertone. Prasa nie wyklucza, że również wtedy wierni wznosić będą okrzyki: "santa subito!".
Źródło : PAP
>>>> Bravo udało sie komuś mnie zablokować. Już nic nie mogę tłumaczyć ani komentować
>>>> Bravo udało sie komuś mnie zablokować. Już nic nie mogę tłumaczyć ani komentować
Chlopaki przetlumaczcie prosze...

Prosilam Cie bys nie wychodzil, bo chcialam wiedziec jak bardzo liczysz sie z moim zdaniem! Teraz juz wiem! Praca wazniejsza! Nawet nie zapytales czy moze ja mam jakies plany! Mialam!!! Ale praca jest dla Ciebie wazniejsza i klienci ktorzy nie PLACA!!! Jest mi bardzo przykro ze ich stawiasz ponad wszystko, potem mnie! Ze nie pytasz mnie o zdanie, co mysle tylko robisz jak chcesz!
Tak, jest to mozliwe. Znam takich, którym ograniczono dostep do netu :)

« 

Pomoc językowa

»

Solo italiano