Różnice między Italią a Polską?

Temat przeniesiony do archwium.
wiem, pewnie juz taki ten był. Potrzebuje dosłownie kilku różnic pomiędzy życiem w Polsce a we Włoszech. Np. polityka, jedzenie, ludzie takie krótkie zdania. Muszę później to przetłumaczyć
jedna roznica jest napewno, nie widac pijanych facetow na ulicach...
Roznice sie znajda ale duzo zalezy tez gdzie sie trafi: na polnoc, na poludnie, do duzego miasta do malego, wsrod jakich ludzi sie znajdzie....w sumie ktokolwiek tutaj ktos napisze bedzie to z jego punktu widzenia bo duzo sie opiera na osobistym doswiadczeniu. Ja np wchodzac w rodzine mojego meza nie zauwazylam az tyle roznic, jakies tak ale drobne.
Polacy chodza do kosciola odswietnie ubrani tutaj nawet na chrzciny czy slub w jeansach i odziezy codziennej przychodza,
nie zobaczysz dzieci na placu zabaw przez caly dzien ale za to po 22 tak(mowie o lecie) - w polsce non stop slyszysz odglosy z podworka,
wino na 1 wszym miejscu wszedzie i do wszystkiego - Polska piwko najlepiej zimne i z butelki najlepiej pod sklepem, potem kawa wiadomo jaka roznica pizza itd ,
nastepnie- tutaj ludzie chowaja sie od slonca zasuwaja rolety siedza w ciemnosciach w godzinach popoludniowych w domu(maja dosc slonca)- my wychodzimy na ulice cieszymy sie sloncem ( przynajmniej ja nawet jak jest za goraco ) ,,, aaaa i wlosi mowia nasza bella Italia !!!!!!!!!! - a polacy mowia : nasza piepsz,,,, Polska !!!!!!!( to zle tamto zle,bieda itd)ale to sie chyba nie nadaje do tlumaczenia hehe ,,, roznic jest wiele mozna wymieniac godzinami....
oj widac ,widac ,na swialach stoja i brudnymi szmatami swiatla myja ,ha ha
Oj z tymi jeansami na slub to chyba od Rzymu w gore, bo poludniowcy "odstawiaja" sie w nowe markowe i eleganckie ciuszki, oczywiscie fryzjer w tym dniu obowiazkowo, nawet czesto gesto makijaz w gabinecie kosmetycznym.
to prawda mieszkam na poludniu,okolice Neapolu to tutaj musi byc nowy ciuch,fryzjer i kosmetyczka
W Rzymie byłem raz na pogrzebie, zmarł na serce Włoch, robotnik budowlany.
Jego koledzy z pracy przyszli w "strojach branżowych" a że nie mieli galowych mundurów i szabel, więc pewnie dlatego część z nich była w butach pochlapanych cementem i we flanelowych koszulach.
Karawan zapierdzielał z taką prędkością, jakby rodzina chciała uzyskać prochy ze zwłok z pominięciem kremacji.
polityka?..najbogatszy 73 letni Wloch zostal po raz 3 premierem ipali glupazenie zdradza zony/mlodzsej od niego o 20 lat/ z nieletnimi czy z paniami co uprawiaj seks za pieniadze..choc jest mnostwo dowodow na to.Nasz premier jak doszedl do wladzy do byl biedny jak mysz koscielna i jak dotad jest wierny jedynej zonie.Jest roznica w polityce ?Jest.I nasz jak blazen sie nie zachowuje a tamten bez umiaru klapie szczeka i mysli, ze jest dowcipny.Acha jeszcze uzywa fluidu,pudruje sie ma przeszczepione wlosy i nosi buty na 9 cm obcasach/platformach by wydac sie wyzszym..nasz tego nie robi..i lepiej gra w pilke niz premier wloski, ale wloski premier ma swoj klub pilkarski AC Milan,a nasz nie ma...chyba tylko ma swoja skorzana pilke i stroj pilkarski :D
a jeszcze cos z polityki..w Itali prezydentami zostaja zawyczaj baardzo starzy mezczyzni politycy..ktorzy maja rownie stare malo reprezentacyjne zony..dlatego nigdy nie utrwalaja nam sie w pamieci te osoby..inaczej niz malzonki prezydentow USA czy Francji,Angli..no coz przykro mi..
