włoski instytut kultury WARSZAWA

Temat przeniesiony do archwium.
od prawie roku chodzę na lekcje włoskiego, jednak po wakacjach chcę zapisać się do włoskiego instytutu kultury w Warszawie, czy ktoś mi może pomóc i podpowiedzieć u którego lektora jest nacisk na mówienie?
nie chce Cie zrazac do instytutu, ale j aniemam o nim dobrego zdania, duze grupy 12 osobowe, brak weryfikacji poziomu, sam sobie wybierasz...
ja tez tam chcialam zapisac sie rok temu, ale na szczescie tego nie zrobilam. teraz chodze do academii della lengua i jestem szalenie zadowolona (grupy niby max.10osobowe, ale na ogol sa 4-6 osobowe, przy zapisie, obowiazkowo test i rozmowa...) i bardzo mi sie podoba. Ale zdecydujesz sam/a.
w razie jakis pytan sluze pomoca
Jestem w trakcie wybierania szkoły włoskiego i mam pytanie, czy chodziłeś / -łaś do Instytutu i do Academii i instytut wypadł tak słabo? Interesuje mnie kurs dla początkujących i nie chciałabym źle zacząć.
w instytucie odrazaja mnie bardzo liczebne grupy 12-20 osob. W tak licznej grupie na zajeciach odezwalam sie moze ze 2 razy.
W Academi grupy sa 4-10 osobowe, ale preferuja 4-6 osobowe, w takiej grupie, nie ma mowy by nie odezwac sie. Poza tym ja mam wrazenie, ze intytutspoczal na laurach. Academia, ma wysoki poziom nauczania, a i zajecia sa bardzo urozmaicone, sa warszaty kulinarne... nie takiej pracy tylko wedlug podrecznika, jak bylo w instytucie. Moze ja nie mialam szczescia trafic na takich lektorow w instytucie, ktorzy by prowadzili zajecia ciekawie, ale z tego co czytalam tu na forach to nie tylko moje zdanie. Przejrzyj sobe jeszcze te fora, ja teraz nie pamietam na ktorym dokladnie to bylo poruszane.
pozdrawiam, Aska
dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź! Bardzo mi pomogłaś:)
Szukam dobrej szkoły i lektora, który dużo wymaga i uczy mówić, a nie tylko rozwiązywać ćwiczenia! Pójdę na rozmowę do Academii i zobacze co mi zaproponują:)
Ciesze sie, ze mogalm pomoc. Naprawde uwielbiam Academie :)
Tez tam wracam po wakacjach, kto wie, moze sie spotkamy...
Daj znac jak juz bedziesz po rozmowie.
Pozdrawiam serdecznie
Mam jeszcze pytanie, czy w Academii uczysz się z kasiążki, z kserówek?
I jak jest z konwersacjami, dużo się mówi?
A ja uczyłam sie i w Academii i w Instytucie. Oba miejsca maja swoje zalety. W Instytucie 12 do 15 osób jest tylko na pierwszym semestrze, potem wiele osób się wykrusza, na poziomach B1 i B2 miałam nawet zajęcia w grupie dwuosobowej. oczywiście był to zbieg okoliczności, dla mnie szczęsliwy ale przeważnie chodzi 5 osób na zajęcia. Natomiast naprawde bardzo denerwujące jest to, ze nie ma testów kwalifikacyjnych!!! Natomiast w Academi nie podobało mi się "dyrektorowanie", poza tym (nie wiem jak dokładnie jest teraz) bardzo nie podobał mi sie materiał tzw."podrecznik" przygotowany przez Academię. Ale wszystko tak naprawde rozchodzi się o nauczycieli!! Maiłam swietna lektorke z inicjatywą w Academii, w Instytucie różnie bywało. Generalnie Instytut ma chaotyczna orgaizacje i zdecydowanie na minus brak testów.
Chciałam jeszcze tylko dodać, że sama obecnie szukam szkoły i zastanawiam się co jeszcze warto sprawdzić oprócz dwóch wczesniej wymienionych.
Pozdrawiam
ja w instytucie przez ostatnie 3 semestry mialam różnie, raz bylo kilka osob raz b. duzo ale zwykle juz w polowie semestru wielu osobom nie chce sie przychodzic i na zajecich jest 5 osob...
Słuchajcie, Academia de la Lengua uzyskała dotację z UE na warsztaty tematyczne w jęz. włoskim. Szukajcie więcej info na stronie (www.academiadelalengua.pl)
Możesz powiedzieć coś więcej o tym, bo nie mogę znaleźć na stronie info.
ja ostatnio na poziomie C mialam zajecia indywidualne...ale to bylo na godz. 20 i pewnie dlatego
ale to bardziej dla osob ukierunkowanych na konwersacje..inna sprawa ze specjalnie wybieralam lektora z ktorym mozna dyskutowac na wszystkie tematy
akademia jest moim zdaniem lepsza dla osob poczatkujacych i sredniozaawansowanych
Może przez tel. dostaniesz więcej info ([tel])
Super metoda na rekrutacje nowych sluchaczy.. Wchodzisz na internet i zachwalasz swoja szkole udajac ze jestes uczniem ;P Gratuluje!!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa