Prośba o materiały do maturki :-)

Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna
O której godzinie piszecie włoski czy w całej Polsce jest jedna pora. Bo np. polski był pisany w 2 turach tj. o 9:00 i o 14:00
ja pisze włoski o 14.00 i mysle, ze jest tak w całej Polsce. W ogole to malo nas jest, jakos ok 600 maturzystow, ktorzy piszą włoski.
Vi saluto e vi auguro in bocca al lupo per l'esame :)
Też mam na 14 godzinę... Od razu po Wosie... beznadziejnie to zrobili, no ale nic się nie da na to poradzić. Idę się teraz trochę pouczyć, bo nie otworzyłam dotychczas ani jednej książki z włoskiego :D.
Crepi! In bocca al lupo a tutti i maturandi :). Ciau
Uprzejmie proszę wszystkich maturzystów o zapamiętanie, jakich odpowiedzi udzielą jutro, to sobie skonsultujemy je potem na forum, bo pewnie zbyt szybko to ich nie opublikują w necie:/
też powodzonka!
Również o to proszę. Boicie się? Ja odczuwam lekki stres i boję się, że mogą dać list formalny, a wtedy leżę.
Ja zdaję rozszerzoną, a boję się trochę. Jest jeszcze ktoś, kto zdaje włoski na poziomie rozszerzonym?
A co do tego "r", to z tego, co mi wiadomo, to pisze się nieco inaczej.
Ja tez rozszerzenie zdaję, to sobie jutro porównamy wyniki :D.
No nic! Forza Ragazzi!
Ci sentiamo presto :)
Sprawa została wyjasniona i jet tak jak mówiłem można pisać normalnie ale też takie r na lewą stronę (bardzo podobnie do rosyjskiego ć)

tutaj jest dowód iż, pisze się też normalnie jak w polsce:

http://www.chriscappell.com/news/shaolin/lettera_di_justin.jpg
Ciao...Ja tutaj czegos nie rozumiem.Otoz kiedy jest oficjalna matura z jezyka wloskiego na poziomie podstawowym?? Ja zdaje 15.05.2009 w Chodziezy [ miejscowosc kolo Pily]W mojej szkole nie ucza Wloskiego, dlatego ucze sie samodzielnie i czasami jezde na korepetycje.W sobote 9 maja mam w Poznaniu ustny egzamin z wloskiego.I teraz mam pytanie: Czy ktos tam rowniez zdaje?? Pozdrawiam... i mam nadzieje ze wszyscy dobrze zdamy:) in bocca al lupo
Oficjalna matura z języka włoskiego jest 6.05 więc dzisiaj i to o godzinie 14:00. Więc nie wiem co to za pierdoły za przeproszeniem Ci ktoś wciska albo Ty nam wciskasz. Pisemny pisze się w swojej szkole nawet jak się go tamnie uczy. Na egzamin ustny jest możliwośc przekierowania do innej szkoły.

Ja własnie dzisiaj o 14:00 pisze w swojej szkole w Myślenicach pisemny i tak jest w całej polsce. Na ustny natomiast jadę do Krakowa w niedzielę 11.05 :)

Zresztą spójrz tutaj

http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=649&Itemid=2

15 w piątek odbywa się tylko chemia o 9:00 i historia muzyki i gegra w języku obcym o 14:00

Najlepiej przedwoń sobie jeśli masz wątpliwości i szykuj sobie ubranko bo nie ma innej możliwości aby zdawać język włoski nie dzisiaj.
Bede musial podziekowac mojej szkole.... ze podala mi bledny termin egzaminu.Ale co tam !!!:) I tak dam rade:) FORZA RAGAZZI
Ja juz po maturce :-) Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony. Wg mnie trudne tylko było słuchanie 3 i czytanie o Pavarottim. Reszta myślę, że jest bezbłędna.
Ja tez po maturze...Sluchanie faktycznie bylo nieciekawe, boje sie ze dzis mnie intuicja zawiodla.Rozumienie teksty czytanego latwe, chodziaz te ostatnie zadanie moim zdaniem koszmarne!!!!!!!!nie wiedzialem o co im chodzi! pisemnna wypowiedz w miare ok.... ale licze sie z tym ze poszlo mi gorzej niz na probnej na ktorej mialem 82 procent.A wszystko przez moja szkole cazzo!!!!!!! kiedy wyniki??
I co faktycznie poszedłeś wczoraj do swojej szkoly i pozwolili Ci pisac? Co Ty im powiedziałeś ? A co oni Tobie powiedzieli ?
Witam :) Odświeżam temat. Za kilka miesięcy pisze maturę rozszerzoną z włoskiego, szukam jakichś dobrych książek któe pomogłyby mi się przygotować (głównie słownictwo i te wszystkie formułki typu pisanie listów, esejów itp.). Nie wymagam skanów, tytuły wystarczą :) W internecie znalazłam mnóstwo książek ale wolałabym coś poleconego, wiadomo, książki są różne, lepsze i gorsze a zależy mi na solidnym materiale do nauki bo przez dłuższy czas mój włoski był praktycznie nieużywany, tak więc muszę się wziąć porząnie do nauki. Dzięki z góry :) Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano