galaretka

Temat przeniesiony do archwium.
hej hej, czy nie orientuje sie ktos gdzie we Wloszech mozna dostac galaretke owocowa?! Naszla mnie chec na sernik na zimno, ale w nigdzie nie moge znalezc owej galaretki. Z gory dzieki za pomoc
obawiam sie, ze nie znajdziesz takiej, typowej polskiej galaretki. jest cos niby podobnego do galaretki czym smaruja ciasto na górze ale jest to przezroczyste i wyglada jak "gluty". takze nie umywa sie do typowej kolorowej galaretki.
moze poszukaj w jakis niemieckich supermarketach "lidl" itd.
Jak zrobić galaretkę domowym sposobem?
Do przygotowania takiej galaretki potrzebne jest opakowanie żelatyny, odpowiednia ilość ( zgodna z ilością płynu potrzebnego do stężenia opakowania żelatyny) zaparzonej herbaty owocowej, według uznania cukier lub słodzik i wybrane owoce. Przy wyborze owoców należy pamiętać, aby nie dodawać świeżych owoców ananasa i kiwi, ponieważ ich obecność uniemożliwi stężenie galaretki. Herbatę należy zaparzyć, oddzielić fusy i dokładnie wymieszać z żelatyną, następnie przelać do miseczek, dodać owoce, poczekać aż galaretka stężeje i deser gotowy!
dzieki za odpowiedz :) Bylam w Lidlu i Eurospin i niestety tam tez nie maja. Nie pozostaje mi nic innego jak sprobowac stworzyc ja o wlasnych silach, albo zamowic z Polski. pozdrawiam
A skad wezmiesz ser ???? Tu chyba tez nic takiego nie ma... :(
Można dodać galaretkę do mascarpone, a później wylać na biszkopty- savoiardy, ja tak robiłam.
dokladnie, mam zamiar uzyc wlasnie mascarpone
sa juz jakies postepy co do mozliwosci kupienia galaretek smakowych wItali??..wie ktos cos??????
Gośka, będę niedługo w Trento więc mogę Ci podrzucić kilka z moich polskich zapasów
z tego co wiem są ciągle tylko te paskudne, przezroczyste i lejące, w małych torebeczkach ;)
Temat przeniesiony do archwium.