vin brule'

Temat przeniesiony do archwium.
hej!
Mam pytanie zwiazane z grzanym winem, ktore w sumie nie jest popularne we Wloszech (jak mysle). Ja spotkalam z nazwa "vin brule'", ale wyczytalam w internecie, ze tak takze jest nazywane brandy.
...ja zrozumie "vin brule'" Wloch?
dzieki
* Mulled wine (inglese)
* Glühwein (tedesco)
* Vin chaud (francese)
* Grzane Wino (polacco)
* Varené vino (slovacco)
* Kuhano vino (sloveno)
* Forralt bor (ungherese)
* Izvar (moldavo)
* глинтвейн (russo)
* Vin fiert (rumeno)
* Glogg, Gløgg o Glögi in Scandinavia
* Vin Brulé (Italia e USA)
Vin Brulé to jest grzane wino z owocami i przyprawami.Jest pyszne:P
Jest one serwowanie najczęściej na różnego rodzaju świętach organizowanych we włoszek ale najczęściej jest ono podawane na święcie wina które jest w listopadzie(jakoś nie długo) w rejonie marce na pewno a czy gdzieś jeszcze to nie wiem pa
Jest b. popularne na północy Włoch, w Lombardii - np. w Mediolanie podczas jarmarków z okazji święta patrona miasta, św. Ambrożego, serwowane jest na ulicach, między straganami, z kotłów czy beczek...
Rowniez w regionie Trentino Alto Adige /wiadomo Dolomity,gory to chlodniej wieczorami../w okresie przedswiatecznym / periodo prenatalizio/ ..ktory zaczyna sie z powodow marketingowych juz w listopadzie /celem wyciagniecia jak najwiecej kasy z kieszeni klientow/vin brulé jest sprzedawane na ulicznych stoiskach/angolo del vin brulè/ razem z goracymi kasztanami.Gdy w okolicznych miejscowosciach takich jak: Bolzano, Bressanone, Vipiteno, Merano e Brunico,Arco, , Levico Terme e Trento zaczynaja sie Mercatini di Natale wtedy wszyscy szturmem ruszaja rozgrzewac sie vin brulé i pogryzac gorace kasztany..no coz.. wtedy odwazniej rusza sie na zakupy,krew szybciej krazy ,stopy sa rozgrzane a i dziewczyny bardziej rozesmiane.Wowczas w rzeskim gorskim powietrzu czuje sie profumi del vin brulè :D http://www.viagginrete-it.it/articoli/articolo.asp?ID=27
D: Przepis na vin brule :1 litro di vino rosso scuro e corposo.
2 stecche di cannella
200 grammi di zucchero
8 chiodi di garofano
1 arancia
1 limone

Iniziate a sbucciare in superficie il limone e l'arancia, la buccia deve essere priva del bianco, poi in un pentola (non deve essere antiaderente e possibilmente avere le sponde basse) mettere i chiodi di garofano, la cannella, aggiungete pian piano un po' di vino e lo zucchero, poi le buccia dell'arancia e del limone. Prima di accendere il fuoco, mescolate in modo tale che lo zucchero si sciolga un po', ora portate ad ebollizione per un paio di minuti ricordandovi ogni tanto di mescolare, meglio con un cucchiaio di legno. Adesso dovete far evaporare l'alcol, facendo molta attenzione, fiammeggiando la superficie.
Attendete qualche minuto prima di servire. E' consigliabile filtrare il Vin Brulè con un colino.
Temat przeniesiony do archwium.