nie widac pijanych facetow na ulicach.....hehe.. dobre odwrotnie niz w kraju w Itali za to nie ma zakazu picia alkoholu w miejscach publicznych jak parki czy skwery..i siedza sobie takie tam rozne hordy po lawkach,laweczkach i nie wiemy czy nacpani czy pijani..bo od pijakow na lawkach juz odwyklismy ...a z nacpanymi jeszcze' postepowac' nie umiemy..w kazdym badz razie unikac kontaktu wzrokowego i obchodzic lukiem jest zalecane hehehe
Wielka Brytania nie ma prezydenta :P
a roznice miedzy PL i Francja oraz USA polegaja na tym, ze wszystkie 3 kraje raprezentuja rozne systemy polityczne. :)
lapanie a slowka nie ma sensu.. ot po prostu przyszla mi na mysl efektowna Cherie Blair/oczywiscie z czeredka dziedci,jakie to slodkie i medialne/ i Sarah Brown..a nie wszyscy sa medialni i potrafia wykorzystac swe 5 min. Zmierzam do jednego glosujac na jakiegos polityka ,glosujemy jednoczesnie na jego zone..chco w tym Europa zachowuje sie naczej niz USA,osobiscie dla mnie Pani Kaczynska jest przeurocza osoba... z mej dzielnicy..:D.Co do poprzedniego prezydenta RP..osobiscie poznalam ,ale jego zone juz nie ..tu akurat jest na odwrot..heheh.pewnie zaraz chcialby pokazac mi jak sie je beze!..od dziecka zarlam palcami!:D
"Pani Kaczynska jest przeurocza"..o rany Sette musisz wymienić tv, bo strasznie zniekształca Ci obraz, jak widzisz naszą "pierszą" jako "przeuroczą" ;P Sympatyczna to i owszem, ale urocza to napewno nie ;)))
*"pierwszą"
to glupie oceniac za twarz, za sam wyglad, wiadomo, pani M.K./ http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Kaczyńska / swoje lata ma ,jest babcią wnukom/raczej dwum wnuczkom/ i wyglada jak inne ..czy twa bacia ma twarz 320 latki?..nie sadze cenie ja zakultire osobista i przemily sposb bycia..jest zawsze usmiechnieta i a zwsze zyczliwe /ty akurat dxzis nie mials dobrego dnia ani dobrego slowa..a sa luzie ktorzy z wsze maja 'jednakowo'/nie sa chwiejni/..sa zyczliwi bo tacy sie urodzili/,a znam ją ze spacerow z parku.A ty kogo wartosciowego znasz ze spacerow? :D..doliczylabym sie jescze z tuzin profesorow kilku uniwersytetow heheheh a moze dwa..wiesz ile ludzi ma psy?:D..musze byc 'czujna' bo nie wiadomo kto teraz zostanie first lady..hehehe
Sette dlatego napisałam, że jest sympatyczna (właśnie dlatego, że jest uśmiechnięta i miła), ale z określeniem "urocza" to przesadziłaś ;p Nie twierdzę również, że jest niekulturalna czy niedokształcona - wręcz przeciwnie! inteligencją znacznie przewyższa swojego męża. Jest jednak bardzo mało prawdopodone, że zostanie naszą "pierwszą" raz jeszcze - ale ja osobiście akturat tego nie żałuję ;)
ps. A dzień miałam dziś rewelacyjny i wyciągasz za daleko idące wnioski, bo również nie zaliczam się do osób "chwiejnych".
bardzo cie przepraszam ale mylnie w 'pierwszym czytani'u cie zrozumialam..zrozumialam cie leipej za ..drugim czytaniem..przepraszam cie,nie miej mi za zle..:D
ależ absolutnie nie mam za złe ;D pozdrowionka :)
A mógłby mi ktoś powiedzieć. Jaka jest rola telewizji we Włoszech? Muszę o tym notatkę zrobić.
sakarbie zboku masz takie cos jak wyszukiwarka ..widzisz trn prostokacik na prawo:wpisz: tv i czytaj co ci wyjdzie..Ogolem tv wloska jest dla gospodyn domowych..bzdetna i pusta.Glupie programy rozrywkowe, ktore prowadza lysi brzuchaci i starzy panowie/srednia 60 do 85/ majacy u boku prawie nagie 19 let.'do 25 lat/pannice zwana 'velinami' glupie filmy/rzadko kiedy cos fajnego'..ponadto tv jest dla politykow //dla lansowania sie ...wiesz kto jest wlascicielem kilku kanalow telewizyjnych?..i kogo w zwiazku z tym najczesciej pokazuja?..juz wiesz? I tak polowa wloskich nastolatek po ukonczeniu szkoly sredniej ma w planch/na ambicje pozostanie velina..hehehehe czyli ta prawie gola na ktora ida wszystkie reflektory programu tv..ale by zostac velina trzeba sie przeczolgac przez kilka wyrk..starych decydentow..heheheh A wloskie mamusie popieraja swe corki w ambitnych planach telewizyjno velinowych
mozna wiec sie zastanowic co jest szkodliwsze:
palenie papierosow czy wloska tv..
acha i jeszczedubbing,dubbinguja wszystko wszystko..jak nawiedzeni,brk lektorow w Tv dubbing wszech obecny dubbing w tv.kinie nawet najgorsze idiotyzmy..jedni idioci kreca od 20 lat badziewiaste seriale majce po tysiace odcinkow/amerkanskie czy brazylijskie/drudzy idioci od 20 lat je dubbinguja/ale serio mowiac nie wiem od ilu lat dubbing jest az tak wszech obecny,ktos wie?../dla mnie bylo wprost nie do przyjecia jak uslyszalam Stallone z jakims dziwnym glosem czy De Niro..bylam w szoku..to byla ochyda takim gwiazdom odebrac ich wlasnyc glos!!!..profanacja swietosci...dubbing wloski zabiera polowe artyzmu z filmu,psuje cala przyjemnosc ogladania i psuje film..dziwne to ze zamiast dac jednemu gosciowi zarobic czyli lektorowi oni..Wlosi placa calym tabunom tych co dubbinguja..
acha i jeszczedubbing,dubbinguja wszystko wszystko..jak nawiedzeni,brk lektorow w Tv dubbing wszech obecny dubbing w tv.kinie nawet najgorsze idiotyzmy..jedni idioci kreca od 20 lat badziewiaste seriale majce po tysiace odcinkow/amerkanskie czy brazylijskie/drudzy idioci od 20 lat je dubbinguja/ale serio mowiac nie wiem od ilu lat dubbing jest az tak wszech obecny,ktos wie?../dla mnie bylo wprost nie do przyjecia jak uslyszalam Stallone z jakims dziwnym glosem czy De Niro..bylam w szoku..to byla ochyda takim gwiazdom odebrac ich wlasnyc glos!!!..profanacja swietosci...dubbing wloski zabiera polowe artyzmu z filmu,psuje cala przyjemnosc ogladania i psuje film..dziwne to ze zamiast dac jednemu gosciowi zarobic czyli lektorowi oni..Wlosi placa calym tabunom tych co dubbinguja..
wszechobecny..wszechobecny :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa