Nauka wloskiego- co dla Was bylo trudne?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!

Mam pytanie. Co Wam przysparzalo najwiecej problemow podczas nauki wloskiego? Wszystko jest do opanowania, ale zawsze sa rzeczy, z ktorymi mamy wiekszy problem. Zastanawiam sie wlasnie jakiego zaczac uczyc sie jezyka i rozwazam wszystkie 'za' i 'przeciw':) Przestudiowalam calutka gramatyke jezyka wloskiego, takze wiem na czym ten jezyk "polega":), ale moze wypowiecie sie Wy, z wlasnego doswiadczenia. Tylko nie piszcie, ze tryb laczony:), bo fakt istnienia takiej formy my Polacy po prostu musimy zaakceptowac:) Czy wszelkie formy typu dei, ai, sulle nie sprawiaja Wam problemu? Chodzi mi glownie o plynne wyslawianie. Np. mowicie cos i teraz robicie przerwe, bo trzeba szybko pomyslec jaka forme wybrac..a moze to przychodzi automatycznie?

Aha, jeszcze jedno pytanie do tych co opanowali juz ten jezyk. Czy jest mozliwe nuaczenie sie wloskiego w rok? chodzi mi o CODZIENNA intensywna nauke...

Pozdrawiam.
To nie bedzie łatwe, musisz się osluchać, włoski wydaje się prosty, ale kiedy zaczynasz się go uczyć, sama zobaczysz... Najwieksze problemy sprawią Ci pronomi, jeśli nie wyłożysz się już na articoli, nie mówię już o congiuntivo, czy discorso indiretto. Nie zniechęcam, sama też tak zaczynałam i teraz jest to mój drugi język.
hej !!

Dla mnie włoski nie jest pierwszym jezykiem którego sie ucze ale musze przyznac ze kiedy zaczynalam nie wszystko było dla mnie takie oczywiste. Mimo to od poczatku bardzo chcialam sie go dobrze nauczyc.I nie poddalam sie. Ćwiczyłam kiedy tylko mogłam , starałam jak najwiecej osłuchac z jezykiem. I w koncu nauka przyniosla efekty. Obecnie dalej sie go ucze ale juz nie tak intesywnie. Dlatego nie przejmuj sie jesli na poczatku nie bedziesz czegos rozumiala - im wiecej bedziesz słuchala i czytała tym bedzie lepiej. Moim zdaniem powinnas spróbowac !!! a co do Twojego ostatniego pytania uwazam ze w rok mozna sie duzo nauczyc jesli tylko bedziesz przykładała sie do nauki. In bocca al lupo!!

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia