odmiana kilku czasowników

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć:)Mam wielką prośbę czy ktoś by mi pomógł-a właściwie powiedział,bo ja nie mam ani bladego pojęcia ani nawet zielonego:)jak odmienia się czasowniki..hmm..wg jakiego wzoru mogę się posługiwać...np.czasownik ABITARE, ANDARE, ARRIVARE....?jeśli to nie jest problem to poproszę o jakiś wzór-z góry baaaaardzo dziękuję i pozdrawiam:)-Agata
abitare- mieszkac

io abito
tu abiti
lui/lei abita
noi abitiamo
voi abitate
loro abitano

Andare
io vado
tu vai
lui/lei va
noi andiamo
voi andate
loro vanno

Arrivare

io arrivo
tu arrivi
lui/ lei arriva
noi arriviamo
voi arrivate
loro arrivano

wszystkie czasowniki naleza do tak zwanej 1 koniugacji zakonczonej na - are (porownaj koncowki poszczegolnych osob) znajac odmiane przynajmniej 1 czasownika z tej ko0niugacji (lub z pozostalych dwów- ere i ire) bedziesz wiedziala jak pdmieniac inne
aaaaaaaaa
zapomnialam napisac
arrivare- przyjezdzac, przybywac
andare- isc, jechac

musisz wiedziec ze kazda z koniugacji ma swoj okreslony schemat odmiany.
Ślicznie dziękuję za pomoc:))..a jeśli jeszcze mogłabym prosić o odmianę chociaż po 1 czasowniku z pozostałych konfiguracji...dla porównania...bo na razie nie mam innych źródeł pomocy...
ok juz sie robi

partire- odjezdzac

io parto
tu parti
lui/lei parte
noi partiamo
voi partite
loro partono

bere- pic

io bevo
tu bevi
lui/lei beve
noi beviamo
voi bevete
loro bevono
wielkie dzięki jeszcze raz i w zamian cieplutko pozdrawiam i życzę udanej "ostatkowej"niedzieli-Agata
ale to jest tylko tryb oznajmujący, czas teraźniejszy. Do każdego czasownika jest całe mnóstwo innych trybów i czasów... da impazzire!! (do zwariowania)
tu jest uniwersalny koniugator , wpisujesz slowko w okienko i masz wszystkie formy w tabelce

http://www.logosconjugator.org/owa-v/verba_dba.verba_main.create_page?lang=it
Hmmm..nio oki:) INDICATIVO:
-presente-to tryb oznajmujacy, czas teraźniejszy...a pozostałe????
-passato prossimo?
-imperfetto?
-trapassato prossimo?
-futuro?
-futuro anteriore?
-passato remonto?
-trapassato remonto?
..................................................................???????????????????????
jeslii
czegos potrzebujesz daj znac - bo widze ze ten koniugatore nie za wiele Ci pomogl! pozdrawiam!
:)no bo czasownik ABITARE lub ANDARE-to co wcześniej pomogłaś mi odmienić(dziękuję:-) )to są w czasie teraźniejszym..ja idę,mieszkam,ty idziesz mieszkasz,on/ona idzie, mieszka...itp..chciałabym teraz odmienić w czasie przyszłym i przeszłym...jak to będzie wyglądało:)?
hej
no wiec najpierw czas przyszly. Musisz wiedziec ze on ma stale koncówki dla kazdej z os ób.

1 -ro'
2- rai
3- ra'
teraz l.mn
1 remo
2- rete
3- ranno
Tak wiec odmiana ABitare w czasie przyszlym (on sie nazywa futuro semplice) wyglada tak:
io abitero'
tu abiterai
lui\lei abitera'
noi abiteremo
voi abiterete
loro abiteranno
czas przeszly (passato prossimo) jest zbudowanny z czasownika posilkowego avere lub essere i imieslowu (participio passato) to czy dany czasownik łaczy sie z avere czy essetre zalezy czy to czasownik oznaczajacy zmiane stanu lub miejsca(ruch) czy nie.
Abitare bedzie laczyc sie z avere poniewaz nie oznacza zmiany stanu.
Jego odmiana:

io ho abitato
tu hai abitato
lui/lei ha abitato

noi abbiamo abitato
voi avete abitato
loro hanno abitato

Czasownik posilkowy (w tym przypadku avere) zawsze musisz odmienic przez osoby w czasie terazniejszym!
oki :)dziękuję i już zaczynam ćwiczyć!!
jesli bedziesz czegos jeszcze potrzebowac mozesz pisac na maila [email] tylko w tytule napisz ze o wloski chodzi pozdr!
oki:)super:)wielki dzięki-w razie jakichś wątpliwości skorzystam z Twojej pomocy..,a wiedz,że trochę ich może być bo dopiero zaczynam heheh:)pozdrawiam również-Agata:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia