Potomkowie Macchiavellego

Temat przeniesiony do archwium.
Niewielu wspolczesnych Wlochow czytalo poradnik Nicolo Machiavelli "Ksiaze", ale wszyscy zachowuja sie tak, jakby te ksiazke dokladnie wykulo na pamiec i doskonale stosuja sie do rad w niej zawartych.Jestem przekonana, ze gdyby urzdzono mistrzostwa swiata w kretactwie, napewno wygralby Wloch...Maja to we krwi?
"Książę" uczy krętactwa?
Mi sie zawsze wydawalo, ze Polacy to najlepsi kombinatorzy :-) najczesciej to srodowisko naturalne zmusza czlowieka do kombinowania w celu przetrwania, wiadomo przezyja najsilniejsze jednostki.
moglabys napisac czym popierasz swoja teze? czy tylko tak wyskoczylas?
i chcialam jeszcze dodac, ze ksiaze machiavelli jest o rzadzeniu i skutecznym sprawowaniu wladzy i etyce. co to ma do rzeczy z kretactwem?
mamma mia..jak dobrze ze to ty napisalas..gdybym to ja napisala to by sie rozpoczal jazgot polaczony z tupotem wscieklej hordy...i wylewanie pomyj..z obietnicami zasrania mi mieszkania he he..a to i tak nie mojemieszkanie tylko..tylko prywatnej miastowej bogaczki....raz dwa kobieta udupi kazdego kto by smial podniesc chocby maly paluszek na jej wlasnosc...och chcialabym to zobaczyc...puste CV mogloby sie zapelnic...wpisem KARANA.....ale ubaw by byl..po pachy...a tak swoja droga na marginesie zeby jakis Polak chcial sie kolo tej panny zakrecic i poslubic..to by mial zycie jak paczek w masle..miliony euro na koncie..i dolce vita..co prawda panne trzeba sporo odchudzic...ale Polak potrafi.. he he..moge sluzyc za swatke!
strasznie dluga i zakrecona ta twoja wypowiedzi i juz mi sie nie chce doszukiwac czy mnie tam obsmarowalas czy nie :-)

Ja mialam na mysli lata komunizmu, jak ogladam filmy i rowniez slucham opowiesci to przeciez wszedzie widac jakies machlojki...

Mysle, ze kazdy narod, ktory mial swoje ciezkie chwile wyksztalcil w sobie ceche dawania sobie rady.
Ale, ale odbieglam od tematu...
ogolnie rzecz biorac przekonuje , ze cel uswieca srodki...a ze te indywidualne cele sa rozne...
alez to bylo do forowiczki Mamma mia..he he..nic o tobie i nie do ciebie..co ty !jak taka zla to nie jestem!..daj spokoj ,rozbawials mnie a spac musze isc bo 6 wstaje.. a rechotac bede jeszcze przez ciebie z pol godziny...ale lepsze to niz kolacja... :D
jesli kazda droga jest dobra, zeby dojsc do celu, to uswieca kazde klamstwo i kretactwo.
co do kombinowania to sam najslawniejszy w Polsce Wloch Paolo Cozza powiedzial ,ze myslał ze Neapolitanczycy sa dobrzy w kombinowaniu..ale na 1 Polaka to trzeba az 10 Neapolitanczykow by go przechytrzyc!..Polska gora!
he he..vide berlusca..co?
i niewatpliwie bardziej dietetyczne ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Programy do nauki języków

Zostaw uwagę