609 Osob na mature 2006!! Łączcie się :D

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 58
poprzednia |
Ciao! Obilo mi sie o uszy od mojego nauczyciela ze 609 w tym roku zdaje wloski :D to nie duzo w porownaniu do ang gdzie zdaje ponad 30 tysiecy :D ale never mind.. ŁĄCZCIE SIE! piszcie kto i gdzie chce sie dostac? dlaczego zdaje wlasnie wloski? POZDRAWIAM :)
Ustny juz zdałam.16 punktów. Byłoby więcej gdybym tak prosto z ulicy nie wpadła i gdyby nie potworny stres. To jest najgorsze co moze byc dlatego apeluje: nie bać się!!;)

A jeśli chodzi i studia to chciałabym pójść na hebraistykę na UW... Jednak jak sie okazało na wydział orientalistyki trzeba zdawac niemiecki, angielski, francuski albo rosyjski... 5 godzin w tygodniu niemiecki miałam wiec umiem, ale co z tego jak matury nie zdaje a nie ma egzaminów wewnętrznych?:/
wyniku i tak gratuluje, a z tym niemieckim to lipa, ale trodno mowi sie rybka i plynie sie dalej :P pozdroffki
Ciao! Ja slyszalam ze wloski zdaje w tym roku 617 osob ,a angielski (dla porowninia 322 410, subtelna roznica. Zdaje wloski (rozszerzony) poniewarz chce studiowac filologie wloska na UŚ. Ustna mam w poniedzialek. Moze ktoś sie orientuje jakie sa tematy w tym roku? To znaczy na jakie trafiliscie.
Jesli znacie jakies stronki (inne niz CKE) z arkuszami z wloskiego to piszcie.
nom faktycznie 300 tys a nie 30 :P jedno zero mi ucieklo ale to nei wazne, bu.. szkoda ze tylko my 3 sie odnalazlysmy a gdzie reszta 614 osob??!! uczy sie???
..nie czepiam się, ale... mam znajomą włoszkę, która uczy się j.polskiego...powiedziałam jej o naszym Forum...niestety,ona nic nie rozumie z tego, co my tu piszemy po polsku... nie dość,że nie używamy polskich liter, to jeszcze ortografia, składnia, logika zdań....z żalem i wstydem muszę jej przyznać rację...
...wybieracie się na studia, pamiętajcie o tym, że nie tylko my od nich chcemy się czegoś nauczyć, ale i oni od nas..i jak widać 'kiepscy' z nas nauczyciele... pozdrawiam :-)))
ja zdaje włoski, chce sie dostac na US na italianistyke :) pozdro
Nie rozumiem Twojego komentarza, z choinki sie urwałaś czy jak, Twoja znajoma niech poszuka jakiegos innego miejsca w ktorym będzie mogła uczyć sie j.polskiego. Wiesz.. Twoja wypowiedz choc byla ktorka to rowniez na niskim poziomie.... nie uzylas zadnej kropki, ciagle tylko wilokropek, co stylistycznie bylo niewlasniwe, pytanie retoryczne na koniec, jak mam zrozumiec wlocha ktory pisze xx, tt itd???????? wiesz ludzie na maturze ustej z poslkiego wybieraja temat jezyka medialnego, chocbys nawet chciala bardzo mocno to i tak tego nie powstrzymasz. POZDRAWIAM PATRIOTKE :/
to powyzej to do Tujaga
Spodziewałam się agresji. Jestem od ciebie dużo starsza i cieszę się z tego, bo to ty będziesz żyła w takim świecie, który ty i inne valerie sobie tworzycie. I życzę Ci wszystkiego najlepszego.
ps....nieśmiało pytam (bo śmiało się boję) co to jest za słowo, które użyłaś wyżej 'trodno'?
Wedlug mnie ta dyskusja nie jest potrzebna (szczegolnie na forum o temacie zwiazanym z matura 2006). Fakt iz mlodym ludzia przy pisaniu wypowiedzi o harakterze nieformalnym nie chce sie uzywac polskich znakow nie jest nowoscia. Ja tego oczywiscie nie popieram, ale tak jest o wiele szybciej i kazdy inteligentny czlowiek zrozumie taka wypowiedz. A jesli chodzi o wlochow to oni jeszcze bardziej kalecza jezyk nie uzywajac wielu czsow i struktor gramatycznych oraz uzywajac zupelnie niezrozumialych skrotow. Nie wspominajac juz o wielu ktorzy mowia tylko w dialekcie z czystego lenistwa. Zachecam wszystkich do zwracania uwagi na poprawnosc jezykowa, ale mi osobiscie na tego typu stronach nie chce sie zwracac szczegolnej uwagi na owa poprawnosc. Jesli komus sie to nie podoba to zalecam omijac takie miejsca w sieci z daleka i nie wywolywac niepotrzebnych dyskusji nie na temat.
hej ja zdaje włoski obowiazkowy...a na studia, do bydgoszczy na gastronomie i dietetyke:D Jutro zdaje ustny włoski w oke w gdansku.....jedzie ktośjutro tez na ustna do gdańska?? Pozdrawiam do jutra:)
dzieki za zyczenia :) ale mysle ze Tobie bardziej sie przydadza, to ze jestes duzo starsza wiele wyjasnia :/ moj dziadek tez pisze na klawiaturze polskimi znakami.
Hej ! :P ja też zdaje włoski, rozszerzony, ustną mam w poniedziałek i wybieram sie na US :)
ja rozszerzonej bym sie nie podjeła...i tak jestem odważna....nigdy sie nie uczyłam włoskiego w zadnej szkole...! wszystko co umiem nauczyłam sie sama! Stwierdziłąm, ze do odwaznych świat należy!
i dzięki babciom i dziadkom polska mowa( i pismo) przetrwała.
..hej! wczoraj zdawałem matmę, sprawdziłem w odpowiedziach. Liczę na 85-90 punktów. Choć zdaję angielski, to czekam na arkusz włoski, bardzo jestem ciekawy jakbym sobie poradził ( włoski znam lepiej).
I wybacz, ale nie podzielam Waszego zdania na temat 'bylejakości'.
Pozdrowienia dla dziadka :-)))
do:7Karolcia7: ja tez zdaje w poniedzialek ustna, a w jakim miescie zdajesz?
Ja zdaje 13 maja, czyli jutro w OkE w Gdańsku, bo w naszym okregu tylko kilka osob zdaje:) Ale sie boje....:) pozdrawiam wszystkich maturzystów:)
jest ktos kto na UW sie wybiera????
witam wszystkich maturzystów :) ja chciałabym zdawac włoski na maturze dopiero za rok,ale juz teraz bardzo proszę o podawanie swoich tematów na ustnej rozszerzonej,bo bardzo interesuje mnie czy poradziłabym sobie :)rnTrzymam za Was mocniutko kciuki! Powodzenia
Pomyliło mi się , zdaję w poniedizałek ,ale jeszcze nie ten , dopiero za tydzień :P 22.05 , zdaję w Chorzowie
a ja 24.05 w Zabrzu :)
Hej zdaje ustny we czwartek 18 w Krakowie, pochodze z Przemysla ale u mnie nie ma komisji ktora moglaby zweryfikowac moja wiedze:) takze trzymajcie kciuki:P
Ja zdawałam ustny włoski w Gdańsku 13 maja. Zdawałam poziom podstawowy, jedynie pisemny będę zdawać rozszerzony i dostałam 19 pkt!!!!! Tak się cieszę!!!! Bardzo się bałam,ale naprawdę nie ma czego, pozdrawiam wszystkich, którzy zdawali i będą zdawać!!!!!! Będzie dobrze!!!!!
Ciao! Ja dzisiaj zdawalam wloski rozszerzony i zdalam na 100%!!! mialam material stymulujacy dotyczacy modelu rozdziny w ktorej facet zajmuje sie domem i dziecmi a kobieta pracuje. A tematy: 1. Czy mlodzierz w dzisiajejszych czasach to szczesciarze? Jakie sa problemy czychajace na dzisiejsza mlodziez? 2. Zyjemy aby jesc czy jemy aby zyc? Zaprezentuj temat oraz przedstaw swoje argumenty na ten temat. Nie bylo trudno. Nie ma sie czym przejmowac. Powodzenia.
Hej Marcelina:) To ja Claudia:) Pozdrawiam! nawet tu sie spotkałysmy:)
No hej,Claudia,jak miło:) Maturzyści z włoskiego górą:)
GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ŚWIETNIE ZDAŁAŚ!!!!!!!!!!!!
Elo! Witam wszystkich ! Ja ustną z włoskiego mam w poniedziałek, 22 maja. Chciałabym się dostać na UJ na filologię włoską. Słyszałam, że w tym roku mieli otworzyć kierunek italianistykę na AP w Krakowie, ale informację tą zweryfikowałam, i póki co nie otwierają. A może się mylę? Czy ktoś wie przypadkiem więcej niż ja na ten temat? Mam nadzieję, że sie dostanę na UJ, bo jak nie to będę musiała szukać innej uczelni..Moze w Sosnowcu? Ok, jeszcze Wam powiem, że zdaję włoski rozszerzony pisemnie, angielski rozszerzony mam już za sobą. Powodzenia wszytskim zdajacym życze i IN BOCCA AL LUPO !!!! !!!!
No pewnie, ze góra:) ale ja to pojechałam na tej maturce:d jestem taka szczesliwa....wystarczy sie 3 dni pouczyc:d miec wizje, ze bedzie sie miało wynajmowanie mieszkania i 65% w kieszeni...po co sie uczyc w szkole włoskiego , albo prywatnie im jeszcze płacic....:) ktos chetny na korepetycje?! moge wyjasnic czas ala Claudia no i przedstawie moj magiczny zeszyt ze zbiorem przydatnych słowek:), pozatym polecam wyjast na wakacje do włoch i zapoznanie z miłym i przystojnym włochem:) Najlepiej z lodziarni:P:P:P Polecam sie na przyszłosc....z Claudia zdasz mature z italiano na 100%:D Pozdrawiam:D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 58
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia