Wielkanoc we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
Jakie macie plany na Wielkanoc? Jedziecie do Polski czy zostajecie tutaj? Macie jakieś pomysły na polską Wielkanoc we Włoszech?
Ja zjechalam do tego tak nielubianego przeze mnie kraju, bo tam tym bardziej juz nie moge wytrzymac. Polecacie jakis kraj, gdzie nie ma tyle pozoranctwa, gdzie sa ladni ludzie duchowo i fizycznie?
Ja zostaje we Wloszech. Plany jak co roku: obiad z rodzina i jakies male giretto. Musze jednak dodac, ze Wielkanoc ma teraz dla mnie szczegolne znaczenie bo dwa lata temu w Wielka Sobote urodzila sie moja coreczka:))
Cytat: umbryjka
Ja zostaje we Wloszech. Plany jak co roku: obiad z rodzina i jakies male giretto. Musze jednak dodac, ze Wielkanoc ma teraz dla mnie szczegolne znaczenie bo dwa lata temu w Wielka Sobote urodzila sie moja coreczka:))

Magiczny dzien... oczekiwania.
a ja sie ciesze ze bede pracowac! Nudno, smutne, bez sensu dzien. Niedziela i poniedzialek w praca...ahhh!! :))
Dla mnie najbardziej wyjatkowym dniem na zawsze pozostanie Wielka Niedziela.
Kilka lat temu wlasnie w tym dniu doswiadczylam nawrocenia...to bylo moje Zmartwychwstanie.
Doswiadczenie tak niesamowite, tak nierealne, ze sama jeszcze nie moge w to uwierzyc i codziennie pytam sie siebie, czy to bylo rzeczywiscie od Boga czy jak mowia inni to sie dzialo tylko w moim umysle. Ale zdanie innych w tej chwili malo mnie obchodzi, bo " nie wszyscy to rozumieją, ale tylko ci, którym jest to dane."
Jedno jest pewne, zmienilo to moje zycie... dalo nowe zycie...
Ja we Wloszech zostaje. ...wezme dwa dodatkowe dni urlopu i wybiore sie na 5 dniowa wycieczke po Abruzzo i Marche.
W Wielka Niedziele chce byc w Sulmonie ...i popatrzyc na "Madonna che scappa".

...oprocz Madonny che scappa ...malo swiatecznie:-/
wez z soba jajko i sama idz je pokropic swiecona woda....:D Wlosi nie swieca pokarmow..symbolem Swiat Wielkanocnych nie jest jajko jak u nas, a baranek wielkanocny..'samoobsluga' jak chcecie miec swiecone jajko :D
Troche jajko jest symbolem, ...ale to czekoladowe ;-)

Raz spedzalam wloska Wielkanoc, ...ale w Szkocji. W zeszlym roku spedzialam ja na Sardynii ...ale w polskim towarzystwie ;-)
Cytat:
symbolem Swiat Wielkanocnych nie jest jajko jak u nas, a baranek wielkanocny

To ma w sumie więcej sensu...
swiecenie pokarmow dla Polakow w It ..jest wymienione wiele miast ,sprawdzcie sami co gdzie http://www.naszswiat.net/y-we-woszech/nie-przegap/4286-wicenie-pokarmow-we-woszech.html W Rzymie:
Kościół św. Stanisława B.M. (via delle Bottege Oscure, 15). Poświęcenie pokarmów na stół wielkanocny w sali parafialnej od godz. 9.00 do godz. 17.00. Mediolan:
7 kwietnia o godzinie 11.00 w polskiej parafii w Mediolanie (kościół Santa Maria alla Porta) na via Santa Maria alla Porta, 10.
...jak myślicie, prawda to?
http://www.sfora.pl/Uwazaj-na-urlopie-2-tys-mandatu-za-zjedzenie-kanapki-a42048
:)
Nic tam nie bylo o Piazza del Risorgimento, to dobrze, jak tam wroce, to sobie pojem kanapeczke z szyneczka... :)
Ja niestety pracuje...Jak sobie pomysle jak to sie spedza swieta w Polsce z rodzina...Fajnie tam (w Polsce)maja,sa wszyscy razem-ciotki, wujkowie,kuzynowstwo...a ile przy tym zabawy...a tutaj?W wielkanoc bede miala 3 godziny przerwy,aby zjesc jakis obiad( z braku mojego czasu na pewno nie bedzie to obiad swiateczny)i zaraz z powrotem wracac do pracy no bo przeciez trzeba nakrecac wloska ekonomie...A w lany poniedzialek?Godzina przerwy,aby spalaszowac cos i z powrotem do roboty!!!!Wiecie co?Ja we Wloszech nic innego nie robie,tylko pracuje,pracuje ijeszcze raz praca a pieniedzy to nie widac...
ja też wolę święta w Polsce, wszyscy razem, dużo śmiechu i dobrego jedzonka. Tutaj pewnie obiad świąteczny nie będzie się różnił niczym od normalnego. A makaronu powiedziałam, że na Wielkanoc nie tknę! Irytuje mnie ten makaron już:) gdzie by nie iść w gości to ciągle makaron makaron makaron...Chyba mam makaronowy kryzys...co jest dziwne, bo dziś na obiad jadałam makaron. ech.
koszyczek juz mam, baranka z cukru też, zajączki czekoladowe, słoiczek chrzanu i farbki do malowania jajek. może się uda oddać urok tych pięknych świąt.
http://www.naszswiat.net/y-we-woszech/nie-przegap/4311-polska-wielkanoc-w-trentino.html
Cytat: marshmallow
Nic tam nie bylo o Piazza del Risorgimento, to dobrze, jak tam wroce, to sobie pojem kanapeczke z szyneczka... :)ostatnio..jest w modzie jadac kanapeczki szyneczka ,szapragami i jajkiem na twardo ..pycha!:D... Ja podam na swieta jajka na twardo na szparagach
Święcenie pokarmów w Chiampo (VI) odbędzie się 7 kwietnia o godzinie 10.00 w kościele na via San Martino, 25
SOBOTA 7 KWIETNIA
O godz. 11 w kościele Natività di Maria Vergine (via Bardonecchia 161) ksiądz Kazimierz Gajda odprawi tradycyjne święcenie pokarmów wielkanocnych.
TORINO....sorry... to bedzie w Turynie SOBOTA 7 KWIETNIA
O godz. 11 w kościele Natività di Maria Vergine (via Bardonecchia 161) ksiądz Kazimierz Gajda odprawi tradycyjne święcenie pokarmów wielkanocnych.
Przyciągnęli jawnogrzesznicę do Jezusa wrzeszcząc
-Mojżesz kazał takie kamienowac!!!
Jezus spokojnie rozpisał sobie ich grzechy na ziemi i mówi
- Ten kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień.
Z tłumu JEB cegłówka. A Jezus
-Matka!!! Nie wtrącaj się!!!! :D
Oj, Sette, daleko jestes od Krolestwa Bozego...
..tam podobno juz malo wolnych miejsc zostalo..a ja lubie cieple miejsca..moga nawet byc gorace..lubie ciepelko i juz!...:D
Sette, nawet nie wiesz co mowisz...

Poznalam kiedy chyba wyslannika stamtad, bo najpierw bylo:

"Wierzę w trwałe wartości, nagrodę i karę po życiu na tym padole i zawsze sobie powtarzam, że jeśli Bóg ze mną, to kto przeciwko mnie." , a potem:

"Do zobaczenia w piekle, gdzie sam diabel w dupsko rucha."

Wiec wiesz Sette, uwazaj. :)

Cytat: SettediNove
..tam podobno juz malo wolnych miejsc zostalo..a ja lubie cieple miejsca..moga nawet byc gorace..lubie ciepelko i juz!...:D
...pierwsza czesc zadania usluszalam wczoraj od Wlochow...rozesmialam sie bo zrozumialam to na swoja mode ..ze wszyscy sie uwazajza juz za zycia za swietych..tak sie nosza jakby byli swietymi..stad ktos wywnioskowal ze tam juz malo miejsc zostalo..ja dodajac zelubie cieplutkie miejsca s mialam sie ze lubie Wlochy..bo w kraju w PL dalej zima... a tu w koncu marca byl tak upalny 1 tydzien od 24 mar. do 2 kwiet temp dochodzily do 30 stop/oczywiscie wieczorami robilo sie chlodniej..wiadomo poczatek wiosny// ...obecnie zas mamy tylko 10..czy 12 stop i leje jak z cebra..wiec powtarzam ze lubie cieple miejsca a nie zimne wilgotne...Co gorsze uwazam ze w IT nie powinien padac wcale deszcz..glownym powodem mego pobytu tu jest slonce i wyzsze temp ..niz te wPL..:D Auguri
me wpisy czytaj...jak od wiecznie rozesmianej kobiety..lubie smiac sie..
glownym powodem mego pobytu tu jest slonce i wyzsze temp ..niz te wPL...

a nie zarobki?
nie ,pieniadze szczescia nie daja..sa produktem ubocznym..nie sa wazne
..wlasnie wrocilam z koncertu...:D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia