W IT odwolaja walentynki?

Temat przeniesiony do archwium.
Zniesienia obchodów walentynek domaga się włoskie stowarzyszenie obrony praw konsumentów Codacons.
W rozpowszechnionej odezwie do Włochów ta niezwykle aktywna organizacja argumentuje: "Bardziej niż święto jest to biznes, który kręci się wokół czekoladek, pluszaków, kwiatów i klejnotów, wręczanych raczej z powodu społecznej konwencji niż przekonań".

Według obrońców praw konsumenckich presja rynku sprawia, że ludzie czują się "zobligowani" do obdarowywania prezentami.

Nie można ulegać symbolom konsumpcjonizmu - twierdzi Codacons, uznając walentynki za całkowicie niepotrzebne.

Na internetowej stronie stowarzyszenia rozpoczęto zbieranie podpisów wszystkich popierających zniesienie obchodów dnia świętego Walentego i wykreślenie go z kalendarzy.

He, he. Jestem ZA!!! :D
Zniesc swieto, ktore nie zostalo ustanowione? Tym razem codackons przesadza. Handel proponuje, klient kupuje. Jego sprawa. Wiele osob nie ulega tej atmosferze: nie potrzebuje czerwonych wystaw, aby sprawic przyjemnosc osobie kochanej.
Ktos chce? Ladny wierszyk na Valentynki:Amore, a te che m'hai rubato il cuore, dedico ogni attimo della mia esistenza, ricordandoti che senza te vivere non ha senso! Sei la cosa più bella del mondo!
Dzieki wielkie za wierszyk. Na pewno wysle, to bedzie bardzo oryginalne jakies 10.000 Wlochow tez go dostanie wiec bedzie mial pewnosc, ze kocham szczerze ;) albo lepiej napisze na jakims rozowym kartoniku i upieke w roladzie. Oczywiscie nie wyobrazam sobie tego dnia bez poduszki w ksztalcie serca, rozowego balonika i jakiegos swiecidelka od jubilera. Bylby to dzien stracony!A wieczorkiem intymna kolacyjka w restauracyjce- tylko my i jakies 50 innych zdesperowanych koniecznoscia okazania milosci par- menu fisso- ravioli w ksztalcie serca czy tam podobne wymyslnosci. Moze jeszcze zawiesimy ze cztery klodeczki na jakims moscie i wrzucimy kluczyki spluwajac przez lewe ramie..Niechybny znak ,ze nasza milosc bedzie trwac wiecznie ! Czy ten dzien nie jest cudowny!!!;)

Kurcze nie wiem czemu ale ja juz chyba wole "Noc Kupaly"...
Noc ku czci Kupaly to ciekawy i mistyczny praslowianski obrzadek w podtekscie bardzo erotyczny.Widzialam na gòze Slezy(Sobòtka) caly ten oryginalny rytual w ta noc,cos extra.Polecam

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia