Węże świętego Dominika

Temat przeniesiony do archwium.
Nie lada odwagi wymagają od mieszkańców wioski w środkowych Włoszech miejscowe obchody dnia świętego Dominika. Procesja z figura świętego to nic nadzwyczajnego - choć trzeba dźwigać... Ale po figurze pełzają węże... Żywe...
Udział w procesji ma zabezpieczyć świętujących przed ukąszeniem przez gada. Dodatkową gwarancję otrzymują ci, którzy wezmą węża do ręki. Zwyczaj jest znany od XI wieku.

Legenda głosi, że wówczas święty Dominik oswoił wszystkie węże i wyprowadził je daleko od miasteczka.

Według historyków tradycja może także pochodzić z wierzeń pogańskiego plemienia, zamieszkującego przed wiekami ten region. Czcili oni węże jako swoich proroków i uzdrowicieli.
http://www.tvn24.pl/-1,1548237,wiadomosc.html
Fajna impreza. Taka z dreszczykiem.
prosze prztlumaczcie mi ten tekst! Ciao amore ti ho chiamati per sapere come stai hai ancora la febre? se nn hai credito ti chiamoio pero rispondi cosi impari anche a parlare la lingua,dziekuje slicznie
Cześć kochanie. dzwonie do ciebie, bo chce wiedziec jak sie czujesz. Masz jeszcze gorączkę? jeśli nie masz kredytu ja zadzwonie do ciebie. odpowiedz poniewaz takze tak nauczysz sie mowic w tym jezyku. (chyba tak. Zaczekaj na potwierdzenie lepszych ode mnie)
zaskakujaca informacja ,przyznam sie ,ze nie wiedzialam o tym,mimo ze dotyczy to patrona mego syna,nigdy nie mialam checi poszukiwan niezwyklych ciekawostek,dotyczacych tego patrona..az skora cierpnie ...brrr..

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie