ZASADY WYMOWY

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,

Czy ktoś z was zechcialby mi pomoc uporzadkowac zasady jakie obowiazuja w wymowie w jezyku wloskim? Ucze sie go od jakiegos czasu- postanowilam zrobic porzadek z moja wiedza ale widze, ze sama sobie nie poradze. Mam ksiazki PONS'A i slownik PWN ale to za malo do usystematyzowania wiedzy.

Bede niezmiernie wdzieczna jesli ktos zechce poswiecic pare minut napisaniu tych zasad ( z chocby jednym przykladem wyrazu jak nalezy wymawiac)

Pozdrawiam i...Buon Natale :-)
Ja mam ksiązke wydawnictwa Langenscheidt : "Gramatyka włoska z ćwiczeniami"-tam jest wszystko napisane jesli chodzi o wymowe, alfabet itd...troche tego jest..:) Ewentualnie jak znajde chwilke to cos napisze...;) :)
ale o co dokladnie chodzi?
wymowa wyrazow tzn. po konkretnych literach jak wymawiac inne?
część 1-
http://juvepoland.com/forum/viewtopic.php?t=729

część 2-
http://juvepoland.com/forum/viewtopic.php?t=732
Nikkaa, dziekuje za linki, zaraz tam zajrze :)

Patrizia, ksiazki ktora proponujesz, nie mam- ale postaram sie do niej dotrzec. Dziekuje za wskazowke. Jesli bedzieszmiala chwilke, by cos z niej wrzucic jako post- bede wdzieczna :)

Agatkaf - chodzi mi o takie glowne, niezbyt szczegolowe zasady, ze np. w wyrazie scegliere- S i C wymawiamy jako SZ a G nie wymawiamy w ogole.
Po prostu podstawowe zasady wymowy, czytania...
Jesli bedziecie mialy czas i chec, by cos napisac- SUPER i juz teraz WIELKIE DZIEKI :)
Nikkaa- super link :-))))

wielkie grazie :-))))
Magda te podstawy sa w archiwum..nie trzeba daleko szukac... :) poza tym tego jest niewiele-wloski jest akurat jezykiem prostym w wymowie :) saluti :)
zauroczona_wloskim, dzieki za wiadomosc. W takim razie zabieram sie za uuuuuu wertowanie archiwum aaaaaa :-))) - w koncu noc dluga ;-)

fajnie, ze jest taki duzy odzew na posty. zagladam tu od czasu do czasu- czytam sobie, dowiaduje sie nowych rzeczy w ten sposob uczac sie tez wloskiego. to strasznie fajne ( to straszne czy fajne ??:)) ), ze sa ludzie, ktorzy chca sobie pomagac i, majac wspolne zainteresowania, dziela sie tym z innymi.

serdecznosci!
no... :) dlatego lubię tą stronkę :)
zauroczona wloskim - ja juz troche mniej :-))) - wertuje wlasnie archiwum i szukam gdzie bylo o tych zasadach wymowy...oczywiscie dzial NAUKA ale tam jest ok 5000 tysiecy tych stroniczek- to co ?? cwiczymy cierpliwosc ??:))
ok..zaczynamy od zera..czy o to chodzi?

w alfabecie nie ma liter J, K, W, X, Y hyba ze to jakies wyrazy obcojezyczne
reszta prosze bardzo:

A, B - wmowa normalnie jak w polskim ok

C!
gdy po C jest spolgloska lub a, o, u - czytasz K (casa, collina, cugina)
po C jest E lub I - CZ (ciao, cena))
konstrukcja C+H+I lub C+H+E - czytasz K (chiesa, scherzo)

D, E, F - ok

G!
po G spolgloska lub A,O,U - G (grazie)
po G jest E lub I - DŻ (gioco)
G+H+E lub G+H+I - G (ghiro')
G+L+I - LI (foglia)
G+N - Ń (lavagna)

H - nie wymawia sie w ogole!

I,K,L,M,N,O,P,Q,R - ok

S!
w wyrazie miedzy dwoma samogloskami - czytaj Z (rosa)
przed lub po spolglosce (presto, falso) a takze na poczatku wyrazu nawet przed samogloska (solo) - czytaj S
S+S - czyt. S akcentowane ( rosso)
S+C - SK (scuola)
S+C+I lub S+C+E - SZ (sciare, scemo)

T,U,V, - ok

Z! czyta sie jak C lub DZ (zio, senza)

tylko co dalejjjjjjjj??????????
pzdr mlodego naukowca!
agatkaf !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

i jak ja ci sie odwdziecze dziewczyno ??????????????????????????

chyba tylko zwykle slowo DZIEKUJE mi pozostaje....

:-))))
DI NIENTE!
saluti
:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka