Co miec trzeba, a co sie przydaje :)

Temat przeniesiony do archwium.
Dopiero zaczynam moja przygode z wloskim, chcialabym jednak od razu porzadnie sie do tego zabrac. Wiadomo -podrecznik i slownik to podstawa, ale one nie wystarcza. Jakie jeszcze pomoce naukowe moga okazac sie przydatne? Mam na mysli przede wszystkim jakas ksiazke z odmiana czasownikow, slownik tematyczny oraz gramatyke i cos, co pozwoli mi zbudowac wystarczajaca baze slownictwa (najchetniej w stylu 'english vocabulary in use' :)) Niestety zbyt wielu informacji w poprzednuich watkach nie znalazlam, tak wiec prosze o wpisy, bo nie chce kupowac w ciemno.
oczywiscie to co napiisalas czyli slownik- na poczatek nie musi byc wielki i jakas dobra ksiazka
jesli chodzi o odmiane czasownikow to polecam Ci '' wzory odmian czasownikow wloskich'' Langenscheidt - to taka mala ksiazeczka w ktorej znajdziesz odmiany czasownikow przez wszystkie czasy i tryby. Jesli chodzi o ksiazke mozesz zaczac od '' Mowimy po wlosku czesc 1 (zielona okladka)nie pamietam autora ...
Dzieki :)

Slownik (calkiem duzy, bo ten z PWN) i ksiazke juz mam wiec innej nie potrzebuje. Bardziej interesuja mnie pozostale pomoce naukowe :)
najważniejszą pomocą naukową jest Twoja własna głowa i Twoje najszczersze chęci - uwierz mi - nie ma lepszych. Ja zaczynałem od książki i żeby przeczytać i zrozumieć zacząłem kupować - słowniki, gramatykę i potem już wiedziałem co potrzebuję. Chińczycy mówią: jak jest chętny uczeń, to wtedy zjawia się nauczyciel (jakoś tak). Powodzenia!!
Sluchajcie, nie potrzebuje dobrych rad, tylko konkretow :) To jest 5 jezyk jakiego sie ucze, wiec co nieco juz wiem na temat tego jak to sie robi :) Dzis pol dnia spedzilam nad podrecznikiem - i to bez slownika, bo poki co wszytsko rozumiem. Na brak nauczyciela rowniez nie narzekam, ale z doswiadczenia wiem, ze podrecznik to za malo. Uczac sie innych jezykow ZAWSZE korzystam z ksiazek do gramatyki, slownictwa i slownikow tematycznych. Taki mam juz wypracowany styl nauki. A poniewaz na wydawnictwach zwiazanych z jezykiem wloskim zupelnie sie nie znam, a z polskich z reguly nie korzystam - prosze o rade. Zwlaszcza, ze mam problem z odmiana czasownikow nieregularnych, bo nie mam tablic ;) Jutro ide do ksiegarni i nie wiem czy inwestowac w polecane tu wzory odmian wydawnictw typu Langenscheidt, czy lepiej wykosztowac sie na cos wloskiego?
jeśli interesuje cię odmiana to kup sobie "Włoskie czasowniki nieregularne" (widzę że jest reklama i mozliwość zakupu na tej stronie). Są tam praktycznie wszystkie czasy i tryby danego czasownika (w formie przejrzystej tabelki: każdy czasownik na jednej stronie a dodatkowo w jednym z pól takiej tabelki jest jego polskie tłumaczenie a w kolejnej - inne czasowniki, które odmieniają sie w identyczny sposób jak dany czasownik). Ja na pewno nie zaczynałabym nauki od książek włoskojęzycznych bo w poczatkowej fazie nauki ważne jest też zwrócenie uwagi na różnice pomiędzy obydwoma językami (a te łatwiej wyłapują osoby które kiedyś same musiały się uczyć tego języka) ale jeśli ty jesteś taką weteranką języków to musisz zdecydowac sama bo chyba sama najlepiej wiesz co dla ciebie jest najskuteczniejsze .
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia