Benedykt XVI: Bóg nie żyje, jesteśmy sami.

Temat przeniesiony do archwium.
No to ładnie...

http://informatorcodzienny.wordpress.com/2012/12/01/benedykt-xvi-bog-nie-zyje-jestesmy-sami/
...żeby informacja była rzetelna, należy dodać, co informatorcodzienny.word... pisze o sobie:

http://informatorcodzienny.wordpress.com/about/

Niniejsza strona ma, przynajmniej w założeniu, charakter humorystyczny. Zawarte na niej informacje prawdopodobnie nie są zgodne z rzeczywistością.....
:)
Mysle, ze kazdy w obliczu takiej "sensacji" potrafi sam bez problemu dojsc do prawdy.
Jednak najsmieszniejsze jest to, ze Benek gdyby byl uczciwy, to naprawde powiedzialby: skąd mam wiedzieć lepiej od was co jest potem?
Bo przeciez Bog nie zstapil na ziemie i nie stal sie czlowiekiem!
edytowany przez marshmallow: 03 sty 2013
Fides et ratio - encyklika papieża Jana Pawła II ogłoszona 14 września 1998.

".... wiara i rozum nie muszą się wzajemnie zwalczać, lecz powinny się wzajemnie uzupełniać, tak, by rozum nie popadł w pychę, zaś wiara by nie przekształciła się w błędny, bezrefleksyjny fideizm..."

...i niech każdy szuka swojej prawdy i niech każdy zostanie przy swoim...
Wierzysz w nieomylność papieży? :D
jest przepowiednia ,ze Benedykt dokona zywota w tym roku--pewna era sie skonczy,niewatpliwie
Cytat:
Bo przeciez Bog nie zstapil na ziemie i nie stal sie czlowiekiem!

Interesujące stwierdzenie z twojej strony.
Cytat: marshmallow
Wierzysz w nieomylność papieży? :D

...nie wierzę w dogmaty, tym bardziej, że ten o nieomylności papieży obowiązuje dopiero od 1870 r. (Sobór Wat. I)...ten dogmat, to szczyt pychy i smouwielbienia duchowieństwa...niech się więc 'kiszą' we własnym sosie...a ja tam sobie wierzę w to, co wierzę...a skoro Ty też nie wierzysz w doktryny, to pewnie się kiedyś spotkamy...w piekle :)))
No ja z pewnoscia tam trafie, bo... "zabilam" czlowieka!

Przypomnial mi sie tez wierszyk, jaki kiedys ulozylam, zeby pokazac pewnej osobie swoje niezadowolenie:

Yo-yo diabelku! Cieplo ci tam w piekielku?
Moze wpadniesz do nas na chwileczke i zalatwisz pewna spraweczke?
(...)
Posmazysz go troche w smole? Bo jak nie, to ja jemu wpier***
Licze na pozytywne rozpatrzenie mojego podania.
Kiedys-wierna uczennica mistrza szatana.

Cytat: Silva90
Interesujące stwierdzenie z twojej strony.

Czyzbys mnie deprecjonowala (czego do tej pory nie robilas w takiej formie) tylko dlatego, ze mam odmienne poglady?
Czy aby Bog w ktorego wierzysz nie wymaga innej postawy?
Jestes pewna, ze dorastasz do standarow tej religii? :)
edytowany przez marshmallow: 04 sty 2013
Bog to poprostu nasza wlasna osobista podswiadomosc..i kazdy z nas ma" swego Boga" swa wlasna podswiadomosc tyle Boga ilu jest ludzie na swiecie..Bog jest we mnie i on mnie prowadzi Bog czyli nasza podswiadomosc zawsze wybacza i robi to o co ją poprosimy.....slowo" religia" nie jest tu wlasciwym slowem
religia to tylko praktyki..a praktyki sa prywatna sprawa kazdego z nas i nikomu wnikac .Polska Konstytucja gwarantuje kazdemu prawo do prywatnosci
Haha, to takie nierozgarniete gadanie, ze mi sie nawet nie chce komentowac... moze ktos inny sie pokusi. Zreszta tutaj nie warto sie zbytnio wysilac, pare osob czasami ma cos sensownego do powiedzenia, a reszta aktywna jest tylko jak jest w potrzebie, albo ma sie czym pochwalic.
...ciekawe co by było, gdyby nie Legiony Konstantyna, Krzyżowcy z ich ostrymi mieczmi, płonące stosy Inkwizycji, galery pod Lepanto i Legiony habsburskie...i nasz Sobieski pod Wiedniem...jaka by była Europa...w co byśmy wierzyli...mam nadzieję, że nie w Allaha... :)))
Mysle, ze Europa bylaby taka sama..Sobieski wojowal za autriackie pieniadze..pieniadze swego najgrozniejszego przeciwnika---Turcy nie mieli zadnych zdolnosci militarnych na podboj Europy..tego dowodza analizy historyczne..praktycznie bitwa pod Wiedniem przyniosla wielkie straty Polsce i Polakom---duza tez w tym wina owczesnej Francji
Cytat:
Czyzbys mnie deprecjonowala (czego do tej pory nie robilas w takiej formie) tylko dlatego, ze mam odmienne poglady?

Nie, to była literówka. Na ogół zwracając się do rozmówców na forum zwracam się, zgodnie z zasadami ortografii, używając zaimków pisanych dużą literą, niezależnie od tego co o nich myślę. Akurat tą przytoczoną przez Ciebie wypowiedź pisałam późno i po prostu nie zwróciłam na to uwagi.

Czy w każdym wypadku gdy ktoś się zwróci do Ciebie używając małej litery dopatrujesz się w tym obrazy? Bo mam dziwne wrażenie, że na tym forum (tak samo jak w ogóle w internecie) niewiele osób stosuje się do wspomnianej zasady polskiej ortografii.
edytowany przez Silva90: 05 sty 2013
...obrazanie sie o byle co......wina jest niska samoocena i doszukiwanie sie dziury w calym...nadwrazliwosc na wlasnym punkcie.--przewrazliwienie..bycie ciagle ofiara..bycie cholernie malo elastyczna..z jednej skrajnosci w druga skrajnosc..jezdzenie po innych..strach przed cipowatoscia..to typowe dla faceta...facet grzeczny to facet cipa..trzeba byc/on/ niegrzecznym,typowym dupkiem,rompipalle /ona /zolza ...rompicogliona by byc wyzsza ponad innych?????? ...dziewczyny czy zależy nam na trollowym swiecie?
temat postu tyczy spraw zwiazanych z kosciolem,zapewne slyszeliscie o włoskim ksiądzu , ktory obarczyl kobiety odpowiedzialnością za przemoc na nich samych
...W kończącym się roku na Półwyspie Apenińskim 118 kobiet zamordowanych zostało przez mężów, odrzuconych kochanków czy krewnych płci męskiej. Tymczasem ksiądz Piero Corsi proboszcz parafii w Lerici w Ligurii, na same święta na tablicy ogłoszeń, wywiesił prowokacyjny tekst.

Apelował w nim do kobiet, by zastanowiły się, czy same nie ponoszą winy za to, że mężczyznom "puszczają czasem nerwy". Powodem może być spóźniony obiad, nieposprzątane mieszkanie, zrzędliwość, skłonność do plotek i kłótni. Proboszcz znalazł także wytłumaczenie dla gwałtów, uważa bowiem, że wiele kobiet prosi się o to, zachowując się wyzywająco i nieskromnie ubierając.

Wiadomość o działaniach proboszcza szybko przekroczyła granice parafii i biskup diecezji La Spezia Ernesto Palletti nakazał mu natychmiast usunąć prowokacyjny tekst. Stowarzyszenie "Telefono rosa", różowy telefon, zajmujące się problemem przemocy wobec kobiet, zamierzało już zainteresować tą sprawą premiera Włoch i papieża.
powinien dostac dozywotni zakaz wchodzenie na ambone--zakaz ambonowy...skoro kibice dostaja zakazy stadionowe..to temu ksiezulowi dalabym dozywotni zakaz wchodzenia na ambone i gloszenia z niej czegokolwiek,ksiadz niezle zachuliganil
--ksiadz mamut....
...zauważyłam, że ludzie jedni manipulują innymi, drudzy instyktownie ulegają tym manipulacjom...dobrze do tego służy ubiór...np: ludzie
- przed mundurem (wojsko, policja)- usztywiają się,
-przed togą (sąd) - trzęsą się ze strachu,
-przed chałatem (lekarze, pielęgniarki) - wpadają w pokorę, albo wręczją kopertę :)))
-przed sutanną - padają na kolana,
-przed metką znanego projektanta mody wystawioną na pokaz - tu róznie, jedni się śmieją inni zazdroszczą, ale i wtedy manipulant myśli, że ma przewagę...
-przed łachmaniarzem - czują swoją wyższość...

...oczywiście to tak w wielkim uproszczeniu, ale coś w tym jest i ci przebierańcy bez skrupułów wykorzystują swoją przewagę...i wielkie ich zdziwienie, czasem złość, nawet agresja, jeśli ktoś się nie daje na to 'nabrać'...przed klerykami przez cała wieki ludzie klękali i pewnie dlatego myślą, że im wszystko wolno, że mają nad wiernym nieograniczoną władzę...
Czy w każdym wypadku gdy ktoś się zwróci do Ciebie używając małej litery dopatrujesz się w tym obrazy?

NIE
Nigdzie nie napisalam, ze zostalam urazona, po prostu zapytalam, bo zauwazylam tez, ze czasami powielasz rozumowanie najglupszych osob na tym forum.
Literowka tez nazywasz cos, co nia nie jest, tak jak troll łachudra kolorujacy swoje niedouczenie.

tą przytoczoną przez Ciebie wypowiedź

"tę" zamiast "tą"

Cytat: SettediNove
...obrazanie sie o byle co......wina jest niska samoocena i doszukiwanie sie dziury w calym...nadwrazliwosc na wlasnym punkcie.--przewrazliwienie..bycie ciagle ofiara

Doszukiwanie sie dziury w calym to tylko wedlug nierozgarnietych nie jest oznaka inteligencji, a nadwrazliwosc na wlasnym punkcie u niektorych swiadczy o czyms innym niz o niskiej samoocenie, wiec tepoto, umyj sobie cipe, bo widac,ze ciagle cie cos piecze i idz podnies swoja niska samoocene grzmocac sie, poki jeszcze czas.
edytowany przez marshmallow: 06 sty 2013
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Ogłoszenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia